Καταλάβατε τώρα γιατί στραγγίζουν εμάς? Σβήνουν πρόστιμα 1,2 δισ. για λαθρεμπόριο πετρελαίου - OlaDeka

Καταλάβατε τώρα γιατί στραγγίζουν εμάς? Σβήνουν πρόστιμα 1,2 δισ. για λαθρεμπόριο πετρελαίου

Το κόλπο με τις «τριγωνικές» εισαγωγές καυσίμων

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Σάλο προκαλεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τροπολογία των Στουρνάρα – Βρούτση που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και θα συζητηθεί αύριο, σύμφωνα με την οποία:

Σβήνονται αναδρομικά πρόστιμα 1,2 δισ. ευρώ που έχουν επιβληθεί το 2010 και 2011 σε εταιρείες πετρελαιοειδών για τις λεγόμενες «τριγωνικές συναλλαγές για εισαγωγή πετρελαίου». Δηλαδή, αγοράζουμε πετρέλαιο π.χ. από την Ουκρανία και το φέρνουν στην Ελλάδα μέσω Κύπρου για να γλυτώσουν τους υψηλούς φόρους εισαγωγής ξένων προϊόντων στην Ελλάδα.

Το 2010 είχε ψηφιστεί νόμος που απαγόρευε αυτές τις «τριγωνικές συναλλαγές» μέσω «φορολογικών παραδείσων» του εξωτερικού καθώς είχε διαπιστωθεί ότι με τον τρόπο αυτό, εταιρείες εισαγωγών στην Ελλάδα καυσίμου αλλά και άλλων προϊόντων γλύτωναν την καταβολή μεγάλων ποσών για φόρους στο ελληνικό δημόσιο. Είχαμε δηλαδή να κάνουμε με ένα καλά στημένο σύστημα λαθρεμπορίας που ο νόμος του 2010 ήθελε να καταστρέψει.

Τώρα όμως, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σβήνονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις εισαγωγικές εταιρείες και στις εταιρείες πετρελαιοειδών στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικής αξίας 1,2 δισ.

Πάντως οι αριθμοί που παρουσιάζει σήμερα το newsbomb.gr για την προστασία των πλουσίων φοροφυγάδων από το κράτος σοκάρουν. Όχι μόνο δεν τους κυνηγάνε οι κρατικές υπηρεσίες αλλά συχνά κάνουν και τα στραβά μάτια για να τους δώσουν το χρόνο να καλύψουν τις παρανομίες τους. Την ίδια ώρα νέοι φορονόμοι λιώνουν τον απλό πολίτη.

Τρία συγκεκριμένα παραδείγματα για την προστασία των «εχόντων»:

1ο: Την περίοδο 2009 – 2011, 54.246 Έλληνες έβγαλαν στο εξωτερικό 22 δισ. ευρώ. Εντοπίστηκαν από τους ελέγχους 436 «ύποπτες» υποθέσεις. Από αυτές έχουν ελεγχθεί μόνο δύο. Βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν μόνο 5 εκατ. ευρώ.

2ο: 14.700 μεγαλοοφειλέτες χρωστάνε στο ελληνικό δημόσιο 37 δισ. ευρώ. Από αυτούς 4.025 έχουν συλληφθεί για χρέη 11,3 δισ. και έχουν εισπραχθεί μόνο 305 εκατομμύρια σε δύο χρόνια.

3ο: Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγου για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι: το 2009 στην Ελλάδα δεν δηλώθηκαν έσοδα 28 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν 11,2 δισ. ευρώ η ετήσια απώλεια σε φόρους. Οι νέοι φόροι μέσω των Μνημονίων 2010 – 2014 είναι 30 δισ. ευρώ. Δηλαδή, εάν είχαν δηλωθεί από τους φορολογούμενους όλα τα έσοδά τους μόνο το 2009 η Ελλάδα θα γλύτωνε από τους φόρους που επιβάλουν τα Μνημόνια.

Ποιους καλύπτουν, ποιοι τους καλύπτουν και πως λειτουργεί το σύστημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα με την προστασία των πολιτικών, θα αποκαλυφθούν απόψε το βράδυ στις 23:30 στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» στο Extra 3.

newsbomb.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria