Καστοριά: Η ημερίδα για τις εξελίξεις στις θεραπείες με τα βλαστοκύτταρα (ρεπορτάζ) - OlaDeka

Καστοριά: Η ημερίδα για τις εξελίξεις στις θεραπείες με τα βλαστοκύτταρα (ρεπορτάζ)

Οι θεραπευτικές χρήσεις των βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα είναι πλέον πραγματικότητα. Οι χρήσεις τους έχουν εξαπλωθεί σε πολλούς τομείς της ιατρικής, τονίστηκε στην ημερίδα με θέμα εξελίξεις στις θεραπείες με τα βλαστοκύτταρα η οποία

πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  24 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Καστοριάς.

Την εκδήλωση  συνδιοργάνωσαν  ο Ιατρικός  Σύλλογος Καστοριάς  και η  Ελληνική Εταιρεία Φύλαξης Βλαστικών Κυττάρων  Biohellenica.
«Τα βλαστοκύτταρα μας  γερνάνε και όσο μεγαλώνει η ηλικία μας, τόσο πιο  γερασμένα  βλαστοκύτταρα έχουμε. Από την άλλη μεριά τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο  για θεραπείες στην ιατρική. Εάν έχουμε νεαρά βλαστοκύτταρα αυτό θα είναι στο μέλλον ένα καλύτερο εργαλείο  για τους γιατρούς για να μπορέσουν να  θεραπεύσουν ακόμη περισσότερες ασθένειες όπως πχ., το έμφραγμα του  μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και σε περισσότερες ειδικότητες όπως στην οφθαλμολογία , στην ορθοπεδική στην αισθητική ιατρική σε ανοσολογικές νόσους και σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες γίνονται εφαρμογές οι οποίες  βρίσκονται  στη  φάση της μετάφρασης. Δηλαδή, έχουμε χιλιάδες αναφορές από εργασίες σε πειραματόζωα οι οποίες τώρα περνούν στον άνθρωπο και  βλέπουμε όλο και περισσότερες κλινικές δοκιμές.  Θεραπείες με τη  χρήση βλαστοκυττάρων μπορούν να γίνουν ακόμη και σε παιδιά σε περιπτώσεις όπως ο νεανικός διαβήτης ή  η εγκεφαλική παράλυση. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι όμως στην τρίτη ηλικία για τη  θεραπεία  εγκεφαλικών ή καρδιακών επεισοδίων ακόμη και στην τύφλωση ή στην κώφωση», υπογράμμισε  ο καθηγητής  Βιοχημείας του  ΑΠΘ  Δρ. Γιώργος Κολιάκος.
Η  καθηγήτρια ιστολογίας – εμβρυολογίας του  ΑΠΘ Δρ. Κοκκώνα Κουζή, αναφέρθηκε  από την πλευρά της   στις  πηγές λήψης  βλαστοκυττάρων και στις θεραπείες που  γίνονται στην Ελλάδα και στο  εξωτερικό,   τονίζοντας ότι: « το αίμα που παραμένει στον πλακούντα μετά τη  γέννηση του παιδιού είναι σημαντικό. Θα πρέπει να γίνεται η φύλαξή του με κάθε τρόπο  είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα για να μπορεί η ίδια η οικογένεια να το χρησιμοποιήσει είτε να το κάνει δωρεά και σε μια περίπτωση δεν πρέπει ελαφρά τη καρδία αυτό το  υλικό να απορρίπτεται, να μένει στα αζήτητα και να μη χρησιμοποιείται».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς η παιδίατρος Τάνια Σαϊνίδου.
Αξίζει να σημειωθεί,  ότι σύμφωνα με μελέτες που έγιναν τα βλαστοκύτταρα μπορούν να διατηρηθούν έως και  2000 χρόνια και να χρησιμοποιηθούν από τις επόμενες γενεές.
Εξάλλου η χώρα μας,  διαθέτει υπερσύγχρονα  εργαστήρια βιοτεχνολογίας τα οποία δεν υστερούν σε τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού.
Ελένη Ψωμαδάκη   
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria