Σχέδιο για την εξυγίανση των λαϊκών έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (βίντεο) - OlaDeka

Σχέδιο για την εξυγίανση των λαϊκών έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (βίντεο)

Σχέδιο για την εξυγίανση των λαϊκών έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (βίντεο)
Τα κενά στη νομοθεσία και η ανάθεση της είσπραξης ενοικίου των εκθετών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που οι λαϊκές αγορές δεν λειτούργησαν όπως πρέπει, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Σβώλη.

Ο κ. Σβώλης, μετά τις δηλώσεις του προέδρου των παραγωγών της Π.Ε. Κοζάνης  για το «μπάχαλο» που επικρατεί στις λαϊκές,
θέλησε να ξεκαθαρίσει το τι ισχύει, αλλά και την ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ανακοινώνοντας πως είναι σε εξέλιξη σχέδιο για την εξυγίανση των λαϊκών αγορών της Δυτικής Μακεδονίας.
«Ο «Καλλικράτης» έδωσε στους δήμους την αδειοδότηση, στην Περιφέρεια την τοποθέτηση και το εισπρακτικό το άφησε στον «αέρα». Σε κανένα φορέα ο «Καλλικράτης» δεν έδωσε το θέμα της είσπραξης. Στο τέλος του ‘12 με εγκύκλιο δόθηκε η είσπραξη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ήταν ένα μεγάλο λάθος και υπήρχε κενό στο νόμο, γι’ αυτό και  δεν λειτούργησαν οι αγορές» λέει ο κ. Σβώλης αναφερόμενος στο ιστορικό της ανάθεσης αρμοδιοτήτων για τις λαϊκές.
Σύμφωνα με τον κ. Σβώλη, πριν τρεις μήνες και συγκεκριμένα με το νόμο 4177 τα πράγματα ξεκαθάρισαν, αφού αρμόδιοι για τις άδειες είναι οι δήμοι, όπως και για την είσπραξη ενοικίου, ενώ για την τοποθέτηση και τον έλεγχο οι Περιφέρειες.
Ο κ. Σβώλης δήλωσε πως το περιφερειακό συμβούλιο ψήφισε το νέο σχέδιο των λαϊκών αγορών και σύμφωνα με αυτό «κανένας πάγκος στις αγορές της Δυτικής Μακεδονίας δεν θα ξεπερνά τα 9 μέτρα. Αυτοί που είχαν πάνω από 9 μέτρα κόβονται και δημιουργούνται κενές θέσεις. Αυτή τη στιγμή οι διευθύνσεις εμπορίου της κάθε περιφερειακής ενότητας κάνουν λεπτομερέστατη καταγραφή της κατάστασης σε κάθε λαϊκή της Δυτικής Μακεδονίας. Για τις κενές θέσεις θα γίνει προκήρυξη από την πενταμελή επιτροπή της κάθε Π.Ε.».
Μετά την προκήρυξη θα γίνει η τοποθέτηση των εκθετών που θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες και οι δήμοι θα προχωρήσουν βάσει των νέων χαρτών στην είσπραξη του ενοικίου, το οποίο τρία χρόνια τώρα δεν εισπράττουν εδώ και τρία χρόνια.
Ο κ. Σβώλης, πάντως, άφησε αιχμές τόσο για το δήμαρχο Κοζάνης, όσο και για τον πρόεδρο των παραγωγών, χωρίς να τους κατονομάζει, ότι δεν γνωρίζουν τις ακριβώς συμβαίνει.
kozani
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria