ΣΥΡΙΖΑ: Συζητήθηκε τελικά στη Βουλή η ερώτησή μας σχετικά με την λειτουργία Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς - OlaDeka

ΣΥΡΙΖΑ: Συζητήθηκε τελικά στη Βουλή η ερώτησή μας σχετικά με την λειτουργία Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 συζητήθηκε τελικά στη Βουλή με τη διαδικασία της επίκαιρης η υπ’ αριθμόν 435 από 1-8-2013 κατατεθειμένη Ερώτηση μας, με θέμα <<Λειτουργική κατάρρευση του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, λόγω της ελλιπούς στελέχωσης του σε
ιατρικό δυναμικό>>http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8160604.pdf .
Ο Υπουργός έκρινε ότι η ουσία της Ερώτησης απαντήθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος για το θέμα με φορείς της Καστοριάς (βουλευτή ΝΔ και δήμαρχο Καστοριάς) και τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν, στις οποίες ο Υπουργός δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα. Από την πλευρά μας επιλέξαμε – μεταφέροντας την αγωνία των συμπολιτών μας και του προσωπικού του Νοσοκομείου- να επιδιώξουμε γραπτή απάντηση του Υπουργού, μέσα από τη θεσμική διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Από τη στιγμή που η ερώτηση έμεινε αναπάντητη ακολουθήσαμε τη διαδικασία μετατροπής της Ερώτησης σε επίκαιρη.
Ο Υπουργός λοιπόν δεσμεύτηκε μέσα στη Βουλή ότι καμία συγχώνευση και περαιτέρω υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς δεν προβλέπεται και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου 7 μόνιμοι γιατροί θα διοριστούν στο νοσοκομείο , καθώς <<ξεκλείδωσε>> η διαδικασία έγκρισης προσλήψεων  στην Υγεία. Αναμένουμε την υλοποίηση των παραπάνω δεσμεύσεων , συνεχίζοντας να παρακολουθούμε το θέμα.
Αναφορικά με το τρίτο ερώτημα μας που αφορούσε την εξασφάλιση δωρεάν καθολικής πρόσβασης στις δημόσιες δομές Υγείας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών , ιδιαιτέρως των ανέργων, φτωχών, ανασφαλίστων και κοινωνικά αποκλεισμένων, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε την εξής εξωφρενική απάντηση. Υποστήριξε ο Υπουργός ότι η καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό είναι μνημονιακή υποχρέωση, με την υπόδειξη βέβαια να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, η οποία ο Υπουργός αποφάσισε να είναι το γνωστό 25ευρω. Όσοι δηλαδή δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη – συνέχισε – θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας μέσω της εισφοράς των 25 ευρώ των ασφαλισμένων, οι οποίοι προφανώς – λέμε εμείς – υφίστανται κρατήσεις στους πενιχρούς μισθούς τους για να μην έχουν τελικά!  Απάντηση που θα την χαρακτήριζε κανείς καταρχήν άστοχη, αν δεν ήταν δηλωτική των προθέσεων της κυβέρνησης συνολικά. Ο υπουργός κατέληξε μάλιστα ότι η παραπάνω διαδικασία υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη που ευαγγελίζεται η Αριστερά. Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Γεωργιάδης την κοινωνική δικαιοσύνη,ως αναδιανομή εισοδημάτων μεταξύ των φτωχών. Για μας αναδιανομή νοείται το λιγότερο μέσω της υψηλής φορολόγησης του πλούτου, από την οποία το κράτος θα εξασφαλίσει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δομές Υγείας. Αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί πολιτική βούληση που καταφανώς η κυβέρνηση Σαμαρά δεν διαθέτει.
Σημειωτέον ότι λόγω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας δεν είχαμε τη δυνατότητα να επανέλθουμε και να αντιτείνουμε στην απάντηση  του Υπουργού.
Η υγεία συνιστά υπέρτατο κοινωνικό αγαθό και η δωρεάν καθολική παροχή της στον πληθυσμό αποτελεί συνταγματική και όχι μνημονιακή  επιταγή. Για το ΣΥΡΙΖΑ η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης κάθε ανθρώπου στο κοινωνικό αγαθό της υγείας είναι υποχρέωση της πολιτείας .Είναι αδιανόητο η εκπλήρωση αυτής της θεμελιώδους υποχρέωσης  να προσκρούει σε μνημονικές υποχρεώσεις και ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Για την Αριστερά ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria