Δευτέρα και 13 έρχεται το νέο 10ευρω – Πώς θα προετοιμαστείτε, το χρονοδιάγραμμα - OlaDeka

Δευτέρα και 13 έρχεται το νέο 10ευρω – Πώς θα προετοιμαστείτε, το χρονοδιάγραμμα

Δευτέρα και 13 έρχεται το νέο 10ευρω – Πώς θα προετοιμαστείτε, το χρονοδιάγραμμα

Είναι επίσημο: σε ειδικό σεμινάριο που διοργάνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατασκευαστές και προμηθευτές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων ενημερώθηκαν για το νέο χαρτονόμισμα το οποίο σύντομα θα είναι κοντά μας.

Αυτή τη φορά, η ΕΚΤ θέλει να προετοιμαστεί καλύτερα για να αποφευχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με το νόμισμα των 5 ευρώ. Θυμάστε ότι προσπαθούσατε να πληρώσετε το αυτόματο μηχάνημα στο πάρκινγκ και δεν σας αναγνώριζε το χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ έτσι δεν είναι; Αυτό θέλει να προλάβει τώρα η ΕΚΤ γι’ αυτό κινητοποιείται νωρίτερα. Ασφαλώς, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει όχι στους απλούς καταναλωτές αλλά στους εκατοντάδες χιλιάδες καταστηματάρχες που έχουν εφοδιαστεί με μηχανάκια εξακρίβωσης της γνησιότητας των χαρτονομισμάτων. Σε όλες αυτές τις συσκευές, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές

Οι κατασκευαστές μηχανημάτων ενημερώθηκαν ήδη για την έλευσή του. Όσο για την επίσημη παρουσίασή του αυτή θα γίνει στην Φραγκφούρτη στις 13 Ιανουαρίου ημέρα Δευτέρα. Το χρονοδιάγραμμα παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα

Η EKT έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικές οδηγίες για την όσο τα δυνατόν καλύτερη προετοιμασία. Ιδού:

Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία για το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ;

Οι κατασκευαστές μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και οι φορείς που χρησιμοποιούν μηχανήματα επεξεργασίας τραπεζογραμματίων θα έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ. Παράλληλα, θα τους δοθεί η δυνατότητα να προμηθευτούν το νέο τραπεζογραμμάτιο προκειμένου να διενεργήσουν δοκιμές:
στην κεντρική τράπεζα της χώρας τους ή
στις εγκαταστάσεις του κατασκευαστή για εσωτερικές δοκιμές ή
στην έδρα του πελάτη για επιτόπιες δοκιμές, μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας.

Για επιμέρους ζητήματα της κυκλοφορίας των νέων τραπεζογραμματίων θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικά σεμινάρια στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Οι κατασκευαστές μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων μπορούν να επικοινωνούν με την οικεία εθνική κεντρική τράπεζα για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή των σεμιναρίων στη χώρα τους.

− Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα δώσουν την ευκαιρία στους κατασκευαστές μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και στους λοιπούς φορείς που χειρίζονται μετρητά να προωθήσουν το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ μέσω ενός προγράμματος συνεργασίας. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους συνεργάτες να λαμβάνουν έγκαιρα πληροφορίες και να ενημερώνουν εύκολα και αποτελεσματικά τα ενδιαφερόμενα μέρη.

− Ο παρών δικτυακός τόπος (κάντε κλικ εδώ) θα παρέχει τακτικά πληροφορίες για τη διευκόλυνση της αναβάθμισης των μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων. Θα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες διεξαγωγής δοκιμών στις οικείες εθνικές κεντρικές τράπεζες, καθώς και εσωτερικών δοκιμών στις εγκαταστάσεις του κατασκευαστή και επιτόπιων δοκιμών στην έδρα του πελάτη.

− Πριν από την αγορά συσκευών ή μηχανημάτων, οι πελάτες θα πρέπει να διευκρινίζουν με τον προμηθευτή εάν αυτά δέχονται τα νέα τραπεζογραμμάτια. Μπορείτε να συμβουλευθείτε τον κατάλογο των συσκευών εξακρίβωσης της γνησιότητας τραπεζογραμματίων και των μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων που έχουν ελεγχθεί από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, στον οποίο αναφέρεται εάν ο συγκεκριμένος εξοπλισμός δέχεται το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ.

− Κατάλογος των συσκευών εξακρίβωσης της γνησιότητας τραπεζογραμματίων και των μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων που δέχονται τα νέα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ, κατόπιν ελέγχου τους από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, θα δημοσιευτεί και στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ. − Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria