ATHINORAMA: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ - OlaDeka

ATHINORAMA: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Ο Δημήτρης Σταθόπουλος περπατά στο Ντολτσό και το Απόζαρι, κάνει βόλτα κατά μήκος της λίμνης, σταματάει για τσίπουρα και μεζέδες και επισκέπτεται άγνωστους στους πολλούς αρχαιολογικούς χώρους σε μια διαχρονικά μαγική πόλη 
Περπατώντας κάτω από τα πελώρια πλατάνια και δίπλα στη λίμνη, θες αυτή η βόλτα να κρατήσει για ώρα. Νομίζω ότι βρίσκομαι σε σκηνικό ταινίας. Η σταρ δεν είναι άλλη από την

ίδια τη λίμνη. Τα πελώρια πλατάνια, σκιάζουν το δρόμο ενώ περπατάω πλάι της. Ένα ανακαινισμένο αρχοντικό, του Παπαπέτρου, αγναντεύει τη λίμνη. Της δίνει τη λάμψη του και παίρνει από τη δική της! Λίγο πιο πέρα, ένα ακόμη, και ένα ακόμη. Εδώ στη Νότια παραλία, στο τέλος του αστικού ιστού, και κάτω από τα πελώρια δέντρα, κάνω στάση στον «Ταξιδιάρη Γάτο». Ο Θοδωρής, κινεί τα νήματα του εναλλακτικού τσιπουράδικου. Εκτός των άλλων όμως, ο Ταξιαδιάρης Γάτος, γίνεται πολύ… ταξιδιάρης και νοικιάζει ποδήλατα. Συμβατικά ή ακόμη και με 2 και 4 θέσεις.

Στην Απόζαρι και στη Ντολτσό

 Αφήνοντας τον παραλίμνιο δρόμο, ανηφορίζω μέσα στα στενά. Συνοικίες Ντολτσό και Απόζαρι. Εύκολα εντοπίζεις την ενέργεια που αναδύεται από άλλες εποχές. Εκπληκτικά αρχοντικά, χτισμένα τον 17ο και 18ο αιώνα στέκουν εκεί και δεν χορταίνεις να τα βλέπεις. Άριστοι μάστορες από την Ήπειρο και τη Μακεδονία έβαζαν όλη τους την τέχνη και θαυμάζουμε ακόμη και σήμερα τα έργα τους. Ένα τέτοιο κτήριο 700 τ.μ έφτιαξε το 1857 ο φημισμένος πρωτομάστορας Αλ. Βέργουλας, δύο βήματα από την πλατεία Ντολτσό. Σε αυτό το κτίριο, ο σημερινός ιδιοκτήτης κ. Α. Σφηναρολάκης, μετά από μία πολύ προσεκτική ανακαίνιση, δημιούργησε τον παραδοσιακό ξενώνα «Α. Βέργουλα» ( 2467023415 ), όπου έχει καταφέρει να ενσωματώσει αρμονικά στην παραδοσιακή Καστοριανή αρχιτεκτονική, ασιατικές πινελιές. Η καλά συντηρημένη παμπάλαια ξύλινη πόρτα ανοίγει… Είναι σαν να μεταφέρεσαι πολλά χρόνια πίσω και να ζεις ξανά την ακμή της πόλης.
Στο εστιατόριο «Ντολτσό» μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά πιάτα με ντόπια υλικά.
Λίγο πιο πέρα, ακριβώς πάνω στην πλατεία Ντολτσό, και το ομώνυμο εστιατόριο ( 24670 23377 ). Για αρχή δοκίμασα τους σβόλους, που φτιάχνονται με λιαστή ντομάτα και κεφαλοτύρι, τηγανισμένοι σε χηλό. Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα με τους κεφτέδες μακάλο, που φτιάχνονται με σάλτσα από αλεύρι και χυμό ντομάτας, μαζί με το λάδι που τηγανίστηκαν οι κεφτέδες. Εκείνη την ημέρα είχε το τοπικό Καστοριανό χοιρινό με δαμάσκηνο και σταφίδες στη γάστρα. Εννοείτε πως δοκίμασα!

Η γουνοποιία συνεχίζει

 Η κυριλλικού αλφαβήτου φωτιζόμενη πινακίδα, μάλλον ενημερώνει για την πώληση γούνας. «Η αγορά σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με το πώς ήταν προ 20ετίας. Η ποσότητα έχει αντικατασταθεί από την ποιότητα» θα πει ο κ. Κωνσταντίνος Φιλιμέγκας, που διατηρεί βιοτεχνία παρασκευής και κατάστημα πώλησης γουναρικών, στην οδό Κύκνων. «Παλιά εδώ, υπήρχαν 4000 μικρές βιοτεχνίες και μαγαζιά. Όλος ο κόσμος ζούσε από τη γούνα. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν! Έχουμε μείνει περίπου 1000 και η αγορά λειτουργεί τελείως διαφορετικά. Επενδύουμε στην ποιότητα και καταφέρνουμε να αντιστεκόμαστε». Περπατώντας στο δρόμο συνάντησα μία ομάδα Ρώσων τουριστών. Δεν θα έμεναν πολλές ώρες εδώ! Υπάρχουν τουριστικά γραφεία, που βάζουν charter με διαμονή ακόμη και ένα βράδυ στην πόλη. Έρχονται, κάνουν τις αγορές τους σε γούνες και επιστρέφουν.

Λιμναίος Οικισμός «Δισπηλιό»

Ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς στην Ευρώπη ο λιμναίος οικισμός «Δισπηλιό».
Μόλις 5 χλμ. πριν από την είσοδο της πόλης, βρίσκεται ο προϊστορικός οικισμός του Δισπηλιού, ο οποίος ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 και αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη. Τα ευρήματα αποδεικνύουν την κατοίκηση της περιοχής από την νεολιθική εποχή, δηλαδή περίπου από το 6000 π.Χ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους εδώ ζούσαν περίπου τρεις χιλιάδες άτομα, οι οποίοι γνώριζαν μουσική και γραφή και είχαν άψογη οργάνωση. Ο χώρος είναι επισκέψιμος, και έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να αναπαρασταθεί ο οικισμός όσο πιο πιστά γίνεται. ( πληροφορίες: 24670 21910 )

Δάσος ετών 20.000.000!

 20 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή λέγεται ότι είναι η ηλικία του απολιθωμένου δάσους, που βρίσκεται στο Νόστιμο, 19 χλμ. έξω από την Καστοριά. Η προϊστορική θάλασσα που υπήρχε εδώ… έχει αφήσει μάρτυρες, και αυτοί είναι ένα δόντι προϊστορικού καρχαρία καθώς και απολιθωμένα στρείδια, αχινοί, κοχύλια κ.ά. Πολύ ωραία διαδρομή με αυτοκίνητο. Αφήνοντας πίσω μας την Καστοριά, περάσαμε, μέσα από τον πανέμορφο οικισμό της Χλόης, με τη λίμνη στα δεξιά και συνεχίσαμε Βόρεια. Ακολουθήσαμε την επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας, και κινηθήκαμε σε ένα καταπράσινο τοπίο. Στα 14 χλμ. από την Καστοριά, μας καλωσόρισε το χωριό Βυσσινέα. Πρόκειται για τον παλαιότερο οικισμό του Βιτσίου, στοιχείο που προκύπτει από φορολογικά έγγραφα της Οθωμανικής περιόδου, με τα οποία φορολογούσαν μία διάσημη για την εποχή μαία, τη Βύσσα. Εξ’ ού και το όνομα του χωριού όπου παλαιότερα λεγόταν Βύσσανη ή Βύσσινη. Πέντε χιλιόμετρα πιο πάνω φτάσαμε στον προορισμό μας. Νόστιμο ή αλλιώς Οξυά.

Διαμονή

Αύρα αρχοντιάς στο ξενοδοχείο «Chloe»
Limneon Resort & Spa ( 2467085111 ) Οι μοντέρνοι χώροι του σε συνδυασμό με τα ποπ στοιχεία, την απρόσκοπτη θέα στη λίμνη, και την προσεκτική παροχή υπηρεσιών, δημιουργούν ένα υψηλού επιπέδου ξενοδοχείο. ( από €87 με πρωινό )
Chloe ( 2467021300 ) Ήσυχο, απλό, σύγχρονο. Έμφαση στις λεπτομέρειες της φιλοξενίας. ( από €70 με πρωινό )
Το Αρχοντικό Αλεξίου Βεργούλα αποτελεί δείγμα της παραδοσιακής Καστοριανής αρχιτεκτονικής.
Κύκνος (24670 28700 ) Βρίσκεται στη Χλόη, είναι καθαρό και έχει ικανοποιητικές τιμές. (από €50 με πρωινό )
Αρχοντικό Αλεξίου Βέργουλα (2467023415-6 ) Καστοριανό αρχοντικό, με πολύ προσεγμένη διακόσμηση και θέα στη λίμνη. (από €50 με πρωινό )
Λογγάς (24670 72424 ) Σε θέση με πολύ καλή θέα στη λίμνη, μέσα σε ένα δάσος βελανιδιών, στο Σιδηροχώρι. Απλή διακόσμηση, χτιστοί καναπέδες.  (από €55 με πρωινό )

Περισσότερες αξιολογημένες προτάσεις διαμονής στην Καστοριά από τον Alpha Guide
εδώ >>

Φαγητό

 «Ντολτσό» ( 24670 23377 ) Στην ομώνυμη πλατεία, δοκιμάστε φαγητά μαγειρεμένα με ντόπια υλικά και τοπικές συνταγές.
«12μήνες» ( 24670 26022 ) Βρίσκεται στη Βόρεια παραλία και από εδώ μπορείς να δεις όμορφα τη λίμνη. Προτείνουμε το φιλέτο χοιρινό με σως μήλου. Καλή λίστα τοπικών κρασιών.
Δοκιμάστε σπιτική μαγειρική στο εστιατόριο «Το στέκι της παρέας».
«Το στέκι της παρέας» (24670 82397 ) Οι σημερινοί ιδιοκτήτες 3ης γενιάς, Κώστας και Βαγγέλης, επιμένουν στη ανάδειξη της σπιτικής μαγειρικής της μαμάς! Ξεχωρίζουν τα μοσχαρίσια μάγουλα και το «μπάτζο», κεφαλοτύρι με ντομάτα και τηγανητό αυγό.
«Τα κοψίδια» (24670 27001 ) Χειροποίητες σπιτικές νοστιμιές. Βρίσκεται στο μέσο της Νότιας Παραλίας. Μπορείτε να απολαύσετε τα… κοψίδια του, είτε στον μοντέρνο εσωτερικό χώρο με τις λευκές καρέκλες και τα ξύλινα τραπέζια, είτε όταν ο καιρός είναι καλός, στα τραπεζάκια που τοποθετούνται δίπλα στη λίμνη.
Περισσότερες αξιολογημένες προτάσεις φαγητού στην Καστοριά από τον Alpha Guideεδώ >

Διασκέδαση

 «Σβούρα» ( 24675 21282 ) Όμορφη διακόσμηση, ωραία μουσική. Αγαπημένο στέκι των Καστοριανών, για τσίπουρο αλλά και για νόστιμους μεζέδες.
Lago ( 24670 22066 ) Ιδιαίτερο all day café-bar-σημείο αναφοράς για την Καστοριά.
Δημήτρης Σταθόπουλος
athinorama.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria