Συζήτηση για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον της Καστοριάς - OlaDeka

Συζήτηση για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον της Καστοριάς

Συζήτηση για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον της Καστοριάς

Ο Δήμος Καστοριάς διοργανώνει εκδήλωση με θέμα
«Πολιτισμικά και Περιβαλλοντικά θέματα Καστοριάς»
στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς
το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και ώρα 19.00.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν:

· ο κ. Κρίτων Αρσένης, Ευρωβουλευτής
· ο κ. Κώστας Καρράς, Αντιπρόεδρος της EUROPA NOSTRA,
· ο κ. Γιάννης Μιχαήλ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,
· ο κ. Παύλος Κρεμέζης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς,
· ο κ. Βασίλειος Σ. Τσεμάνης, Τακτικό Μέλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ,
· ο δρ. Θεόδωρος Μαρδίρης, Μ.Ε.D., υπεύθυνος λειτουργίας ΚΠΕ Καστοριάς
· η κα Αγγελική Στρατή, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών & Θρακικών Σπουδών, & Αναπληρώτρια Προϊσταμένη 16ης ΕΒΑ
· Πολίτες του Δήμου Καστοριάς

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λάβει χώρα διάλογος όπου θα εκτεθούν προβληματισμοί και προτάσεις από τους συμμετέχοντες σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος.

Φορείς, σύλλογοι, οργανισμοί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδιώτες συζητούν την πρόταση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη να ενταχθεί το 2014 ο παραδοσιακός οικισμός της Καστοριάς στον κατάλογο της Europa Nostra με τα 7 ευρωπαϊκά Μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η συζήτηση ξεκίνησε έπειτα από σχετική πρόταση του κ. Κρίτωνα Αρσένη προς την Europa Nostra και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Η παραπάνω πρόταση προέκυψε έπειτα από επισκέψεις του κ. Κρ. Αρσένη στην Καστοριά με το θέμα το στρατόπεδο Μαθιουδάκη το οποίο δεν κρίθηκε διατηρητέο μνημείο (για το θέμα ο κ. Αρσένης είχε στείλει επιστολή – καταγγελία στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, τον περασμένο Απρίλιο).

“Είναι μοναδική ευκαιρία να διασωθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της πόλης. Τα παραδοσιακά αρχοντικά όπως αυτά στο Απόζαρι και στο Ντολτσό, αλλά και βυζαντινοί ναοί απαράμιλλης ομορφιάς σαν την Παναγία την Κουμπελίδικη, δίνουν στην Καστοριά μεγάλο πλεονέκτημα. Ας μην αφήσουμε να χαθεί ο πλούτος αυτός, σημαντικός πόλος έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό”, δήλωσε ο κ. Κρίτων Αρσένης. Όπως επισημαίνει, “μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα αναστηλώσεων που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, ιδιώτες ξεκίνησαν να αναστηλώνουν και με δική τους πρωτοβουλία κτήρια στην παλιά πόλη. Όμως, το ενδιαφέρον ατόνησε λόγω κρίσης”.

  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria