ΣΟΚ! Πως η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τον χάρτη της Ελλάδας - OlaDeka

ΣΟΚ! Πως η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τον χάρτη της Ελλάδας

του Κασσιανού Τζέλη

Η Άρτα και τα Γιαννιτσά θα γίνουν λιμάνι ενώ το Μεσολόγγι, η δυτική Θεσσαλονίκη και η νατοϊκή βάση στο Άκτιο θα βρεθούν στον βυθό της θάλασσας.

Μπορεί να μοιάζει υπερβολικό άλλα αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανόδου της στάθμης των ωκεανών που ήδη έχει ξεκινήσει. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και αναφορές σε συνέδρια κάνουν λόγο για μη αναστρέψιμη κατάσταση, ακόμα κι αν σταματήσει τώρα η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι επιστήμονες που παρατηρούν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, εκτιμούν τώρα ότι οι διαδικασίες επιταχύνονται και ειναι πλέον πολύ πιθανό έως το τέλος του αιώνα η στάθμη να ανέβει απο 60 εκατοστά έως και 2 μέτρα, προκαλώντας τεράστιες ανακατατάξεις στην ζωή των ανθρώπων.

Με την εξέλιξη αυτή θα αλλάξει και ο χάρτης της χώρας με μεγάλες παραλιακές πεδινές περιοχές να εξαφανίζονται κάτω απο τη θάλασσα.


(η Κεντρική Μακεδονία όπως ειναι σήμερα)

(η Κεντρική Μακεδονία με άνοδο της στάθμης κατά 2 μέτρα)

(η Κεντρική Μακεδονία με άνοδο της στάθμης κατά 7 μέτρα)
Στην προσομοίωση του σεναρίου ανόδου της θάλασσας έως και 2 μέτρα έως το τέλος του αιώνα, μέσω των ιστοσελίδων flood.firetree.net και floodmap.net που ενσωματώνουν τα νεότερα επιστημονικά σενάρια και τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα, βλέπουμε:
* τον κάμπο της Κεντρικής Μακεδονίας να καταποντίζεται, μαζί με το λιμάνι και την παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς και το Καλοχώρι. Τα δέλτα Αξιού, Αλιάκμονα, Λουδία να δίνουν τη θέση τους στη θάλασσα η οποία θα φτάσει έως τα Γιαννιτσά κατακλύζοντας τις εκτάσεις της παλιάς λίμνης.
* Τις τουριστικές περιοχές της Ολυμπιακής Ακτής, απο τις Αλυκές Κίτρους μέχρι και τον Πλαταμώνα στην Πιεριά, των δυτικών ακτών της Χαλκιδικής και της Κασσάνδρας, όπως και η ακτές της Θράκης να βρίσκονται στον βυθό με την λίμνη της Βιστωνίδας να μετατρέπεται σε θαλάσσιο όρμο.
*Στη θέση του Μεσολογγίου να βρίσκεται μια μικρή νησίδα που σήμερα αποτελεί το κέντρο της πόλης ενώ το σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών της περιοχής (Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Κλείσοβας) να δίνει τη θέση του σε μια συστάδα νησιών.
*Τον οικολογικό “παράδεισο” των πανέμορφων και μεγάλων παραλιών της Καλογριάς και του Κοτυχίου, μαζί με την Κυλλήνη στην Αχαία θα βρεθούν στο βυθό με την Μανολάδα, τα Λεχαινά, τη Γαστούνη και την Ανδραβίδα να γίνονται παραθαλάσσιες πόλεις.
*Τη θάλασσα να εισχωρεί έως και 500 μέτρα στην πόλη της Πάτρας!
*Την δεκάδων χιλιομέτρων παραλία του Κυπαρρισιακού Κόλπου και η περιοχή του Καιάφα να καταποντίζονται με τη θάλασσα να εισχωρεί έως και 5 χλμ. στη ξηρά φτάνοντας μέχρι την πόλη του Πύργου!
*Τον Αμβρακικό κόλπο να διπλασιάζεται καταπίνοντας το σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών Ροδιάς, Λογαρού και Τσουκαλιού, την πόλη της Βόνιτσας άλλα και την ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, μαζί με την παραλία της Πρέβεζας και φτάνοντας μόλις δυο χιλιόμετρα έξω απο την Άρτα. Επίσης, καταποντίζεται η μισή πόλη της Λευκάδας που πλέον απέχει πάνω απο ένα χιλιόμετρο απο την απέναντι ακτή.
*Τη Ζάκυνθο να χωρίζεται σε δυο νησιά αφού καταποντίζεται ο κάμπος του Αργασίου όπου σήμερα βρίσκεται το αεροδρόμιο του νησιού με την χερσόνησο ανατολικά του κόλπου του Λαγανά να γίνεται “αυτόνομο νησί”.
*Τα παράλια της Θράκης να καταποντίζονται με τη θάλασσα να φτάνει μέχρι έξω απο τη Ξάνθη και τη Κομοτηνή.

(ο Αμβρακικός κόλπος σήμερα)

(ο Αμβρακικός κόλπος με άνοδο της στάθμης κατά 2 μέτρα)

(ο Αμβρακικός κόλπος με άνοδο της στάθμης κατά 7 μέτρα)

Σε όλη την Ελλάδα, αναμένεται οτι θα χαθεί τουλάχιστον 50% των σημερινών παραλιών ενώ στα νησιά του Αιγαίου οι δραματικότερες αλλαγές αναμένεται οτι θα συμβούν στην Κω και στη Νάξο.
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κάνει λόγο για απώλεια πάνω από 2000 τ.χλμ. ακτογραμμής στην Ελλάδα και ριζικές αλλαγές στον χάρτη της χώρας.
Παραλιακοί οικισμοί, ξενοδοχειακές μονάδες, παραλίες και υποδομές, εάν συνεχιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας και η συνεπακόλουθη άνοδος της θαλάσσιας στάθμης, θα αποτελέσουν μέσα στις επόμενες δεκαετίες παρελθόν.
Τις μεταβολές αυτές περιγράφει και η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2011.
Επιπλέον, μελέτη της Greenpeace αναφέρει χαρακτηριστικά οτι αν δεν αλλάξει η πολιτική για την αλλαγή του κλίματος τότε μέχρι το τέλος του αιώνα η Θεσσαλονίκη, η Βενετία και η Αλεξάνδρεια θα εξαφανιστούν.

Οι νεότερες μελέτες των επιστημόνων καταδεικνύουν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα συνεχιστεί έως ότου φτάσει τουλάχιστον τα 7 μέτρα.
Η προσομοίωση σε αυτό το σενάριο, δείχνει μια εντελώς διαφορετική χώρα αφού πλέον η θάλασσα θα εισχωρήσει βαθιά σε όλες τις πεδινές περιοχές χαμηλού υψομέτρου.
Ήδη η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει προοδευτικά, κατά 17 εκατοστά τα τελευταία 100 χρόνια ενώ για χιλιετίες ήταν σταθερή.

(η Θράκη σήμερα)

(η Θράκη με άνοδο στάθμης κατά 2 μέτρα)

(η Θράκη με άνοδο στάθμης κατά 7 μέτρα)

(ο Πατραϊκός κόλπος, σήμερα)

(ο Πατραϊκός κόλπος με άνοδο της στάθμης κατά 2 μέτρα)

(ο Πατραϊκός κόλπος με άνοδο στάθμης κατά 7 μέτρα)

koutipandoras.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria