“Σεισάχθεια” αλά κάρτ! - OlaDeka

“Σεισάχθεια” αλά κάρτ!

“Σεισάχθεια” αλά κάρτ!
Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη
Σε μια περίοδο όπου έχει ποινικοποιηθεί η απόλυτη φτώχεια και η φοροδοτική αδυναμία των νεοελλήνων, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και Πασόκ, που τα χρέη τους από δάνεια ξεπερνούν τα 270 εκατ.

ευρώ (!) έχουν φροντίσει με νομοθετικές ρυθμίσεις να απενοχοποιήσουν τους εαυτούς τους αλλά και τις τράπεζες που τα χορήγησαν!

Νεώτερα στοιχεία για το θέμα δεν υπάρχουν, γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να στείλει τα σχετικά παραστατικά στην Βουλή, κάτι που κάνει με περισσή φροντίδα για τους καταθετικούς λογαριασμούς των πολιτών προς τον οικονομικό εισαγγελέα!
Αποκαλυπτική, ωστόσο  επί του θέματος είναι η συνέντευξη του πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και νυν προέδρου της “Δράσης” κ. Θ. Σκυλακάκη προς την δημοσιογράφο κ. Πόπη Τσαπανίδου:
– Δημοσιογράφος: Από πότε και μετά υπάρχει η αδυναμία;
– Θ. Σκυλακάκης: Εδώ και ένα χρόνο περίπου…
– Δημοσιογράφος: Πότε πήραν τα δύο κόμματα αυτά τα δάνεια;
– Θ.Σκυλακάκης: Έχουν αρχίσει να τα λαμβάνουν από το 1990. Τελευταία φορά που ξέρουμε ότι ελήφθη δάνειο ήταν το 2012 με την Νέα Δημοκρατία να λαμβάνει 15 εκ. ευρώ, χωρίς να γνωρίζουμε εάν το έλαβε πριν ή μετά τις εκλογές…
– Δημοσιογράφος: Τα κόμματα μπορούν να πληρώσουν αυτά τα δάνεια;
– Θ. Σκυλακάκης: Όχι δεν γίνεται. Είναι τελείως αδύνατο, γιατί μόνο οι τόκοι είναι πάνω από 20 εκατ. και Πασόκ και Ν.Δ. δεν έχουν λαμβάνειν πάνω από 10 εκατ. από τακτικές επιχορηγήσεις….
– Δημοσιογράφος: Αν τα κόμματα δεν μπορούν να πληρώσουν, τί θα γίνει;
– Θ. Σκυλακάκης: Θα το πληρώσουμε εμείς οι πολίτες το “φέσι”, γιατί οι τράπεζες είναι κατά 90% κρατικοποιημένες, οπότε αυτό το 1/4 του δισεκατομμυρίου θα περάσει στους φόρους μας…

Όταν στην αρχαία Αθήνα ο σοφός νομοθέτης Σόλων, νομοθετούσε στην Πνύκα την περίφημη “Σεισάχθεια”, δηλαδή την απαλλαγή των μικρομεσαίων εκείνης της περιόδου από τα χρέη τους, ποτέ δεν θα φανταζόταν ότι και οι 300 επίγονοί του της Βουλής των Ελλήνων, θα ψήφιζαν κάτι ανάλογο αλλά μόνο για τον… εαυτό τους και για τα κόμματά τους!
Κάτι ανάλογο εφαρμόζεται σιωπηρά και στον άλλο πυλώνα της δημόσιας διοίκησης την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία σε ζητήματα αδιαφάνειας και ιδιοτέλειας είναι μια μικρογραφία της κεντρικής εξουσίας.
Υπάρχει έστω κι ένας αιρετός της τοπικής αυτοδιοίκησης, που να δηλώνει το “πόθεν έσχες” στο “Διαύγεια” πριν και μετά από κάθε θητεία όπως ισχύει για όλους τους άλλους που δεν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα; Κανείς!
Και αν κάποιος τολμήσει να θέσει δημόσια το ζήτημα δέχεται τις επισκέψεις των φοροελεγκτικών μηχανισμών του κράτους!
Σε τοπικό επίπεδο παραμένουν ανοιχτά πολλά μέτωπα διαφθοράς και αδιαφανούς διαχείρισης του δημοτικού χρήματος: Όπως η υπεξαίρεση του 1,2 εκατ. ευρώ στον πρώην Δήμο Μακεδνών. Η διαχείριση της διαθήκης Παπαλαζάρου. Η λαθρανασκαφή στον λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού και ένα σωρό άλλες υποθέσεις που  αποσιωπήθηκαν στο όνομα κάποιας πολιτικής ή κομματικής σκοπιμότητας!
Προφανώς όλες αυτές… υπολείπονται σε βαρύτητα, απέναντι στις εκατοντάδες άλλες υποθέσεις που εκδικάζονται καθημερινά στα δικαστήρια, με κατηγορούμενους τους φτωχοποιημένους πολίτες οι οποίοι δεν  μπορούν να πληρώσουν τον “κεφαλικό φόρο” στους τοκογλύφους της τρόϊκα!
Μόνο αυτό θεωρείται “διαρκές έγκλημα”! Όλα τα άλλα παραγράφονται…
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria