Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν;

Αρχική » Διάφορα » Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν;

Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν;

Η έκθεση του γερμανικού Ιδρύματος για την Οικονομία της Αγοράς, για το 2013, αφού διαπιστώνει ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ να απέχουν αρκετά από τα κριτήρια που είχαν τεθεί στο Μάαστριχτ και ότι το χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζεται, καθώς εκτός από το δημόσιο χρέος συνυπολογίζει και το μη εμφανές χρέος στο κοινωνικό σύστημα, καταλήγει: Οι αξιώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές αποτελούν για τις μελλοντικές γενιές στις περισσότερες χώρες πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση από ότι το επίσημο δημόσιο χρέος. Για την Ελλάδα μάλιστα επισημαίνει ότι «το μη εμφανές δημόσιο χρέος είναι τρεις φορές περισσότερο από ότι επισήμως παρουσιάζεται».

Είναι προφανές ότι έχει αρχίσει να ξετυλίγεται ο σχεδιασμός για ραγδαία κατάργηση του κοινωνικού κράτους, με εμπροσθοφυλακή την χώρα μας. Οι δυνάμεις που ανθίστανται σε αυτή την προοπτική δεν είναι ακόμη εμφανείς, παρά την διαπίστωση των κοινωνικών επιπτώσεων. Μόλις προχθές, η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» έγραφε «Οι Έλληνες είναι ένας εξαντλημένος λαός» και ανέλυε πως πίσω από τις στατιστικές αναλύσεις, κρύβονται μικρά, καθημερινά δράματα, με σκοπό να καταδείξει το πραγματικό βάθος της οικονομικής κρίσης, μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Όμως, οι κραυγές όσο δυνατές κι αν είναι δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις συστημικές αποφάσεις μέσα στην ευρωζώνη, όπου η βούληση του Βερολίνου είναι πλέον διαταγή. Αυτό το βίωσε την Παρασκευή στην απελπισμένη τηλεδιάσκεψη με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Όλι Ρενν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και το Μαξίμου. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει κι άλλο. Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις ενόψει της ελληνικής προεδρίας και υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19-20 Δεκεμβρίου, εξ ου και η ατάκα του Γιαν. Στουρνάρα ότι η διαπραγμάτευση θα πάει μέχρι το τέλος του χρόνου… Οι δανειστές τα θέλουν όλα. Και τις απολύσεις, και τα ΕΑΣ και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών… Πού θα σταματήσει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος;

Ο κόσμος πάντως, μετά την συνειδητοποίηση των φορολογικών μέτρων που θα ισχύσουν το 2014, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και φαίνεται πως υπερβαίνει τον σκεπτικισμό του. Το καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις. Η δημοσκόπηση της εταιρείας “Metrisi” που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, αν και η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 0,9% στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ωστόσο παίρνει για πρώτη φορά κεφάλι στην παράσταση νίκης, ενώ σε ένα ακόμη ποιοτικό εύρημα που σφυγμομετρεί το κλίμα στην ελληνική κοινωνία, για πρώτη φορά επίσης η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Φαίνεται από πολλές πλευρές ότι το θέατρο του παραλόγου δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Την πρωτοβουλία των κινήσεων διατηρεί ο Σαμαράς που θα έχει σε ένα μήνα και το πλεονέκτημα της Ελληνικής Προεδρίας…ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια