Οι “κυνηγοί” του χαμένου ΦΠΑ των αγροτών στην ΕΑΣ Καστοριάς! - OlaDeka

Οι “κυνηγοί” του χαμένου ΦΠΑ των αγροτών στην ΕΑΣ Καστοριάς!

Οι “κυνηγοί” του χαμένου ΦΠΑ των αγροτών στην ΕΑΣ Καστοριάς!
Σ  ένα ιδιότυπο κυνήγι μαγισσών, με εξώδικα και εισαγγελικές συνδρομές, επιδίδεται από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καστοριάς,
προκειμένου να ανακαλύψει τις διαδρομές του χρήματος από τις επιστροφές του ΦΠΑ  των αγροτών, μέχρι αυτό να

καταλήξει κάτω από αδιευκρίνιστες  συνθήκες, στον τραπεζικό λογαριασμό της διευθύντριας κ. Ευθυμίας Καραγιαννίδου και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.
Το συμπέρασμα αυτό πηγάζει από τα λεγόμενα των μελών της Διοίκησης, στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν την περασμένη Παρασκευή, προς τα τοπικά μέσα  ενημέρωσης, όπου εκτός από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Γιάννη Ελευθερίου, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Νίκος Βανόπουλος και ο γραμματέας Θωμάς Μάνος.
Πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα, που κληρονόμησε η νέα διοίκηση, από τους προηγούμενους, με κυριότερα όμως την μη καταβολή του ΦΠΑ στους δικαιούχους και τις οφειλές της Ένωσης προς τους παραγωγούς, από τις πωλήσεις σιτηρών και γαλακτοκομικών προϊόντων, που ανέρχονται σε 70.000  και 150.000 ευρώ  αντίστοιχα!
Μάλιστα ένα ποσό της τάξης των 27.000 ευρώ από τα χρήματα των σιτηροπαραγωγών, κατέσχεσε η ΔΟΥ για οφειλές της Ένωσης προς το Ελληνικό Δημόσιο! Αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο, που βρήκε στο δρόμο της η νέα διοίκηση, είναι ένα ιδιωτικό συμφωνητικό  μεταξύ της πρώην προέδρου κ. Βάγιας Νατσούλη και της διευθύντριας κ. Ευθυμίας Καραγιαννίδου, με το οποίο η πρώτη εκχωρούσε όλες τις αρμοδιότητες της Ένωσης στην δεύτερη! Σαν αντάλλαγμα γι΄ αυτή την… γενναιοδωρία της, η πρώην πρόεδρος λέγεται ότι εξασφάλισε τον διορισμό των δύο θυγατέρων της εφ΄ όρου ζωής, ακόμα κι αν η Ένωση δεν αποφύγει την εκκαθάριση και διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη!
Αυτό το συμφωνητικό έδωσε την δυνατότητα στην διευθύντρια να διαχειρίζεται τα οικονομικά της  Ένωσης κατά το δοκούν, με τα γνωστά βέβαια ολέθρια αποτελέσματα… Μάλιστα σε κάποια πρακτικά αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η ΕΑΣ οδηγηθεί σε εκκαθάριση, θα είναι εκκαθαρίστρια η κ. Καραγιαννίδου, πράγμα εντελώς παράνομο και νομικά ανυπόστατο.
Η νέα Διοίκηση της οργάνωσης, που αποτελείται από νέους αγρότες οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να πάρουν τις τύχες της ΕΑΣ στα χέρια τους, θα επιχειρήσει να διαλευκάνει το τοπίο που κληρονόμησε και να αποκτήσει μια σαφή εικόνα για τα οικονομικά της Ένωσης, προκειμένου να προετοιμάσει τα επόμενα βήματά της, για να αποφύγει την εκκαθάριση.
Από τις πρώτες επαφές που είχε το νέο Δ.Σ. της ΕΑΣ ήταν με την διευθύντρια κ. Καραγιαννίδου, όπου, όπως υποστηρίζουν, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση συνεργασίας από την πλερυά της.
Στην συνέχεια έγινε πρόσκληση ώστε να προσέλθει και να ενημερώσει την διοίκηση για την οικονομική κατάσταση της ΕΑΣ.
Η έγγραφη απάντηση της διευθύντριας, αναφέρονταν μόνο περιληπτικά σ΄αυτό το θέμα, ενώ δίνονταν έμφαση στα πεπραγμένα του έτους 2008!
Αμέσως μετά ζητήθηκε από την κ. Καραγιαννίδου να ενημερώσει το Δ.Σ.  για την πορεία καταβολής των επιστροφών του ΦΠΑ στους παραγωγούς, γιατί διαπιστώθηκε μεγάλη καθυστέρηση, που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στους αργότες.
Εν τω μεταξύ η κ. διευθύντρια, φρόντισε, όπως καταγγέλουν τα μέλη της διοίκησης, να ενσπείρει το φόβο στους εργαζόμενους, ότι πιθανόν η ΕΑΣ να οδηγηθεί σε εκκαθάριση και αυτοί να χάσουν την δουλειά τους. Γεγονός που έφερε σε δύσκολη θέση το Δ.Σ. το οποίο ανέλαβε εν γνώσει του την τιτάνια προσπάθεια για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Διότι όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος Γιάννης Ελευθερίου “Πως είναι δυνατόν τέσσερις νέοι άνθρωποι κατά κύριο  επάγγελμα αγρότες, να πάρουμε μια “καυτή πατάτα” για να “σκάσει” στα χέρια μας και να θεωρηθούμε εμείς υπεύθυνοι στα επόμενα χρόνια, για την κατάρρευση της οργάνωσης;”
Αυτό που προβλημάτισε ιδιαίτερα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, είναι οι “πραγματικές διαθέσεις” των προηγούμενων για το μέλλον της Ένωσης, διορίζοντας εκ των προτέρων την διευθύντρια της ΕΑΣ κ. Καραγιαννίδου ως… εκκαθαριστή, προεξοφλώντας το γεγονός ότι η Ένωση θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση… μέχρι το τέλος του έτους!
Αν και νομικά έωλη αυτή η απόφαση με βάση το καταστατικό της οργάνωσης, όπου προβλέπεται ρητά ότι οι εκκαθαριστές ορίζονται από την γενική συνέλευση, σε κάποιο από τα ιδιωτικά συμφωνητικά της προέδρου με την διευθύντρια, αναφέρεται ότι η απόφαση για τον εκκαθαριστή δεν αλλάζει ούτε με άλλη απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης.

ΗΜΙΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ένα από τα πρώτα ζητήματα που απασχόλησαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Καστοριάς είναι η μη καταβολή των επιστροφών του ΦΠΑ στους αγρότες του νομού, οι οποίες εκκρεμούν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και εντοπίστηκαν στον τραπεζικο λογαριασμό της διευθύντριας στην Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία από προχθές ανέστειλε οριστικά την λειτουργία της!
Το γεγονός προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των αγροτών αλλά όταν αναζητήθηκε η διευθύντρια για να δώσει εξηγήσεις, εκείνη απουσίαζε με αναρρωτική άδεια…
Αργότερα η κ. Καραγιαννίδου ενημέρωσε με εξώδικο το Δ.Σ.  ότι η καταβολή του ΦΠΑ των αγροτών στον τραπεζικό της  λογαριασμό, έγινε με δική της πρωτοβουλία, για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατασχέσεων από απαιτήσεις τρίτων.
Αυτό όμως δεν ευσταθεί και καταρρίπτεται από πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ορίζεται το καθεστώς επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.
Επειδή όλες οι Ενώσεις της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, για χρέη προς το δημόσιο, υπάρχει η πρόβλεψη να ανοιχθει απο τις ΕΑΣ σε οποιαδήποτε τράπεζα, ένας λογαριασμός “ειδικού σκοπού”, μέσω του οποίου θα αποδοθεί ο ΦΠΑ στους δικαιούχους εντός 6 ημερών και κατευθείαν ο λογαριασμός “κλείνει” οριστικά χωρίς καμιά άλλη κίνηση χρημάτων.
Το Δ.Σ. της Ένωσης ζήτησε από την τράπεζα να του χορηγηθούν τα extree της κίνησης του λογαρισμού που περιείχε τον ΦΠΑ των αγροτών αλλά εκείνη αρνήθηκε, γιατί ο λογαρισμός ήταν προσωπικός στο όνομα της κ. Καραγιαννίδου και εμπιπτει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων!
Το γεγονός σχολιάστηκε  αρνητικά από τα μέλη του νέου Δ.Σ. λέγοντας ότι “Είναι απαράδεκτο να έχουν περάσει διόμυσι μήνες και δεν έχει αποδοθεί ο ΦΠΑ στους αγρότες”.
Έτσι άρχισε μια διαδικασία όπου το Δ.Σ. της ΕΑΣ επικοινωνούσε με εξώδικα με την κ. Καραγιαννίδου, προκειμένου να μάθει τί συμβαίνει και πού βρίσκονται τα χρήματα των αγροτών από τις επιστροφές του ΦΠΑ προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες  για την απόδοσή του στους δικαιούχους.
Η απάντηση που έλαβε από την διευθύντρια ήταν ότι “δεν μπορώ να σας δώσω στοιχεία αν δεν κλείσει όλο το θέμα του ΦΠΑ μέχρι τέλους”!
Η νέα διοίκηση έμεινε έκπληκτη από την κατάσταση που βρήκε στην Ένωση, διότι όπως υποστηρίζει: “Επί ένα ολόκληρο χρόνο η κ. διευθύντρια και το προηγούμενο Δ.Σ. περνούσαν μια πλασματική εικόνα προς τα έξω, μέσα από διάφορα κανάλια που παραπληροφορούσαν τους αγρότες. Ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να διοχετεύουν τα ίδια ψέμματα…”!
Με πρόσφατη συνέντευξή της σε τοπική εφημερίδα η κ. Καραγιαννίδου υποστήριξε ότι το νέο Δ.Σ.  της Ένωσης δεν είναι νόμιμο και οι διαδικασίες εκλογής του είναι άκυρες, διότι “τα μέλη που ψήφισαν δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένα”.
Η απάντηση του προέδρου στις αιτιάσεις της διευθύντριας είναι ότι: “Τις εκλογές τις έκανε το προηγούμενο Δ.Σ. και η κ. Καραγιαννίδου, που αναλαμβάνουν και την ευθύνη για την νομιμότητα των διαδικασιών”.
Μετά απ΄ όλα αυτά η κ. Καραγιαννίδου κλήθηκε από την εισαγγελέα Καστοριάς να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς της στα οικονομικά της Ένωσης αλλά εκείνη επικαλέστηκε λόγους υγείας και ζήτησε αναβολή μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου γιανα καταθέσει τις απόψεις της.
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Εκτός από τον ΦΠΑ,π ου δεν αποδόθηκε μέχρι σήμερα στους δικαιούχους, υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 27.000 ευρώ, που προέρχονται από τις πωλήσεις των σιτηρών που έκανε η Ένωση για λογαριασμό των παραγωγών, το οποίο κατασχέθηκε από την ΔΟΥ για χρέη της ΕΑΣ προς το δημόσιο!
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δ.Σ.αν τα χρήματα αυτά είχαν αποδοθεί έγκαιρα στους αγρότες, δεν θα είχε προλάβει η ΔΟΥ να τα κατασχέσει και η καθυστέρηση των δύο – τριών μηνών αποδείχθηκε μοιραία…
Τελειώνοντας την συνέντευξη ο πρόεδρος Γιάννης Ελευθερίου δήλωσε ότι: “Εδώ θέλω να τονίσω ότι επειδή πολλά ακούστηκαν για προσωπικές εγγυήσεις και ρυθμίσεις προς το ΙΚΑ των εισφορών της ΕΑΣ, τίποτε απ΄ όλα αυτά δεν ισχύει! Μια ρύθμιση έγινε προς την ΔΟΥ και αυτή με λεφτά των σιτηροπαραγωγών”!
Πάντως η νέα διοίκηση δεσμεύθηκε ότι θα δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν από τον διαχειριστικό έλεγχο ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή.
Στο ερώτημα αν  η Ένωση αποφύγει την εκκαθάριση, ο πρόεδρος απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, διότι όπως υποστήριξε “Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και ο νέος νόμος βάζει προϋποθέσεις για την ένταξη, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλες οι Ενώσεις της χώρας”.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria