ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Οι “πλούσιοι” της Ευρώπης με την μεγαλύτερη ανεργία! - OlaDeka

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Οι “πλούσιοι” της Ευρώπης με την μεγαλύτερη ανεργία!

 ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Οι “πλούσιοι” της Ευρώπης με την μεγαλύτερη ανεργία!
Μια απίστευτη “στρέβλωση” που οφείλεται στον υψηλό δείκτη του κατά κεφαλήν εισοδήματος, λόγω της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ, κρατάει την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στις χαμηλές θέσεις του πινακα των

ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σαν μια περιφέρεια από τις… πλουσιότερες της Ευρώπης!
Αυτό τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Δακής, με αφορμή τις υπογραφές συμβάσεων σημαντικών έργων στο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Ο κύριος όγκος των χρηματοδοτήσεων των έργων προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης: “Οι υποδομές που δημιουργούμε είναι απότοκο της αλληλεγγύης της Ευρώπης των ανοιχτών οριζόντων”.

Αυτό τον καιρό ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συζητήσεις και οι διεργασίες που ξεκίνησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2014 -2020, που ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για την χώρα μας, η οποία αναλαμβάνει και την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιανουάριο.
Σ΄ όλες αυτές τις εξελίξεις σοβαρό εμπόδιο για την Δυτική Μακεδονία αποτελεί η κατάταξή της  στον πίνακα των… πλουσίων περιφερειών της Ευρώπης, που της στερεί σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι όμορες περιφέρειες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίες εξ αντικειμένου είναι  πλουσιότερες και  πιο ανεπτυγμένες, εμφανίζονται ως… φτωχότερες συγκριτικά με την Δυτική Μακεδονία στο νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ή σύμφωνο εταιρικής σχέσης, όπως μετονομάσθηκε τελευταία.
Αυτό κατά τον Περιφερειάρχη “είναι εντελώς πλασματικό και μια μεγάλη στρέβλωση”, η οποία στερεί σημαντικό αριθμό πόρων από την Περιφέρεια, για τις δράσεις που έχουν προγραμματισθεί.
Στον σχεδιασμό της για το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει αποφασίσει να κατευθύνει τον κύριο όγκο των χρηματοδοτήσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας, της παιδείας και της επιχειρηματικότητας και γενικότερα της αειφορίας στην ανάπτυξη του τόπου.
Για τον λόγο αυτό ο Περιφερειάρχης κ. Δακής έχει καταθέσει επίσημη πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση, πριν ένα χρόνο, η οποία έχει προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, προκειμένου να αρθεί αυτή “αδικία”, που γίνεται σε βάρος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Τα ποσοστά συγχρηματοδότησης του νέου κοινοτικού πλαίσιου στήριξηε και του ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας κατανέμονται κατά 80% από χρήματα της Ε.Ε. και 20% από την εθνική συμμετοχή.
Έτσι δημιουργείται ένας “λογαριασμός” ο οποίος θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας για τα επόμενα 7 χρόνια.
“Εμείς κάναμε σαφή και τεκμηριωμένη πρόταση, υποστήριξε ο κ. Δακής, τα ποσοστά αυτά να διαμορφωθούν σε 60% για την Ε.Ε. και 40% για την ελληνική συμμετοχή ούτως ώστε να έχουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό από τους εθνικούς πόρους και να εξισορροπηθεί το έλλειμμα χρηματοδότησης που υφίσταται η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας λόγω του υψηλού ΑΕΠ που εμφανίζει”.
Προς την ίδια κατεύθυνση έχει υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση και από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας στην οποία ο κ. Δακής είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής.
Στις συνέπειες αυτής της “στρέβλωσης” περιλαμβάνονται οι χρηματοδοτήσεις του προγράμματος “Μπαλτατζής” για την αγροτική ανάπτυξη, οι οποίες κατευθύνονται μόνο από τα τομεακά προγράμματα του υπουργείου και όχι από τα προγράμματα των αιρετών περιφερειών.
Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι το 1/3 του προγράμματος να το διαχειριστούν τα αιρετά περιφερειακά συμβούλια αλλά υπάρχει και το κομμάτι των αγροτικών ενισχύσεων της αγροτικής παραγωγής που διαχειρίζεται το υπουργείο.
Μια άλλη “αδικία”  είναι η χρηματοδότηση για την γυναικεία επιχειρηματικότητα που είναι 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και βγάζει αυτομάτως απ΄ έξω την Δυτική Μακεδονία.
Για όλα αυτά έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στα αρμόδια όργανα, οι οποίες αναμένεται να εξετασθούν στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria