«Βροχή» τα κατασχετήρια για δεσμεύσεις λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου - OlaDeka

«Βροχή» τα κατασχετήρια για δεσμεύσεις λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου

«Βροχή» τα κατασχετήρια για δεσμεύσεις λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου

«Βροχή» πέφτουν τα κατασχετήρια από εφορίες, τελωνεία, δήμους, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών. «Το Δημόσιο μας έκανε εισπράκτορες των οφειλών του» λένε οι τραπεζίτες, ενώ οι πελάτες των τραπεζών χωρίς να έχουν άλλο τρόπο αντίδρασης, κλείνουν…
τους λογαριασμούς τους.

Όπως γράφει το «Έθνος», σε καθημερινή βάση οι τράπεζες δέχονται περισσότερα από 500 αιτήματα για δέσμευση καταθέσεων και μάλιστα για ποσά που κυμαίνονται στα 120 με 150 ευρώ που αφορούν φειλές από λογαριασμούς νερού, ρεύματος, ακόμα και από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Δεν προλαβαίνουμε να παραλαμβάνουμε από δικαστικούς κλητήρες ομαδικά κατασχετήρια και αν δεν τηρηθούν οι ημερομηνίες που προβλέπει ο νόμος, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει η ίδια στην Εφορία το ποσό του οφειλέτη», λέει στο «Εθνος» τραπεζικό στέλεχος και συνεχίζει:

«Μόλις η τράπεζα παραλάβει το κατασχετήριο, θα πρέπει να ελέγξει αν οι οφειλέτες που αναφέρονται στη λίστα είναι πελάτες της ή όχι. Αν είναι πελάτες της, θα πρέπει αρχικά να δεσμεύσει το ποσό που σημειώνεται δίπλα στο όνομά του. Τα ποσά των οφειλών είναι μικρά και κατά μέσο όρο διαμορφώνονται στα 120 ευρώ».

Μέσα σε 8 μέρες η τράπεζα θα πρέπει να παραστεί στο Ειρηνοδικείο και να κάνει δήλωση τρίτου, ότι δηλαδή πιστοποίησε τους πελάτες της και δέσμευσε τα χρήματα. Κατόπιν, έχει προθεσμία 10 ημερών για να κόψει επιταγή με το ποσό της οφειλής και να τη στείλει με κούριερ στην αρμόδια ΔΟΥ. Η Εφορία με τη σειρά της θα επιστρέψει το ποσό στη υπηρεσία όπου οφείλεται το ποσό.

Την ίδια ώρα, σημειώνεται ρεκόρ έκδοσης διαταγών πληρωμών από το Ειρηνοδικείο για οφειλές σε τράπεζες (ως επί το πλείστον). Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου εκδόθηκαν 42.219 διαταγές πληρωμής, όταν στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου είχαν εκδοθεί 312.641 διαταγές πληρωμής.
iefimerida

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria