Καστοριά: Η διαμάχη των εμπλεκόμενων εργολάβων για την ανακατασεκυή του 1ου Δημοτικού Σχολείου (ρεπορτάζ) - OlaDeka

Καστοριά: Η διαμάχη των εμπλεκόμενων εργολάβων για την ανακατασεκυή του 1ου Δημοτικού Σχολείου (ρεπορτάζ)

Ορατός είναι ο κίνδυνος της απένταξης του έργου ανακατασκευής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς (περιοχή Ομόνοιας), το οποίο αν καιδημοπρατήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, δεν κατέστη δυνατό να ξεκινήσουν οι εργασίες, αφού μια σειρά αλλεπάλληλων ενστάσεων έχουν

καθυστερήσει την έναρξή τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τα στενά πλέον χρονικά περιθώρια της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ.

Το πρόβλημα ξεκίνησε αμέσως μετά τη δημοπράτηση του έργου, όταν ο δεύτερος υποψήφιος εργολάβος υπέβαλε ένσταση κατά του πρώτου μειοψηφούντα, η οποία αν και απορρίφθηκε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, τριτοβαθμίως τον δικαίωσε, με αποτέλεσμα να αναλάβει αυτός την εκτέλεσή του. Οι καθυστερήσεις, ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστούν, αφού ο πρώτος εργολάβος, ο οποίος «έχασε» το έργο, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο, μια διαδικασία που είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, γεγονός που δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την απώλεια του έργου. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος εργολάβος, σε συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους του δήμου επιφυλάχθηκε να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του, κάτι που σίγουρα δεν είναι θετικό.
«Το έργο έχει μπλέξει στα γραφειοκρατικά …γρανάζια των προσφυγών και των αλλεπάλληλων ενστάσεων, κάτι που, δυστυχώς, το νομικό πλαίσιο επιτρέπει. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι δε θα χαθεί το έργο, που έχει προϋπολογισμό 2.935.000 ευρώ, καθώς θεωρούμε ότι θα προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ. Αν, ωστόσο, δεν έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα έως και το Πάσχα, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απώλειάς του», τόνισε μιλώντας στη ΣΕΝΤΡΑ ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος και πρόσθεσε: «Εμείς, για να μην …κοκκινίσει εντελώς το έργο, ζητάμε από Διαχειριστική Αρχή να μας εγκρίνει την υπογραφή της σύμβασης με τον νέο εργολάβο, έτσι ώστε, μέχρι το τέλος του έτους, να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία και να προχωρήσει το έργο άμεσα. Στην περίπτωση, όμως, που ασκηθεί προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».
Έντονη η ανησυχία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων!!!
Την έντονη ανησυχία του για το θέμα εξέφρασε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που, αν και ήταν έτοιμος για τη μετακόμιση του σχολείου κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες, βλέπει, πλέον, ότι δεν υπάρχει μία τέτοια ανάγκη, καθώς το έργο δεν ξεκινά, ενώ οι πιθανότητες να μην εκτελεστεί ποτέ είναι πολλές.
Ο Σύλλογος με έγγραφο που εξέδωσε ζητά εξηγήσεις για τη «διαμάχη», όπως την ονομάζει, των εργολάβων, απαιτώντας απαντήσεις από τους ίδιους σε σχέση με την επικινδυνότητα απώλειας του έργου, ενώ ζητά την υποστήριξη όλης της κοινωνίας προκειμένου να απαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος.
«Θέλουμε να κάνουμε κοινωνό όλη την κοινωνία της Καστοριάς στο πρόβλημα που έχει προκύψει και να τονίσουμε πως περιμένουμε από τους εμπλεκόμενους εργολάβους απαντήσεις για το αν, με τις ενέργειες τους, κινδυνεύει ή όχι η εκτέλεση του έργου, καθώς και αν κινδυνεύουν να χαθούν 3.000.000 ευρώ από ένα σημαντικό έργο για την πόλη μας. Με την τακτική που ακολουθούν, κινδυνεύει να μείνει χωρίς σχολείο το ιστορικό κέντρο της Καστοριάς», σημειώνουν στο έγγραφό τους οι γονείς των μαθητών, ενώ, μιλώντας στη ΣΕΝΤΡΑ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλώτας Ταλλίδης, εξέφρασε μεγάλες επιφυλάξεις σε σχέση με το μέλλον του έργου.
«Δυστυχώς, θα είναι μια μεγάλη …αμαρτία η μη υλοποίηση αυτού του έργου για την περιοχή της Ομόνοιας, που είναι μια πολύπαθη περιοχή που έχει υποβαθμιστεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό και συνεχίζει να υποβαθμίζεται. Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας να μπορούν να έχουν ένα λειτουργικό σχολείο, στο οποίο θα φοιτούν», σημείωσε ο κ. Ταλλίδης, ο οποίος, μάλιστ,α εξέφρασε τη διάθεση όλων των μελών του Συλλόγου να συναντηθούν με τους εμπλεκόμενους εργολάβους προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσουν.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η ανάγκη ανακατασκευής του σχολείου είναι τεράστια, αφού πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σχολικά κτίρια της πόλης, με πολύ μεγάλα λειτουργικά προβλήματα, που καθιστούν σχεδόν απαγορευτική τη λειτουργία του σχολείου.
 Γιάννα Λούσιου ΣΕΝΤΡΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria