“Άδεια τα δίχτυα” από κόσμο στην ημερίδα για τη λίμνη της Καστοριάς και την αλιεία (ρεπορτάζ) - OlaDeka

“Άδεια τα δίχτυα” από κόσμο στην ημερίδα για τη λίμνη της Καστοριάς και την αλιεία (ρεπορτάζ)

Θα πρέπει να προσέχουμε όταν ψαρεύουμε στη λίμνη της Καστοριάς και να ακολουθούμε την  αλιευτική νομοθεσία αν θέλουμε να συνεχίσει η λίμνη να έχει  ψάρια και τα επόμενα  χρόνια.
Αυτό τονίστηκε στην ημερίδα με θέμα:

«η λίμνη της Καστοριάς και η ερασιτεχνική και επαγγελματική αλιεία», που διοργάνωσε στον χώρο του το ενυδρείο Καστοριάς την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.

Σκοπός της εκδήλωσης, σύμφωνα με την υπεύθυνη του ενυδρείου – ιχθυολόγος Άννα Λάτσιου ήταν: «για μια έστω φορά να μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς σκέφτονται οι αλιείς, να ακούσουμε τις απόψεις τους και τα προβλήματά τους και να μπορέσουμε σε αυτά να δώσουμε μια λύση».
Το αλιευτικό προφίλ της λίμνης της Καστοριάς ήταν το θέμα που  ανέπτυξε ο ιχθυολόγος της Π.Ε Καστοριάς Παύλος Φίλος,  ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους εμπλουτισμούς με ψάρια που έγιναν κυρίως τα τελευταία  χρόνια στη λίμνη.
«Έχουμε  κάνει κάποιες κινήσεις εμπλουτισμών με κάποια γηγενή είδη που υπήρχαν στη λίμνη τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούμε να βρούμε τους οικονομικούς πόρους για να συνεχίσουμε τους εμπλουτισμούς. Υπάρχουν όμως και ξενικά είδη που ήρθαν,  έγιναν κάποιοι «ατυχείς» εμπλουτισμοί κάποιος  τα έφερε,  όπως η πεταλούδα που  «εισήχθη» στη λίμνη από κάποιους  ψαράδες που την έφεραν για να την πουλήσουν. Είχε μείνει  ένας αριθμός από αυτά τα ψάρια, επέζησε, έπεσε στη λίμνη και  είχαμε μεγάλη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Φίλος ο οποίος κάνοντας λόγο για τη νομοθεσία που  διέπει την αλιεία,  σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η νομοθεσία έχει βγει για έναν απλό και μόνο λόγο. Να προστατεύουμε  για να έχουμε. Αν όλος  ο κόσμος είτε ερασιτέχνες , είτε επαγγελματίες ψαράδες το  βάλουν μέσα στο μυαλό τους και πουν προστατεύουμε  τη λίμνη  για να έχουμε, θα έχουμε ψάρια και την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά και στη συνέχεια. Πρέπει να προσέχουμε όταν  ψαρεύουμε. Να ακολουθούμε την αλιευτική  νομοθεσία».
Η αλιευτική νομοθεσία  αναφέρθηκε η ιχθυολόγος της  Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας   Χαρίκλεια  Ψαλτοπούλου.
«Η αλιεία είναι μια δραστηριότητα για την οποία  δεν ζητάει κανείς να πάρει άδεια από πουθενά. Επίσης,   η δραστηριότητα δεν δηλώνεται πουθενά. Οι  ερασιτέχνες ψαράδες πάνε όπου να΄ναι,  όποτε να΄ναι,   όποτε θέλουν. Νόμιμα. Και  αυτό  δεν βοηθάει  στην πολιτεία να ασκήσει μια πολιτική προστασίας για τα εσωτερικά νερά που είναι τα ποτάμια, οι  λίμνες και οι λιμνοθάλασσες.  Υπάρχει ένα έλλειμμα όχι τόσο από πλευράς κόσμου, αλλά από πλευράς πολιτείας να ασχοληθεί με την ερασιτεχνική αλιεία που αγγίζει την ενδοχώρα», τόνισε μεταξύ άλλων η  κ. Ψαλτοπούλου.
Στη λίμνη και στη λεκάνη απορροής της εστίασε την ομιλία του ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς Θόδωρος Μαρδίρης, κάνοντας αναφορά στις σχέσεις που υπάρχουν στη λίμνη και στη λεκάνη απορροής , στις αξίες των οικοσυστημάτων, αλλά και στον ευτροφισμό της λίμνης. Ενώ, ο ιχθυολόγος  του τμήματος Αλιείας της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας   Γιώργος Οικονομίδης επισήμανε από την πλευρά του : « αν δεν έχουμε μια σωστή διαχείριση της λεκάνης απορροής της λίμνης, δεν θα μπορέσουμε προφανώς να  έχουμε και μια σωστή διαχείριση του ψαρέματος και των ιχθυολογικών κομματιών της».
Απογοητευτική ωστόσο, ήταν η συμμετοχή  του κοινού στην εκδήλωση. Παρά του μεγάλου αριθμού επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων που υπάρχει στην Καστοριά, λίγοι ήταν εκείνοι που προσήλθαν στην ημερίδα.
Ελένη Ψωμαδάκη
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria