Προς τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο του Ν. Καστοριάς Της κίνησης Φοιτητών για την Ευρώπη AEGEE KASTORIA - OlaDeka

Προς τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο του Ν. Καστοριάς Της κίνησης Φοιτητών για την Ευρώπη AEGEE KASTORIA

ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ AEGEE ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ

Μας στάλθηκε ανακόινωση από την φοιτητική οργάνωση AEGEE για την οποία δημοσιεύσαμε ΕΔΩ την κίνηση τους για την προβολή του Καστοριανού καρναβαλιού (ραγκουτσάρια) με τη δημιουργία του video που υπάρχει στην ανάρτηση. Όλο αυτό προκάλεσε έναν κύκλο σχολίων αναγνωστών μας που ανάγκασε την AEGEE να μας στείλει την παρακάτω επιστολή: 

H AEGEE (Association des États Généraux des Étudiants de l’Europe) είναι η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά φοιτητική οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλες. Είναι μία οργάνωση με ακαδημαϊκό χαρακτήρα και κινείται καθαρά στα πλαίσια του εθελοντισμού. Δεν μπορεί να έχει καμία πολιτική και οικονομική σκοπιμότητα βάση του καταστατικού της και οτιδήποτε διαφορετικό αυτού, συνεπάγεται αυτόματα την διάλυση της οργάνωσης.
Στην Ελλάδα η AEGEE εδρεύει σε μεγάλες φοιτητουπόλεις, όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη κ.α. και μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια καταφέραμε να ιδρύσουμε στην Καστοριά ένα τμήμα της, ένα ακόμα παράθυρο επικοινωνίας για την πόλη μας, κάνοντάς την γνωστή σε όλη την Ευρωπαϊκή φοιτητική κοινότητα, με γνώμονα το φοιτητικό και κοινωνικό καλό, όπως (ανταλλαγές φοιτητών και Καστοριανών με άλλες πόλεις του εξωτερικού, ανάπτυξη του τουρισμού, του πολιτισμού και της αειφορίας, σεμινάρια και  ημερίδες για την ανάπτυξη της ποιότητας ζωής  και εθελοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες).
Μέχρι στιγμής, στην Καστοριά, στα δύο χρόνια παρουσίας μας έχουμε πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων, όπως : Ημερίδες με θέματα: Δημιουργία μουσικής μέσω ηλεκτρονικών προγραμμάτων, Ο Εθελοντισμός στον 21ο αιώνα, Ημερίδα Ρομποτικής και Αυτοματοποίησης, Οικονομία και Οικολογική Επιχειρηματικότητα, Ομιλία με θέμα : 
Συναισθηματική Αποτοξίνωση-Η λύση στην κρίση, Σεμινάρια Ψυχολογίας, καθώς επίσης συμμετείχαμε και στηρίζαμε ενεργά, πάμπολλες εκδηλώσεις διαφόρων φορέων της πόλης μας.
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα θέματα ενασχόλησης της AEGEE ΚΑSTORIA συνδέονται με τη δράση και την ενασχόληση των φοιτητών του ΤΕΙ μας, σύμφωνα με τα παραπάνω, και ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ  έχουν με κάθε τι, το οποίο να άπτεται εθνικών ζητημάτων (σύμφωνα με το καταστατικό) για τα οποία άλλοι έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη, καθώς επίσης είναι μια οργάνωση ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ διαδικασιών, χωρίς να καθοδηγείται και να πατρονάρεται από ΚΑΝΕΝΑ άτομο ή φορέα.
Μετά από πολύ συζήτηση των μελών μας και μετά από συμμετοχή τους σε παρόμοιες εκδηλώσεις στο εξωτερικό, αποφασίσθηκε φέτος από την τοπική AEGEE, ως κίνηση εξωστρέφειας, η ανοιχτή πρόσκληση και η διοργάνωση φιλοξενίας στην πόλη μας φοιτητών, Ελλήνων και ξένων, στην περίοδο των Ραγκουτσαρίων, μιας και η συγκεκριμένη περίοδος ενδείκνυται, με αφορμή την ζωντάνια της πόλης, ώστε  να τη γνωρίσουν, αλλά  και να ζήσουν τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ αυτή εμπειρία.
Περιληπτικά το πρόγραμμα θα περιέχει : Συναντήσεις με φορείς της πόλης, ομιλίες στο ΤΕΙ, συναντήσεις με περιβαλλοντολογικές και εθελοντικές οργανώσεις της Καστοριάς, ξεναγήσεις στα μουσεία και αξιοθέατα της πόλης και φυσικά τα βράδια, έξοδος στους δρόμους της Καστοριάς για τα «ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ». 
Βασικός στόχος της παραπάνω διοργάνωσης είναι, να φέρουμε στην πόλη που αγαπήσαμε και αγαπάμε, νέους ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ευρώπης, να δουν την ομορφιά της, να γνωρίσουν τους ανθρώπους και την Ελληνική φιλοξενία, και να ζήσουν το ρυθμό και την ένταση αυτών των ημερών, ώστε φεύγοντας από την Καστοριά σ’ένα κομμάτι της καρδιάς και του μυαλού τους, να είναι και η πόλη μας .
 Για την δημιουργία ενός τέτοιου γεγονότος δεν χρηματοδοτηθήκαμε από πουθενά και ούτε το επιδιώξαμε ποτέ. Τα φοιτητικά δεδομένα μας επιτρέπουν να οργανώσουμε κάτι τέτοιο φιλοξενώντας και προσφέροντας, με μοναδικό ενδεχόμενο αντάλλαγμα, ότι το ίδιο θα ισχύσει και για εμάς, όταν επισκεφθούμε τις πόλεις και τις περιοχές τους.
Όσον αφορά τα αρνητικά σχόλια των τελευταίων ημερών προς το έργο και το σκοπό μας θέλουμε να πούμε ότι:

Περί του ονόματος του εθίμου δεν μπορούμε να πάρουμε θέση, αφού είναι κάτι το οποίο απασχολεί την τοπική κοινωνία. Από την στιγμή που ο Δήμος Καστοριάς χρησιμοποιεί τον όρο «Ραγκουτσάρια», αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των Καστοριανών από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, προφανώς υιοθετούμε και εμείς τον όρο. 
Αναγκαστήκαμε όμως να ανατρέξουμε σε πηγές έγκυρων ερευνητών σχετικά με την ονομασία «Ραγκουτσάρια». Βρήκαμε στον τουριστικό οδηγό του Ιωάννου Μπακάλη (εκδ. Κών. Στ. Δούκη 1951) δικηγόρου, εκδότη της εφημερίδας «Ορεστιάς», άμισθου έφορου  αρχαιοτήτων του Νομού Καστοριάς και ιστοριοδίφη, που ετυμολογικά αναφέρει στην σελ. 90 με 92 την προέλευση και ετυμολογία της λέξεως «Ραγκουτσάρια».
Την επεξήγηση για την ιστορία του Καστοριανού Καρναβαλιού «Τα Ραγκουτσάρια», την είχαμε αντιγράψει από το site:  HYPERLINK “http://www.hotelsline.gr/” http://www.hotelsline.gr, επεξήγηση την οποία θα μπορούσαμε να τεκμηριώσουμε περαιτέρω, αφού θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε τοπικούς ερευνητές, σωματεία ή και ακόμη στον Δήμο Καστοριάς, ως κατεξοχήν φορέα και διοργανωτή των εκδηλώσεων.
Το «Greek part of Macedonia», που σωστά ερμηνεύεται ως «Ελληνικό τμήμα/κομμάτι της Μακεδονίας», με τον όρο «Μακεδονία» εννοούμε ολόκληρη τη Μακεδονία την γεωγραφική και Ιστορική πριν τη διανομή του 1913 με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Διευκρινίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι το έθιμο διατηρείται σήμερα, μόνο στο Ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας, προς αποφυγή παρερμηνειών από ξένους φοιτητές ότι αναφερόμαστε στην σημερινή ψευδεπίγραφη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» των Σκοπίων.
Σωστότερος ίσως θα ήταν ο όρος «in Thessaly and Macedonia of Greece» ή «in geographic areas of Greece, Thessaly and Macedonia».
Το υλικό προβολής το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, όντως περιείχε για μουσική υπόκρουση το τραγούδι kalashnikov του Bregovic και τον γνωστό «Μπερντέ», καθώς είναι τραγούδια που θεωρήθηκαν από τους φοιτητές-δημιουργούς του σχετικού υλικού ότι ακούγονται συνέχεια στους δρόμους της Καστοριάς. Ίσως θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε και λατινοαμερικάνικους σκοπούς αλλά θεωρούμε πως είναι αρκετά μακρινοί προς τον τόπο μας. Είναι και θέμα γεωγραφίας εκτός των άλλων, όπως φαίνεται.
Η Ελληνικότητα του τόπου μας και η διασφάλισή της, είναι αυτή που μας δίνει κύρος και λόγο ύπαρξης και ουδέποτε κάποιος από εμάς θα την έθιγε. Εξάλλου, η έντονη παρουσία της AEGEE-ΚΑSTORIA σε πανευρωπαϊκές φοιτητικές συναντήσεις, με τον ελληνικό όρο AGORA και όχι με το λατινικό forum,  της τάξης των ΧΙΛΙΩΝ περίπου φοιτητών, πρεσβεύει και τιμά με τον καλύτερο τρόπο και την πόλη μας και τη χώρα μας. Είμαστε ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ και όπου κι αν βρεθούμε το διακηρύσσουμε με υπερηφάνεια και παρρησία.      
 Θεωρούμε πως τα επικριτικά σχόλια σαν αυτά που γράφτηκαν στον τοπικό τύπο, ουσιαστικά στόχο είχαν το ίδιο το έθιμο και την κρατούσα άποψη περί αυτού, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα εθνικά θέματα και ως εξιλαστήριο θύμα την AEGEE-KASTORIA. Λυπούμαστε πολύ αν δημιουργήσαμε ακουσίως μία παρεξήγηση και καλούμε ανοιχτά όλους να μας βοηθήσουν, παρέχοντάς μας γνώση και εμπειρία. Όπως επίσης θα ευχόμασταν με τα ίδια αντανακλαστικά και την ίδια ευαισθησία, να προβάλλονται και οι τόσο ουσιαστικές δράσεις μας. Γιατί εμείς είμαστε φοιτητές της δράσης και όχι του φραπέ…. Εξάλλου δεν κάνουν λάθη, μόνο αυτοί που δεν κάνουν τίποτα…  
Ευχαριστούμε όλους όσους μας έκαναν σοφότερους, μέσα από αυτή την διαδικασία των τελευταίων ημερών και δηλώνουμε ότι δεν θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θεωρούμε λήξαν.
Ευχόμαστε σε όλους Καλές Γιορτές και φυσικά Καλά «Ραγκουτσάρια».

Το Δ.Σ. της AEGEE-KASTORIA
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria