Δήμος Καστοριάς: Παράταση στους οφειλέτες για τα τέλη παρεπιδημούντων (αναλυτικό ρεπορτάζ) - OlaDeka

Δήμος Καστοριάς: Παράταση στους οφειλέτες για τα τέλη παρεπιδημούντων (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Τη διάθεση τους να μην συνεργαστούν με το Δήμο Καστοριάς έδειξαν τελικά ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστιάσεως και αναψυχής, οι οποίοι δεν εξόφλησαν μέχρι

τέλους Σεπτεμβρίου, που ήταν και η καταληκτική προθεσμία, τις οφειλές τους ως προς την καταβολή του τέλους παρεπιδημούντων.

Ένα δυσάρεστο επακόλουθο για το Δήμο Καστοριάς, διότι αφενός χάνει ακόμη ένα έσοδο και αφετέρου βγαίνει εκτός οικονομικού προγραμματισμού
Γι’ αυτό, o δήμος έδωσε παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, παροτρύνοντας τις επιχειρήσεις αναψυχής και εστίασης να αποπληρώσουν τα τέλη παρεπιδημούντων,  διότι εάν δε πληρωθούν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, οι οφειλές θα βεβαιωθούν στο δημόσιο ταμείο με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τα τέλη παρεπιδημούντων είναι μια πληγή για το Δήμο Καστοριάς, τόνισε στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος οικονομικών, κ. Τρύφωνας Πολυγιάννης. Η οικονομική υπηρεσία, επισήμανε καλείται να διορθώσει πράγματα, τα οποία είχαν διαμορφωθεί από την προηγούμενη περίπου οκταετία με βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είχαν πληρωθεί, γιατί είχαν αδρανήσει ή γενικότερα έγινε λάθος πολιτική από την πλευρά του δήμου για την είσπραξή τους. Σενάρια ότι θα διαγραφούν οι περιπτώσεις βεβαιωμένων οφειλών, όπως υποστήριξε o αντιδήμαρχος οικονομικών, ανήκουν στην σφαίρα του παρελθόντος και της φαντασίας του καθένα μας. Πέρα όμως από αυτό, όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος, έχουν αλλάξει και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης, καθώς τώρα πλέον η έκδοση αδειών για χρήσεις τραπεζο-καθισμάτων περνάνε πρώτα από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου και αν πληρούν τις προϋποθέσεις, οι οποίες απαιτούνται, τότε σε συνεργασία με την κτηματική υπηρεσία ο δήμος εκδίδει την άδεια κατάληψης χώρου.
Εστιάζοντας  ο κ. Πολυγιάννης τις κινήσεις της οικονομικής υπηρεσίας σχετικά με αυτό το θέμα των οφειλών τόνισε: «Εμείς σαν οικονομική υπηρεσία, όπως είχα ξανατονίσει και στο παρελθόν, σε συνεργασία με το υπουργείο και με τις διατάξεις που προβλέπουν οι κώδικες, είχαμε έρθει σε επαφή με το σωματείο των καταστημάτων, οι εκπρόσωποί των οποίων είχαν συγκαταβατικά συμφωνήσει μαζί μας ότι πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ρύθμισης της αποπληρωμής». Η δική του πρόταση, ενημέρωσε, ήταν από το 2011 και μέχρι σήμερα να μην υπάρχει καμία οφειλή, όμως πρόσθεσε, η συγκυρία δεν ευνόησε σε αυτό.
«Προχωρήσαμε σε γενναίες ρυθμίσεις και υπάρχει, θα έλεγα, συνεννόηση με τα εν λόγω καταστήματα σε ένα επίπεδο αρκετά ικανοποιητικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι οφειλές στα τέλη παρεπιδημούντων δε συνεχίζουν να είναι υψηλές», ενημέρωσε.
Λογοδοτούμε στο κέντρο λήψης αποφάσεων
Η οικονομική υπηρεσία του δήμου έκανε άνοιγμα  και σε ένα άλλο κομμάτι επαγγελματιών, τους ξενοδόχους, οι οποίοι οφείλουν σαν επιχειρηματίες τα τέλη περεπιδημούντων και καλούνται και αυτοί να μπουν σε μια διαδικασία ρύθμισης για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.  «Μέχρι στιγμής όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να πληρώσουν. Επί του πρακτέου όμως οι δυσκολίες είναι πολλές. Εμείς αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τη δύσκολη χρονική περίοδο την οποία διανύει η χώρα και η δημοτική αρχή και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, αλλά από την άλλη, ως δημοτική αρχή, λογοδοτούμε στο κέντρο λήψης αποφάσεων και  με την υπογραφή μας δεσμευόμαστε προς την κεντρική εξουσία ότι αυτά θα τα εισπράξουμε», εξήγησε ο αντιδήμαρχος οικονομικών.
Ένα 40% παραμένει απλήρωτο
Πάντως, άλλη παράταση ο δήμος Καστοριάς  σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο δεν πρόκειται να δώσει, γι’ αυτό απευθύνει κάλεσμα στους δημότες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. «Ένα ποσοστό περίπου 40% παραμένει απλήρωτο. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε συγκαταβατικοί, όμως το δύσκολο είναι να πληρώνει μια επιχείρηση και μια άλλη να μη πληρώνει και αυτή που πληρώνει έρχεται και διαμαρτύρεται», δήλωσε ο αντιδήμαρχος για να  προσθέσει πώς πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους επιχειρηματίες ότι το τέλος παρεπιδημούντων πρέπει να καταβάλλεται. Δεν είναι δικά τους τα χρήματα, οι καταναλωτές τα καταθέτουν σε εκείνους και εκείνοι πρέπει με βάση τον τζίρο τους και με την απόδειξη που έχουν εκδώσει στο ποσοστό του 0,5% αυτού του τζίρου να έρθουν να αποδώσουν το τέλος στο δήμο, ο οποίος φροντίζει για τη διατήρηση της καθαριότητας, τη διαμόρφωση των πάρκων, των χώρων πράσινου, το φωτισμό και γενικότερα ότι άλλο συνεπάγεται.
Σε μείωση των τελών κατάληψης χώρων από 40 ευρώ που ήταν πέρυσι καταλήξαμε στα 25 για το τέλος του 2014
Αξίζει τέλος αναφερθεί, ότι ο δήμος Καστοριάς μετά από εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας προχώρησε σε μείωση των τελών κατάληψης χώρων από 40 ευρώ που ήταν πέρυσι, στα 25 για το τέλος του 2014. «Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα έσοδα θα είναι λιγότερα, αλλά τουλάχιστον εμείς γενναιόδωρα μπαίνουμε στη φωτιά για λογαριασμό των επιχειρήσεων. Έτσι και οι επιχειρήσεις πρέπει ανταποδοτικά προς το δήμο να είναι συνεπέστατες. Πρέπει λοιπόν όλες οι επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να χρωστάνε τέλη παρεπιδημούντων στο δήμο.  Πρέπει κάθε τρίμηνο με την υποβολή του Φ.Π.Α να έρχονται το επόμενο δεκαήμερο και να καταβάλουν το τέλος για να έχουμε μια συνεχή ροή. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία» δήλωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών για να καταλήξει: «Ο Δήμος Καστοριάς  έχει αποδείξει ότι στηρίζει με κάθε τρόπο την τοπική αγορά. Έχει, όμως, ταυτόχρονα υποχρέωση να εφαρμόσει το νόμο και να διασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και την ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών. Κανείς δεν μπορεί να κάνει χρήση δημόσιου χώρου που δεν του ανήκει, χωρίς την έκδοση ειδικής άδειας από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, ενώ, όλοι οφείλουν να αποδώσουν στο δήμο τα χρήματα που εισέπραξαν για λογαριασμό του δήμου ή τα χρήματα που προβλέπονται για τη χρήση δημοτικού κοινόχρηστου χώρου».
Της Δώρα Κωτσοπούλου
neakastoria.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria