Ολοταχώς προς νέες μειώσεις στις συντάξεις - OlaDeka

Ολοταχώς προς νέες μειώσεις στις συντάξεις

Ολοταχώς προς νέες μειώσεις στις συντάξεις

Η ολοένα και πιο μεγάλη απαλλαγή της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές αυξάνει τις «τρύπες» στα Ταμεία και δίνει άλλοθι στα προαποφασισμένα μέτρα.

Σκηνικό των νέων ανατροπών και περικοπών στις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, στήνουν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα. Προβάλλουν το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» στα οικονομικά των Ταμείων, σαν άλλοθι για τα νέα μέτρα, ενώ έχουν συμφωνήσει στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για το 2014 στα Ταμεία, τουλάχιστον κατά 1,8 δισ. ευρώ, υπονομεύοντας παραπέρα την οικονομική τους επιβίωση. Ταυτόχρονα, βιάζονται να χαρίσουν ακόμα 1 δισ. ευρώ ετησίως στους εργοδότες, που θα το αφαιρέσουν από το ΙΚΑ, μειώνοντας κατά 3,9 μονάδες τις εργοδοτικές εισφορές.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1 μονάδα, οδήγησε στο κλείσιμο τηςΕργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας και απάλλαξε τους καπιταλιστές από την καταβολή 250 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Σήμερα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας καμώνονται ότι αναζητούν τα 500 εκατομμύρια για το 2014, για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό, όταν μόνο η συγκεκριμένη απαλλαγή των εργοδοτών από τα μέσα του προηγούμενου έτους (όταν ψηφίστηκε ο νόμος), αν καταβάλλονταν, αρκούσε για να το καλύψει. Επιβεβαιώνεται και μ” αυτόν τον τρόπο, ότι τα όποια οικονομικά προβλήματα στο ταμείο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – εργοδοσίας και χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για προαποφασισμένες ανατροπές.

Σ” αυτή τη λογική ψήφισαν και εφαρμόζουν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κατά 50% προς τις πρώηνΔΕΚΟ και τράπεζες, κάνοντας πεσκέσι 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο προς τους νέους ιδιοκτήτες τους. Τα ποσά αυτά αφαιρούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αναμένεται να καλυφθούν με μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας και σε αυτές τις ομάδες ασφαλισμένων, τους οποίους ήδη η κυβέρνηση στοχοποιεί με τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών περί «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».

Κυβέρνηση και τρόικα αφήνουν ταυτόχρονα στο απυρόβλητο τους μεγάλους οφειλέτες των Ταμείων. Χτες, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του ΙΚΑ, έγινε γνωστό ότι μόλις 432 οφειλέτες (έτσι αποκαλούν τους καπιταλιστές) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ιδρυμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, κάθε επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ 3 εκατομμύρια ευρώ!

Αφού άφησε τα «μεγάλα ψάρια» να κατακλέβουν το ΙΚΑ, η κυβέρνηση αρχίζει τώρα το κυνηγητό σε βάρος των αγροτών και των φτωχών ΕΒΕ που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τις εισφορές τους. Ρίχνοντας στο ίδιο τσουβάλι τον αγρότη που χρωστά 3.000 ευρώ, με την επιχείρηση που παρακρατά από το ΙΚΑ 3 εκατομμύρια ευρώ, ο υπουργός Εργασίας μιλά προκλητικά για «νοικοκύρεμα» των οικονομικών των Ταμείων.

Ετσι, χτες ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι δε θα υπάρξει επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ σε όσους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Πρόσθεσε ότι θα δοθεί έμφαση στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ. Και έτσι ο ξεκληρισμένος αγρότης και ο ΕΒΕ που οδηγείται να βάλει λουκέτο στο μαγαζί του, μπαίνει στην ίδια μοίρα με τον βιομήχανο που δεν αποδίδει τις εισφορές του εργάτη στο ΙΚΑ.

aftodioikisi
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria