Καστοριά: «…και τα σκυλιά τρελάθηκαν» (αναλυτικό ρεπορτάζ) - OlaDeka

Καστοριά: «…και τα σκυλιά τρελάθηκαν» (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Καστοριά: «…και τα σκυλιά τρελάθηκαν» (αναλυτικό ρεπορτάζ)
Το βιβλίο του Έκτορα Ιωάννου  «…και τα σκυλιά τρελάθηκαν»,  παρουσιάστηκε κατά τη  διάρκεια εκδήλωσης που  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο  26 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του βρεφονηπιακού σταθμού της Φανής Εγγλέζου «Το μήλο κάτω από τη  μηλιά».
Γραμμένο  μέσα από την οπτική των σκύλων και όχι των ανθρώπων, το  βιβλίο του

Έκτορα Ιωάννου αποτελεί  συγχρόνως ένα παιδαγωγικό παραμύθι για παιδιά αλλά και ένα πρωτότυπο διήγημα  για ενήλικες. Τοποθετημένο  χρονικά στην εποχή της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει με χιούμορ και ευαισθησία τις  δυσκολίες που δημιουργεί η οικονομική δυσπραγία. Φωτίζει επίσης τις  σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα, ιδιαίτερα όσον  αφορά στη  λαθεμένη συμπεριφορά  των ανθρώπων που οδηγεί στην εγκατάλειψη των  ζώων στον  δρόμο.

«Το έγραψα εντελώς τυχαία δεν γράφω παιδικά βιβλία. Συνήθως γράφω μυθιστορήματα  για μεγάλους, αλλά περνώντας έξω από ένα pet shop  της Θεσσαλονίκης, την άλλη μέρα αποφάσισα ότι  θέλω να γράψω ένα βιβλίο  για τους σκύλους. Τους έχω ιδιαίτερη αδυναμία από παιδί και μάλιστα ένας από τους λόγους που βρίσκομαι εδώ  είναι  ότι η  Μάγια το  σκυλάκι της  Φανής  Εγγλέζου, είναι από τους πρωταγωνιστές του  βιβλίου.
Ο κύριος πρωταγωνιστής είναι ο Πάρης, είναι ένας σκύλος ο οποίος αγοράζεται από ένα pet shop τελικά καταλήγει αδέσποτος στον δρόμο. Προσπαθώντας να επιβιώσει περνά ένα μήνυμα προς τους ανθρώπους: έχουμε έρθει στη  γη έχοντας έναν  συγκεκριμένο  προορισμό τον οποίο για να τον πετύχουμε, χρειάζεται να υπάρχει ειρήνη και αρμονία μεταξύ μας.
Το βιβλίο παρόλο που πολλοί νομίζουν ότι είναι για τα παιδιά το έγραψα κατά κύριο λόγο για τους μεγάλους γιατί οι μεγάλοι κάνουν κακό στα ζώα, όχι τα παιδιά. Τα παιδιά μαθαίνουν από τους μεγάλους  και δρουν μιμητικά», υπογράμμισε ο συγγραφέας Έκτορας Ιωάννου.
Κατά  τη  διάρκεια της εκδήλωσης ο ψυχολόγος  Γιώργος Π. Ιατρού, αναφέρθηκε  στις σχέσεις των παιδιών με τα ζώα.
«Τα ζώα και ιδιαίτερα τα κατοικίδια, βοηθούν τα παιδιά σε ιδιαίτερους τομείς  σημαντικότεροι από τους οποίους είναι αυτοί της αποδοχής και της αγάπης προς τον εαυτό τους. Τα παιδιά από τη φύση τους χαρακτηρίζονται από εγωκεντρισμό. Ο εγωκεντρισμός με τη σειρά του αποτελεί   φυσικό κίνητρο  και  ικανότητα για μάθηση και προοδευτικά πρέπει να αντικαθίσταται με γνώση, ώστε να καταφέρει το παιδί να αναπτύξει την κοινωνικότητα και κατ΄ επέκταση την προσωπικότητά του. Συνεπώς, το ενδιαφέρον για τα κατοικίδια και η υποχρέωση για την φροντίδα των ζώων, μπορούν να γίνουν σημαντικοί παράγοντες ενίσχυσης στο πέρασμα από τον εγωκεντρισμό στην κοινωνικότητα.
Τα ζώα δίνουν ένα  αίσθημα ασφάλειας και προστασίας, ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα, βοηθούν στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης και  υπευθυνότητας, συμβάλλουν στην ανάδειξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, της  γνωριμίας δηλαδή κατανόησης και ανάπτυξης συναισθημάτων των παιδιών, καθώς επίσης και στη  διδαχή και εξοικείωση με τον κύκλο της ζωής. Ο κύκλος της ζωής ο οποίος είναι ταυτόσημος με τον αντίστοιχο κύκλο του ανθρώπου και περιλαμβάνει την αναπαραγωγή, τη γέννηση, τα γηρατειά, τον θάνατο και την απώλεια», επισήμανε ο  ψυχολόγος  Γιώργος Ιατρού και τόνισε παράλληλα ότι την απόφαση για την υιοθεσία κάποιου ζώου, θα πρέπει να τη λαμβάνουν οι γονείς αφού πρώτα «έχουν ζυγίσει τις πρακτικές ανάγκες και  δυνατότητες καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανθρώπινη πράξη».
Στην παρουσίαση του βίβλου η οποία έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει και  διοργανώνει ο βρεφονηπιακός σταθμός «Το μήλο κάτω από τη  μηλιά», παρευρέθηκε πολύς κόσμος.
Ελένη Ψωμαδάκη
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria