Στον Μακεδονικό Αγώνα είναι αφιερωμένο το Ημερολόγιο 2014 της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς

Αρχική » Διάφορα » Στον Μακεδονικό Αγώνα είναι αφιερωμένο το Ημερολόγιο 2014 της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς

Στον Μακεδονικό Αγώνα είναι αφιερωμένο το Ημερολόγιο 2014 της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς
Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς τύπωσε και κυκλοφόρησε προσφάτως το εγκόλπιο Ημερολόγιό της έτους 2014, που είναι αφιερωμένο στην προσφορά της Εκκλησίας στον Μακεδονικό Αγώνα (1904 – 1908), καθώς και στη θλιβερή επέτειο των 110 ετών από τον ηρωικό θάνατο του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά (1904 – 1914), στο χωριό Στάτιστα (νυν Μελάς) της

Καστοριάς.
Το εν λόγω καλαίσθητο Ημερολόγιο τσέπης έχει στο εμπροσθόφυλλό του τη φωτογραφία ενός επιτάφιου ψηφιδωτού, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου Καστοριάς και παρουσιάζει τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη να ευλογεί τον Παύλο Μελά. Στο οπισθόφυλλό του έχει μία ιστορική φωτογραφία τής τέλεσης ιερού Τρισαγίου στον τάφο του Παύλου Μελά κατά το έτος 1904 (;), από τον τότε Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη και τον Πρωτοσύγγελό του άγιο Ιερομάρτυρα, Πλάτωνα Αϊβαζίδη.
    Στις εσωτερικές σελίδες του Ημερολογίου περιλαμβάνονται και παρουσιάζονται με τη σειρά τα εξής:
1)      Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αναφερόμενο στην ανεκτίμητη προσφορά του Ιερού κλήρου και των γενναίων Μακεδονομάχων μας στην εθνική προσπάθεια για την απελευθέρωση της Μακεδονίας απ’ τον τουρκικό ζυγό, κατά την περίοδο 1904 – 1908, και την ένωσή της με τη μητέρα Ελλάδα.

2)      Εισοδικόν, ήτοι θεματικός πρόλογος του Ημερολογίου απ’ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, που είναι (ο πρόλογος) πολύ κατατοπιστικός κι εύληπτος.
3)      Αξιόλογο ιστορικό κείμενο με τον τίτλο «Η προσφορά της Εκκλησίας στον Μακεδονικό Αγώνα, 110 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά (1904 – 1914)», το οποίο (κείμενο) διανθίζεται με σχετικές φωτογραφίες.
4)      Οι ανάλογες ημερολογιακές σελίδες με το αντίστοιχο εορτολόγιο, γενικό και τοπικό, και με τα ιερά Αναγνώσματα των Κυριακών και μεγάλων εορτών.
5)      Ενημερωτικά κείμενα για τα Ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας.
6)      Η διοικητική δομή και η πολύπλευρη δράση της ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.
7)      Οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της περιοχής.
8)      Διάφορες χρήσιμες πληροφορίες.
Συμπερασματικώς, το εξεταζόμενο Ημερολόγιο είναι ένα εύχρηστο εκκλησιαστικό εγκόλπιο, το οποίο θα ωφελήσει πολύ όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, που θα το αποκτήσουν και που θα το μελετούν και συμβουλεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους 2014.
Γιώργος Τ. ΑλεξίουΚοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια