«Παράθυρο» για τη διεκδίκηση της φέτας από τρίτες χώρες ανοίγουν οι προβλέψεις για το ΠΟΠ φέτα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία (CETA) για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών Ε.Ε. – Καναδά, όπως υποστήριξαν σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Μανώλης Ανυφαντάκης και οι βουλευτές Γιώργος Κασαπίδης, Άντζελα Γκερέκου και Πάρις Μουτσινάς.
Όπως αναφέρθηκε, παρ’ ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έβαλε φρένο στις επιδιώξεις μεγάλων επιχειρήσεων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, η συμφωνία με την οποία διατηρείται η χρήση του ονόματος φέτα ή τύπου φέτα σε καναδικά λευκά τυριά προοιωνίζεται άλλες διεκδικήσεις ή καταχρήσεις της ελληνικότητας του προϊόντος. «Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως επιτυχία τη συμφωνία για τη φέτα», τόνισε ο βουλευτής Κοζάνης κ. Κασαπίδης ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η επικύρωση της από την Ελληνική πλευρά, διότι με αυτήν, όπως είναι διατυπωμένη, ουσιαστικά νομιμοποιείται η παράνομη χρήση του ονόματος της φέτας σε απομιμήσεις, που παρασκευάζουν Καναδοί παραγωγοί και τα διακινούν τόσο στην αγορά του Καναδά όσο και σε άλλες τρίτες χώρες. Με μια πιθανή επικύρωση της συμφωνίας θα σπάσει το φυσικό και οικονομικό μονοπώλιο της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά της φέτας, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί “δεδικασμένο” το οποίο θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν και άλλες τρίτες χώρες εφεξής, τόσο για τις δικές τους αγορές όσο και για τρίτες χώρες. Έτσι απεμπολείται η δυνατότητα προνομιακής πρόσβασης και εξαγωγών της γνήσιας φέτας στις αγορές αυτές, και σύμφωνα με σχετική μελέτη, θα συνέβαλε στη δημιουργία 150.000 χιλιάδων νέων μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα 2-8 χρόνια.
Η κα Γκερέκου υπογράμμισε τον υπερκομματικό χαρακτήρα των πρωτοβουλιών για την προστασία του ΠΟΠ φέτα και ανέφερε ότι η αξιοποίηση ΠΟΠ προϊόντων όπως η φέτα μπορεί να επιφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και σε τομείς όπως ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός καθώς και να προωθήσει το concept της ελληνικής διατροφής. Εκτίμησε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας αφήνει κάποια ζητήματα ανοιχτά για τα οποία τόνισε ότι δεν είναι σαφές εάν επιδέχονται πολιτικής διαπραγμάτευσης ή όχι.
Ο κ. Μουτσινάς υπογράμμισε ότι η απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ ανοίγει την κερκόπορτα για την τύχη των ΠΟΠ προϊόντων φέτας και ελιάς Καλαμών αφού θα μπορούν να χρησιμοποιούνται αυτούσιοι οι όροι από τους υφιστάμενους παραγωγούς και εμπόρους των όποιων λευκών τυριών και των όποιων παραγόμενων ή εμπορευόμενων ελαιών στον Καναδά. Ανέφερε δε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο αλλά η «βιαστική» δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Χαρακόπουλου θεωρούμε ότι περιπλέκει το πρόβλημα γιατί δείχνει ότι δεν κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος και τις αρνητικές του επιπτώσεις στους Έλληνες κτηνοτρόφους. «Εμείς θα επιμείνουμε, το θέμα να έλθει στην ολομέλεια άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Ανυφαντάκης αναφέρθηκε σε πέντε προτεραιότητες για την προστασία του ΠΟΠ φέτα. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την ανάδειξη του βιολογικού χαρακτήρα της ελληνικής φέτας ως προϋπόθεση για την προστασία της, να μην αλλοιωθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη φέτα διότι θα υπάρξουν δυσάρεστα αποτελέσματα για την ελληνική φέτα και να επεκταθεί η κατοχύρωσή της μέσω σύναψης πολυμερών και διμερών συμφωνιών. Επίσης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ελεγκτικού μηχανισμού για τον εντοπισμό τυριών που διακινούνται ως φέτα καθώς και της σύστασης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης η οποία θα διαχειρίζεται καθ’ ολοκληρία όλα τα θέματα που αφορούν τη φέτα, κατά το παράδειγμα άλλων χωρών.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ