Υπουργείο Ανάπτυξης: Καστοριά και Φλώρινα το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα - OlaDeka

Υπουργείο Ανάπτυξης: Καστοριά και Φλώρινα το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα

Ατοκες δόσεις και προσφορές για το πετρέλαιο θέρμανσης

«ΜΑΧΗ» ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
TOY ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Σε… μπαράζ προσφορών έχουν επιδοθεί οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προσπαθώντας να «ζεστάνουν» την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Άτοκες δόσεις και παραδόσεις κατ’ οίκον ακόμη και 300 λίτρων και μάλιστα με τιμές χαμηλές περιλαμβάνονται στο μάρκετινγκ των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, όμως, το επίδομα θέρμανσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι εύκολο κανείς να το διεκδικήσει καθώς το ψηφιακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών που δέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων δεν λειτουργεί.
Ειδικότερα, πρώτη μέρα χθες της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, και σύμφωνα με την έρευνα της «Η» η διακίνησή του παρέμεινε στα «χαρτιά». Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς των καυσίμων, η καλοκαιρία, οι υψηλές τιμές και το χαμηλό επίδομα εμποδίζουν τη ζήτηση.
«Δεν υπήρχαν παραγγελίες. Φοβόμαστε ότι οι καταναλωτές θα στραφούν και πάλι στις υπόλοιπες μορφές θέρμανσης καθώς αδυνατούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μ. Κιούσης.
ΖΗΤΗΣΗ… ΜΗΔΕΝ 
Αλλά και στελέχη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών τονίζουν πως «η ζήτηση την πρώτη μέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν ανύπαρκτη. Οι καλές καιρικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά κυρίως η ασθενική επιδοματική πολιτική αποτρέπουν τους καταναλωτές από το να παραγγείλουν ποσότητες», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, πηγές του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας θεωρούν ότι υπήρχαν τα περιθώρια ακόμη και της κατάργησης των κριτηρίων και της χορήγησης σε περισσότερους του επιδόματος πετρελαίου.
Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης χθες πρώτη μέρα διάθεσής του ήταν στο 1,27 ευρώ το λίτρο. Σε αυτά τα επίπεδα κινήθηκαν οι εταιρείες εμπορίας. Στα πρατήρια της χώρας το εύρος των τιμών ήταν από το 1,25 μέχρι το 1,36 ευρώ το λίτρο. Στη Φλώρινα, τη Φωκίδα, την Καστοριά και τη Μαγνησία μπορεί κανείς να συναντήσει το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως προκύπτει από τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης.
Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών σε μία προσπάθεια να κερδίσουν καταναλωτές και να αυξήσουν τη ζήτηση προχωρούν σε μπαράζ προσφορών. Ετσι, μία από τις πρακτικές τους είναι να πουλάνε με τη χαμηλή τιμή των 1.000 λίτρων και ποσότητες 500 ακόμη και 300 λίτρων. Κάτι που πριν από χρόνια δεν έπρατταν. Επίσης έχουν συνάψει συνεργασίες με τράπεζες για την πώληση πετρελαίου ακόμη και με έξι άτοκες δόσεις.
ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ
Από την έρευνα της «Η» προκύπτει ότι η ΕΚΟ ξεκίνησε χθες να πουλά το πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή στο 1,272 ευρώ το λίτρο. Τιμή που ίσχυε και για τα 500 λίτρα.
Η θυγατρική των «Ελληνικών Πετρελαίων» δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πληρώνουν με έξι άτοκες δόσεις εφόσον έχουν κάρτες της Eurobank. Η AVIN βγήκε στην αγορά με τιμή 1,27 ευρώ το λίτρο. Τιμή τόσο για 1.000 όσο και για 500 λίτρα.
Όπως έκανε γνωστό στην εφημερίδα το τμήμα παραγγελιών της εταιρείας, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα πληρωμών με τρεις έως και έξι άτοκες δόσεις, εφόσον έχουν Visa πιστωτικές κάρτες.
Η Shell έκανε πρεμιέρα με τιμή 1,275 ευρώ το λίτρο και μάλιστα πουλά ακόμη και 300 λίτρα. Οι πελάτες μπορούν εφόσον έχουν κάρτες Visa ή Mastercard να εξοφλούν το ποσό των παραγγελιών τους ακόμη και σε τέσσερις άτοκες δόσεις.
Η BP διέθετε το πετρέλαιο προς 1,279 ευρώ το λίτρο για ποσότητες ακόμη και 500 λίτρων. Όσοι έχουν πιστωτική κάρτα της Alpha Bank και το πρόγραμμα Bonus μπορούν να διευκολυνθούν πληρώνοντας με έξι άτοκες δόσεις. Η Ελίν ξεκίνησε την πώληση πετρελαίου θέρμανσης με τιμή στο 1,27 ευρώ το λίτρο και με ελάχιστη παραγγελία τα 500 λίτρα. Οι πληρωμές γίνονται με έξι άτοκες δόσεις με Visa και Mastercard.
Η Revoil, επίσης, έκανε ντεμπούτο στην αγορά με τιμές κοντά στο 1,27 ευρώ το λίτρο για ποσότητες άνω των 500 λίτρων. Η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα πληρωμής με έξι άτοκες δόσεις, ενώ για τις παραγγελίες άνω των 1.000 λίτρων δίνει δώρο προμήθεια καυσίμων αυτοκινήτων αξίας 10 ευρώ.
Τι μπορούμε να καίμε σε τζάκια και σόμπες
Με υπουργική απόφαση καθιερώνονται προδιαγραφές για τα στερεά καύσιμα, ώστε να μην «πνιγεί» η Αττική στην αιθαλομίχλη
Αγώνα δρόμου προκειμένου να περιορίσει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που «έπνιξε» πέρυσι την Αττική, κάνει η κυβέρνηση. Η ανεξέλεγκτη καύση επικίνδυνων υλικών (ακόμη και παλιά έπιπλα) σε τζάκια και σόμπες είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και πολλά αναπνευστικά προβλήματα.
Ετσι, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων υπουργική απόφαση η οποία καθορίζει τι μπορούμε να καίμε και τι όχι στα τζάκια, στους καυστήρες και στις σόμπες κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων. Καθιερώνονται προδιαγραφές για τα στερεά καύσιμα -που παράγονται από στερεή βιομάζα- και προορίζονται για μη βιομηχανική χρήση.
Δηλαδή, για εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης – κατοικιών, γραφείων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων και υπηρεσιών εκπαίδευσης – ενώ οι προδιαγραφές αφορούν και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης νερού χρήσης ή παραγωγής ατμού σε κτίρια νοσοκομείων, ξενοδοχείων κ.ά. Σύμφωνα με την απόφαση τα στερεά βιοκαύσιμα αποτελούνται εξ ολοκλήρου από βιομάζα και δεν περιέχουν γενικά ξένες ύλες προς τη βιομάζα, καθώς και ραδιενεργά συστατικά.
Τα καύσιμα στερεής βιομάζας είναι στερεά καύσιμα, τα οποία άμεσα ή έμμεσα προέρχονται από τις εξής πηγές:
  • από προϊόντα γεωργίας και δασοκομίας
  • παραπροϊόντα από βιομηχανία επεξεργασίας προϊόντων γεωργίας – όπως υπολείμματα ξυλείας με εξαίρεση τα προϊόντα ξυλείας που μπορεί να περιέχουν αλογονούχες οργανικές ενώσεις ή βαρέα μέταλλα.
  • υπολείμματα φελλού.
imerisia.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria