Ακινητοποιημένο λόγω έλλειψης χρημάτων το αλεξίσφαιρο περιπολικό σκάφος στις Πρέσπες - OlaDeka

Ακινητοποιημένο λόγω έλλειψης χρημάτων το αλεξίσφαιρο περιπολικό σκάφος στις Πρέσπες

Ανενεργό παραμένει εδώ και τέσσερα χρόνια το πλωτό αλεξίσφαιρο σκάφος που έχει μεταφερθεί στις Πρέσπες, με προορισμό να διευκολύνει το έργο των περιπολιών των συνοριοφυλάκων χωρίς να απειλείται η ζωή τους. «Το σκάφος δεν κινείται γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για τη συντήρησή του» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Πρεσπών, Βασίλης Τσέπας.

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Έλληνα αστυνομικού και δύο Αλβανών, επισημαίνει ότι οι συνοριοφύλακες αναγκάστηκαν να περπατήσουν επί μιάμιση ώρα, σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, ώστε να φτάσουν στο σημείο του συμβάντος. »Τα χρήματα δεν φτάνουν για καύσιμα ούτε και για άλλα τρία σκάφη που υπάρχουν στη Μεγάλη Πρέσπα και τα οποία επίσης παραμένουν ακινητοποιημένα», προσθέτει.

Ο κ. Τσέπας χαρακτηρίζει δραματική την κατάσταση που επικρατεί στο τριεθνές σε ό,τι αφορά την παράνομη αλιεία και όχι μόνο. Όπως επισημαίνει, είναι καθημερινές οι καταγγελίες για περιστατικά κλοπών από την αλβανική πλευρά, είτε πρόκειται για δίχτυα ψαράδων, είτε για κοπάδια με αιγοπρόβατα, είτε για λαθροϋλοτομία, είτε για διαρρήξεις σε σπίτια.

«Τι μπορούν, όμως, να κάνουν μόνοι τους οι συνοριοφύλακες, όταν μάλιστα αυτή τη στιγμή είναι μόλις 15 και όταν προκύπτουν δυο-τρεις άδειες, η δύναμή τους μειώνεται στους 12;» διερωτάται. Προσθέτει πως «ενώ είχαν προσληφθεί 96 αστυνομικοί για το συνοριακό τμήμα Πρεσπών, οι περισσότεροι απομακρύνθηκαν από την περιοχή».

«Δεν είμαστε εμείς σύνορα στο τριεθνές; Μόνο ο Έβρος είναι σύνορα;» σχολιάζει…

«Οι ψαράδες ρίχνουν τα δίχτυα τους το βράδυ και το πρωί δεν τα βρίσκουν εκεί. Όλο το χρόνο εργάζονται για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους ενώ τα λιγοστά χρήματα που βγάζουν τα ξοδεύουν για να αγοράζουν νέα δίχτυα», αναφέρει ο ίδιος. Παρατηρεί πως, παρόλο που τα όρια κάθε χώρας είναι πολύ ευδιάκριτα, λόγω της τοποθέτησης ειδικών πυραμίδων σήμανσης, οι παραβιάσεις τους είναι συνεχείς από την αλβανική πλευρά, ενώ, όπως λέει, δεν συμβαίνει το ίδιο και από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Σχολιάζει τέλος ότι το θέμα αυτό έχει τεθεί επανειλημμένα στην πολιτεία από την πλευρά του δήμου και των φορέων της περιοχής.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria