Εργασιακή αβεβαιότητα και δεινή οικονομική κατάσταση αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των προνοιακών δομών φύλαξης, φροντίδας και εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. - OlaDeka

Εργασιακή αβεβαιότητα και δεινή οικονομική κατάσταση αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των προνοιακών δομών φύλαξης, φροντίδας και εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Την ένταξη των προγραμμάτων προνοιακών δομών στο νέο ΕΣΠΑ  περιόδου 2014-2020 για την εξασφάλιση των ωφελειών του προγράμματος, ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.
Με δεδομένη τη σημαντική βοήθεια που οι προνοιακές δομές προσφέρουν στις κοινωνικά αδύναμες ομάδες και τις εργαζόμενες μητέρες, αποτελεί αναγκαιότητα η διασφάλιση της συνέχισης των προγραμμάτων κατά την επόμενη επταετία.

Παράλληλα, ο κ. Κασαπίδης ζητά να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να δοθεί μια μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών.  
 Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τους Υπουργούς: 1.Εσωτερικών
                                     κ. Γιάννη Μιχελάκη
                                   2.Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
                                     κ. Γιάννη Βρούτση    
ΘΕΜΑ: Αβεβαιότητα για το εργασιακό τους  μέλλον  και  δεινή οικονομική κατάσταση αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των προνοιακών δομών φύλαξης, φροντίδας και εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.  
Οι προνοιακές δομές αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους τομείς κοινωνικής πρόνοιας συμβάλλοντας στην ανακούφιση των κοινωνικά αδύναμων ομάδων (ηλικιωμένα άτομα, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α), στην υποστήριξη της εργαζόμενης μητέρας και των παιδιών και στην ενίσχυση της ανάπτυξης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού για τη διασφάλιση υψηλής και διαρκούς απασχόλησης με στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού.
 Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, παρέχεται φροντίδα και φιλοξενία σε 1100 περίπου παιδιά, ενώ στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ)  ωφελούνται περίπου 720 παιδιά. Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) εξυπηρετούν περίπου 230 άτομα και το πρόγραμμα ”Βοήθεια στο σπίτι” εξυπηρετεί  συνολικά  σε τακτική βάση περίπου 5000 άτομα.
Ωστόσο, σε εργασιακή ανασφάλεια βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της υποχρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς  σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 3 μήνες. Οι παραπάνω προνοιακές δομές εντάσσονται σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η χρηματοδότηση αυτών μέχρι στιγμής εκκρεμεί. Οι νέες συμβάσεις μεταξύ του φορέα υλοποίησης του προγράμματος ΕΕΤΑΑ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων δεν έχουν ακόμη υπογραφεί καθώς βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα να καθυστερεί η χρηματοδότηση τους. 
Επειδή  προτεραιότητα τόσο της Κεντρικής Διοίκησης όσο και των ΟΤΑ θα πρέπει να είναι η ένταξη των Προγραμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2014 – 2020, για την εξασφάλιση των ωφελειών που περιγράφηκαν,
Επειδή αν δε διασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος θα παραμείνουν αβοήθητοι χιλιάδες συνάνθρωποι μας,
Επειδή  η σημαντικότητα του έργου των εργαζομένων στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας είναι μεγάλη, ιδιαίτερα στις μέρες μας, λόγω  δύσκολων οικονομικών συγκυριών,
Επειδή τα όρια αντοχής των εργαζομένων και των οικογενειών τους έχουν εξαντληθεί καθώς δε δύνανται να ανταπεξέλθουν στις βασικές οικονομικές τους υποχρεώσεις και επικρατεί  ανασφάλεια  και αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον,
Ερωτώνται οι  κ.κ Υπουργοί:
1. Σκοπεύετε να  εντάξετε τα Προγράμματα στο νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2014 – 2020;
2.  Γιατί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι  και ποια τα μέτρα που προτίθεστε να λάβετε ώστε να δοθεί μια μόνιμη  και οριστική λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών;
3. Προτίθεστε άμεσα να εξασφαλίσετε την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων; Αν ναι πότε θα γίνει αυτό;
4. Προτίθεστε να ορίσετε την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) υπεύθυνη για την καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria