O Κασαπίδης ψέκαζε με ανθόνερο τους συναδέλφους του χθες στη Βουλή που το ...παράγει ο ίδιος - OlaDeka

O Κασαπίδης ψέκαζε με ανθόνερο τους συναδέλφους του χθες στη Βουλή που το …παράγει ο ίδιος

O Κασαπίδης ψέκαζε με ανθόνερο τους συναδέλφους του χθες στη Βουλή που το ...παράγει ο ίδιος

Την ώρα που μαινόταν η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Κασαπίδης έκανε επίδειξη του μοναδικού ανθόνερου που βγάζει αγροτικός συνεταιρισμός της Κοζάνης ψεκάζοντας συναδέλφους του στους διαδρόμους.

Την περιγραφή αυτού του περιστατικού κάνει σήμερα ο Βηματοδότης ως εξής: «Συνέβη και αυτό. Την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και οι αντιπαραθέσεις για την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ έφθαναν στο κόκκινο, ο ανεξάρτητος (προερχόμενος από τη ΝΔ) βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης άρχισε να ψεκάζει στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου όποιον έβρισκε μπροστά του με… ανθόνερο. Ηταν, λέει, παραγωγή αγροτικού συνεταιρισμού του νομού, στην οποία συμμετέχει και αυτός αφιλοκερδώς. Γεγονός είναι πάντως ότι η Βουλή για μεγάλο χρονικό διάστημα μύριζε… ροδόσταγμα!»

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία διαπιστώσαμε πως η Κοζάνη διαπρέπει εσχάτως στην παραγωγή προϊόντων από τριαντάφυλλο. Συγκεκριμένα, η τριανταφυλλιά που καλλιεργείται στο Ν. Κοζάνης είναι η ρόζα η δαμασκηνή (Rosa damascena) ενώ σε μικρότερη έκταση καλλιεργείται η rosa alba. Ως φυτό η τριανταφυλλιά ανήκει στην οικογένεια Rosaceae. Η ρόζα η δαμασκηνή είναι φυτό πολυετές, ανθεκτικό, με μεγάλο ριζικό σύστημα. Το ύψος του ανεπτυγμένου φυτού μπορεί να ξεπεράσει τα 2,5m.

Ειδικότερα το ροδόνερο της περιοχής είναι προϊόν διπλής απόσταξης που παράγεται από φρεσκοκομμένα τριαντάφυλλα (ρόδα Μαϊού) που καλλιεργούνται σε επιλεγμένες περιοχές στη Δυτική Μακεδονία. Η απόσταξη γίνεται στο υπερσύγχρονο αποστακτήριο της Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Εράτυρας, σε υψόμετρο 1000 μέτρων χρησιμοποιώντας φυσικό τρεχούμενο νερό της παρακείμενης πηγής «Κορμάλενας», στους πρόποδες της κορυφής του Σινιάτσικου όρους. Από την αρχική ποσότητα νερού, με τη διπλή απόσταξη, γίνεται συμπύκνωση του αρώματος και της γεύσης των ρόδων κατά 6 ως 8 φορές στο τελικό ροδόνερο. Συντελεί ώστε να παράγεται ένα ιδιαίτερα πολύτιμο προϊόν, εξαιρετικής ποιότητας, με δυνατό άρωμα που διαρκεί στη χρήση στην επιδερμίδα και με πλήθος ωφέλιμων ιδιοτήτων. Το ροδόνερο περιέχει μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου με αποτέλεσμα να θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για την επιδερμίδα.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria