Αυτός είναι ο πραγματικός μισθός των βουλευτών-Πώς ξεκίνησε η διένεξη - OlaDeka

Αυτός είναι ο πραγματικός μισθός των βουλευτών-Πώς ξεκίνησε η διένεξη

Από 7.670,76 ευρώ μέχρι 8.198,79 ευρώ το μήνα, αναλόγως την περιφέρεια όπου εκλέγονται, κυμαίνεται η μιναία ακαθάριστη αποζημίωση που λαμβάνουν οι Ελληνες βουλευτές, για την οποία τόσος ντόρος ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες με τη τη Βουλή να χωρίζεται σε δύο… στρατόπεδα: Από τη μια αυτοί που έλεγαν ότι έπρεπε να μειωθεί και από την άλλη οι υπόλοιποι που υποστήριζαν ότι δεν βγαίνουν.

Βάσει των στοιχείων που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Βουλής η μηνιαία ακαθάριστη αποζημίωση των βουλευτών διαμορφώνεται ως εξής:

(Πατήστε πάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)

Για τα έξοδα κίνησης, στην κατηγορία Α ανήκουν οι βουλευτές Επικρατείας, Α & Β Αθηνών, Α & Β Πειραιώς, Έβρου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Α θεσσ/κης, Καβάλας, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κοζάνης, Λέσβου, Α & Β Πειραιώς, Σάμου, Χανίων και Χίου. Στην κατηγορία Β ανήκουν οι βουλευτές Αργολίδας, Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ημαθίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Λασιθίου, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλης, Πιερίας, Ρεθύμνης. Στην κατηγορία Γ ανήκουν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαίας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας και Καστοριάς, ενώ στην κατηγορία Δ ανήκουν οι βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσσων.

Για το επίδομα οργάνωσης γραφείου, στην κατηγορία Α ανήκουν οι βουλευτές Επικρατείας, Α & Β Αθηνών και Α & Β Πειραιώς, ενώ στην κατηγορία Β όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές.

Πέρα από τα ποσά αυτά οι βουλευτές αποζημειώονται και για τις επιτροπές. Για κάθε συνεδρίαση επιτροπής (της οποίας είναι μέλη) στην οποία παρίστανται αμοίβονται με το ποσό των 150 ευρώ.

Πώς ξεκίνησε η διένεξη

Η διένεξη μεταξύ των βουλευτών ξεκίνησε με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού της Βουλής όπου δεν προβλεπόταν μείωση των αποδοχών του βουλευτών. Αμέσως οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στη Βουλή χωρίστηκαν στα… δύο με τους μεν να υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να μειωθεί η βουλευτική αποζημίωση και τους δε να υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς τα έξοδά τους είναι υπέρογκα και δεν βγαίνουν.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Ιορδάνη Τζαμτζή ο οποίος σε πρωινή εκπομπή την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι παίρνει μόνο 5.450 ευρώ και ότι οι συναδελφοί του, τα «φέρνουν βόλτα» πολύ δύσκολα οικονομικά. «Ορισμένοι ξεραίνουν το σκ…το τους για να ζήσουν», είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας σάλο. Ο βουλευτής της ΝΔ είχε ισχυριστεί τότε ότι οι αποδοχές των ελλήνων βουλευτών έχουν μειωθεί κατά 40% τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ για τα προνόμια των φοροαπαλλαγών που αγγίζουν και το 70%, απέφυγε να απαντήσει παρά τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου. Δυο μέρες αργότερα, με γραπτή του δήλωση επαναλάμβανε πως υπάρχουν βουλευτές που «δυσκολεύονται αφάνταστα» και άλλοι που «χαρίζουν την αποζημίωσή τους» και σε νεότερη συνέντευξή του πρότεινε να σταματήσει η λειτουργία των γραφείων των βουλευτών για να εξοικονομηθεί από κάθε βουλευτή το ποσό των 2.000 ευρώ.

Το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης, όπως ήταν φυσικό, μονοπώλησε και τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής στην Ολομέλεια το απόγευμας της Δευτέρας ο οποίος όπως προκύπτει από τις μέχρι ώρας τοποθετήσεις θα ψηφιστεί με την στήριξη μόνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος απαντώντας σε όσους προτείνουν συμβολικές μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών εξήγησε ότι το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης καθορίζεται Συνταγματικά και είναι ίση με την αποζημίωση που λαμβάνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Αναφερόμενος δε σε εκείνους τους βουλευτές που μιλώντας στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές στα βουλευτικά τους εισοδήματα είπε: «Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι με το ζόρι πρέπει να τα εισπράξετε. Μπορείτε να πάτε στο λογιστήριο και να δώσετε εντολή για να κοπούν. Να δίνονται υπέρ κάποιου ταμείου». Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε ότι δύο φορές η Ολομέλεια ομόφωνα αρνήθηκε να προσαρμόσει προς τα επάνω την αποζημίωση όταν οι δικαστές έδωσαν αύξηση στους εαυτούς τους.

Στο ίδιο κλίμα και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος υποστήριξε ότι ο βουλευτής πρέπει να στέκεται όρθιος και να μην κλαίγεται και με το ήθος του να παραδειγματίζει τον απλό πολίτη. Αυτή είναι η πρώτη υποχρέωση που πρέπει να έχει».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria