Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση οφειλών, η λύση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ - OlaDeka

Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση οφειλών, η λύση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ

Στο γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται το σχέδιο για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του ΟΑΕΕ που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 800 εκ ευρώ το 2014. Το σχέδιο βελτίωσης της εισπραξιμότητας προκειμένου να γλιτώσουν οι συντάξεις με δεδομένη…
τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση (800 εκ ευρώ για το 2014) και την αναιμική απόδοση της ρύθμισης οφειλών, έχει καταρτιστεί από την διοίκηση του οργανισμού μετά από προτάσεις που έχουν υποβάλλει ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ και αναμένει το πράσινο φως από την Τρόικα για να τεθεί σε εφαρμογή.


Το σχέδιο προβλέπει «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών για ποσά μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ, με ανελλιπή καταβολή μειωμένων εισφορών. Από την κεφαλαιοποίηση και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο δε θα επιβαρύνεται με προσαυξήσεις, αλλά μόνο με ένα επιτόκιο το οποίο όμως πρέπει να εγκρίνει και η Τρόικα.

Ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κάτι που αποτελεί καυτό πρόβλημα για τον κλάδο, ενώ κατά τη συνταξιοδότηση, η κεφαλαιοποιημένη οφειλή θα μετατρέπεται σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης από την μετατροπή των οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο εκ μέρους του ασφαλισμένου.
Η εφαρμογή του σχεδίου δεν θα δημιουργεί έλλειμμα και λογιστικές απώλειες, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα αυξήσει την ετήσια ροή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ.

« Με αυτό το πάγωμα, την κεφαλαιοποίηση και την αφαίρεση ασφαλιστικού χρόνου – επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης – ενεργοποιούνται οι οφειλέτες του οργανισμού, κάτι που μπορεί να αποδώσει επιπλέον ρευστότητα ετησίως. Επιπλέον, ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει χαμηλότερες συντάξεις, χωρίς να χρησιμοποιηθεί η αντικοινωνική λύση της οριζόντιας μείωσης των συντάξεων.»

Πιο συγκεκριμένα η οριοθέτηση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου απαιτεί:

1) Πάγωμα, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο.
2) Προστασία των «εντός κρίσης» οφειλετών με κατάργηση της ποινικοποίησης.
3) Διαρκής Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.
4) Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με δημιουργία ειδικής κλάσης.
5) Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη , το σχέδιο κεφαλαιοποίησης των οφειλών εκτιμάται πως θα αποφέρει ετήσια έσοδα στον ΟΑΕΕ, από τους «ενεργούς» οφειλέτες, ύψους περίπου 994 εκ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 80% των ενεργών ασφαλισμένων, 808 εκ. ευρώ εάν το ποσοστό συμμετοχής των υπόχρεων προσεγγίσει το 65% και 621 εκ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 50% των 388.000 ασφαλισμένων οφειλετών.

Να σημειώσουμε ότι το συνολικό ποσόν των οφειλών προς των ΟΑΕΕ ξεπερνά τα 8,7 δις ευρώ. Ωστόσο θεωρείται ενθαρρυντικό το γεγονός ότι από το σύνολο των 388.073 ενεργών οφειλετών, ένα σημαντικό μέρος αυτών, δηλαδή 80.626 ασφαλισμένοι, οφείλει εισφορές που αντιστοιχούν μόνο σε ένα δίμηνο .

Οι προτάσεις του ταμείου « δένουν» και με το αίτημα του κινήματος ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ οι οποίοι ζητούν να διαγραφούν τα χρόνια που χρωστάνε στο ταμείο από τα συντάξιμα και να τους δώσουν αναλογικά ότι έχουν πληρώσει. Απευθύνθηκαν ήδη στο Συνήγορο του Πολίτη ενώ έχουν δημιουργήσει και ανοιχτή ομάδα στο facebook με 5000 μέλη.
newmoney.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria