«Η ζωή & το έργο του μουσουργού Βασίλειου Δόϊκου και η προσφορά του στην πόλη της Καστοριάς» - OlaDeka

«Η ζωή & το έργο του μουσουργού Βασίλειου Δόϊκου και η προσφορά του στην πόλη της Καστοριάς»

   Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 9 Νοεμβρίου η εκδήλωση του Δήμου Καστοριάς με θέμα

«Η ζωή &  το έργο του μουσουργού Βασίλειου Δόϊκου και η προσφορά του στην πόλη της Καστοριάς» η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο  των εκδηλώσεων εορτασμού για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης την 11η Νοεμβρίου

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά
πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 9 Νοεμβρίου η εκδήλωση του Δήμου Καστοριάς με θέμα

    Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απεύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ.Σεραφείμ , ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης , και ο κ. Νικόλαος Δόϊκος , υιός του Βασίλειου Δόϊκου ,    ενώ η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς κα Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία ,καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους ανέγνωσε απόσπασμα από το  ημερολόγιο  του σπουδαίου μουσουργού στο οποίο είχε καταγράψει την πρώτη παρουσία του με την ανδρική χορωδία Καστοριάς πριν από 80 χρόνια στις 11 Νοεμβρίου 1933 . 
         Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και μέσα από τις ομιλίες των έγκριτων ομιλητών οι οποίοι κλήθηκαν να μιλήσουν λόγω της ιδιαίτερης προσωπικής σχέσης που τους συνέδεε με τον αείμνηστο Βασίλειο Δόϊκο , και της μελέτης που εκπόνησαν επί του έργου του, όπως των : 
κ.Χατσέρα Δημήτριου– Ομότιμου Καθηγητή Καρδιολογίας 
κ.Πελαγίδη Ευστάθιου-Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
                                          Ιστορικού
κ.Πουλιόπουλου Λεωνίδα– Καθηγητή εφ. Διοίκησης Επιχ. ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας
κ.Τσακιρίδη Ιωάννη-Μουσικού-Ερευνητή
      «ξεδιπλώθηκαν» γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του   
      σπουδαίου Καστοριανού μουσουργού .
        Την εκδήλωση πλαισίωσαν και οι : 
Εκκλησιαστική Χορωδία Καστοριάς «Βασίλειος Δόϊκος» 
Χορωδία Μορφωτικού Συλλόγου «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» Άργους Ορεστικού
Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ» Καστοριάς 
Χορωδία Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΑΡΜΟΝΙΑ» Καστοριάς: «Παρέα Φίλων Τραγουδιού» 
στους «κόλπους» των οποίων βρίσκονται παλαιοί μαθητές του Βασίλειου Δόϊκου οι οποίοι με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Δήμου Καστοριάς να συμμετέχουν στην εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής προς τον αλησμόνητο «δάσκαλό» τους .  
   Μεταξύ των ανωτέρω εμφανίστηκε και η φιλοξενούμενη Δημοτική Χορωδία Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής . 
      Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μεταξύ άλλων εκκλησιαστικούς ύμνους σε διασκευή για ανδρική χορωδία από τον Βασίλειο Δόϊκο καθώς και τραγούδια μελοποιημένα ή διασκευασμένα από τον ίδιο ,όπως «Το τραγούδι της καμπάνας»,το παραδοσιακό Καστοριάς «Ανθηνά» , ενώ ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός που κατέκλυσε τους παρευρισκομένους στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του ΤΕΙ όταν ερμηνεύτηκε το γνωστό «Άσπρο Τριαντάφυλλο» . 
    Ο κ. Αντωνίου Φώτιος  – Συνταξιούχος Φιλόλογος, Πρώην Δ/ντης Β΄Βάθμιας Εκπ/σης Καστοριάς είχε την ευθύνη  της ανάγνωσης των βιογραφικών στοιχείων των εισηγητών και των χορωδιών της εκδήλωσης .
             Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και πλήθος επίσημων προσκεκλημένων όπως ο Διοικητής της 15ης Ταξιαρχίας Πεζικού κ. Γρηγόριος Γρηγοριάδης , οι Δήμαρχοι Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου και Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος , ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καστοριάς κ. Δημήτριος Στεργίου , ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Φιλώτας Ταλίδης ,ο πρώην Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης ,ο πρώην Βουλευτής Ν.Καστοριάς          κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας ,ο τέως Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Τσαμίσης.  

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria