Σεβαστή από όλους - OlaDeka

Σεβαστή από όλους

Για τις 20 Νοεμβρίου είχε οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Καστοριάς στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνεπώς η ετυμηγορία δεν θα μπορούσε να είναι γνωστή την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο. Όπως δεν θα είναι γνωστή και μετά το πέρας της σχετικής διαδικασίας ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. Θα πρέπει

να αναμένουμε κάποιους μήνες ακόμη, μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση. Μερικοί μήνες που έρχονται να προστεθούν στα πολλά χρόνια αναμονής για την κατασκευή του καινούργιου Αστυνομικού Μεγάρου στο παλιό Στρατόπεδο Μαθιουδάκη.
Η ιστορία και η εξέλιξή της διαχρονικά είναι γνωστή σε όλους. Αριθμεί πάνω από δέκα έτη και μετά από τόσες καθυστερήσεις, ανατροπές, εκκινήσεις και διακοπές μοιάζει πραγματικά σαν το Γεφύρι της Άρτας. Πρόσφατα επεισόδια αποτέλεσαν η τελική ανακήρυξη του εργολήπτη με την έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών που συνοδεύτηκαν όμως με τη σχεδόν ταυτόχρονη ανακίνηση του ζητήματος της πολιτιστικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του υπάρχοντος Στρατώνα που με βάση τη μελέτη κατασκευής του νέου κτιρίου, έπρεπε να κατεδαφιστεί. Απόρροια αυτού υπήρξε η εμπλοκή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.), το οποίο μετά κι από τις επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίου του Υπουργείου Πολιτισμού, απεφάνθη υπέρ της κατεδάφισης του υπάρχοντος κτιρίου προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο που θα φιλοξενήσει την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς.
Εναντίον της απόφασης του Κ.Α.Σ. προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας πολίτες και συλλογικοί φορείς.

Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σήμερα. Ακριβέστερα μέχρι την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013, οπότε είχε οριστεί η ακροαματική διαδικασία, από την οποία πιθανότατα να εκμαιεύσουμε κάποια σημάδια για την επικείμενη τελική ετυμηγορία του δικαστικού σώματος. Όμως δεν θα είναι ασφαλή και σίγουρα δεν αποτελούν απόφαση. Για το τι τελικά θα ισχύσει, θα πρέπει να αναμένουμε κάποιους μήνες ακόμη. Τότε, αν κριθεί σύννομη η γνωμάτευση του Κ.Α.Σ., θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι εργασίες για την κατασκευή του καινούργιου Αστυνομικού Μεγάρου. Αν πάλι αποφασιστεί πως πρέπει να διατηρηθεί ο υπάρχων Στρατώνας, να εξετασθούν άμεσα οι εναλλακτικές (αν υπάρχουν) για την υλοποίηση του έργου με στόχο (αν αυτό είναι εφικτό) να μην χαθεί η χρηματοδότηση και προφανώς το ίδιο το έργο.
Ανεξάρτητα όμως ποια θα είναι η απόφαση, οφείλουμε όλοι να τη σεβαστούμε και με βάση αυτή να πορευθούμε οριστικά.
 Χρήστος Α. Κοσμάς
ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Σημείωση του oladeka: Η εκδίκαση της υπόθεσης για το στρατόπεδο Μαθιουδάκη, αναβλήθηκε για 4 Δεκεμβρίου 
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria