ΚΑΣΤΟΡΙΑ-Χ.Α.-Για την τιμή και τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία. - OlaDeka

ΚΑΣΤΟΡΙΑ-Χ.Α.-Για την τιμή και τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία.

Το ζήτημα της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα μείζον θέμα το οποίο όμως αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα από την κυβέρνηση και τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες.
Πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην ακριτική μας περιφέρεια έκλεισε περίπου στα 1,38€/λίτρο. Φέτος έχει

ξεκινήσει η διάθεση από 1,40€/λίτρο όμως οι πρατηριούχοι της Δυτικής Μακεδονίας αναφέρουν ότι οι παραγγελίες και οι παραδόσεις είναι ελάχιστες και δεν αναμένεται να υπάρχει μεγάλη ζήτηση (όπως και πέρυσι) λόγω οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών, εφαρμογής εναλλακτικών μορφών θέρμανσης (ξύλα, πέλλετ, αέριο κλπ.) και αδυναμίας συνεννόησης στις συνελεύσεις των μεγάλων πολυκατοικιών λόγω φυσικά οικονομικής στενότητας. Γεγονός είναι ότι και φέτος οι Δυτικομακεδόνες θα περάσουν δύσκολο χειμώνα όταν χειροτερέψει ο καιρός.

 Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ανήγγειλε ότι και φέτος θα διαθέσει επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους όμως έχουμε φτάσει στις 21 Οκτωβρίου και το σύστημα ακόμη δεν λειτουργεί. Προφανώς η τρόικα και οι τοκογλύφοι δεν έχουν δώσει την άδεια στην «κυρίαρχη» ελληνόφωνη (διότι έχει πάψει πλέον να είναι Ελληνική) κυβέρνηση, ούτε για να ρίξει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ούτε και για να διαθέσει κονδύλια για ένα γενναίο και δίκαιο επίδομα, μέχρι στιγμής όσα λέγονται και όσα γράφονται είναι ασκήσεις επί χάρτου, ακόμη δεν έχουμε δει να εφαρμόζεται τίποτα από όσα ανακοινώνονται.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι «προβλέπεται» για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:
Οι νομοί Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας ανήκουν στην Α’ κλιματική ζώνη και για διαμέρισμα έως 120 τ.μ. προβλέπεται επιδότηση για 3.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης. (εάν ο χειμώνας είναι βαρύς στην περιοχή μας, χρειάζονται τουλάχιστον 4.500-5.000 λίτρα για να ζεσταθεί σχετικά ικανοποιητικά ένα σπίτι).
Συνολικά το ποσό επιδότησης θα ανέλθει σε 1.050 € (3.000 λίτρα Χ 0,35 €/λίτρο), εκ των οποίων το 25% (262,50 €) μπορεί να το πάρει ο δικαιούχος προκαταβολικά. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι για άγαμο τα 30.000 € και ακίνητη περιουσία έως 200.000 €, για τον έγγαμο 40.000 € (+3.000 για κάθε παιδί) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 €.
Ρεαλιστικά μιλώντας η ουσία είναι ότι για να πάρει κάποιος τα 1.050 € επιδότηση πρέπει να πληρώσει 3.000 λίτρα πετρέλαιο με κόστος περίπου 4.200 ευρώ και θα πάρει 262,50 € προκαταβολή κάπου στα τέλη Νοεμβρίου διότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργήσει τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου (αν πιστέψουμε το Υπουργείο Οικονομικών) και χρειάζονται τουλάχιστον 20 ημέρες για να πιστωθεί η προκαταβολή. Για να ζεσταθεί μια οικογένεια στη Δυτική Μακεδονία σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερα από 3.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης και τα 262,50 ευρώ που προσφέρει «απλόχερα» ο Στουρνάρας ως προκαταβολή είναι σταγόνα στον ωκεανό, η δε εξόφληση του επιδόματος θα γίνει (;) σε άγνωστο βάθος χρόνου.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά (άτομα τρίτης ηλικίας άραγε μπορούν να ανταπεξέλθουν;) τα κριτήρια ναι μεν άλλαξαν αλλά και πάλι πολύς κόσμος θα μείνει εκτός, η όλη διαδικασία είναι δαιδαλώδης και δύσχρηστη (πρέπει να περαστούν 11 διαφορετικά στοιχεία για ένα αυτόνομο διαμέρισμα, για πολυκατοικίες η κατάσταση γίνεται αφόρητα γραφειοκρατική) ακριβώς για να αποθαρρύνει τον κόσμο να εμπλακεί στη διαδικασία διότι στο τέλος θα πάρει ψίχουλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τη Β΄ κλιματική ζώνη το συνολικό ποσό είναι 630 € (157 € προκαταβολή) και για την Αττική είναι 336 € (84 € προκαταβολή)…
Οι τοπικοί βουλευτές, πολιτευτές και πολιτικοί παράγοντες συνεχίζουν να συμπεριφέρονται λες και δεν θα έρθει χειμώνας ή λες και η Δυτική Μακεδονία ανήκει στις τροπικές ζώνες ή στην έρημο Σαχάρα… (πάντως πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι κάνουν το παν για να ερημώσει ο τόπος…)
Η βουλευτής Καστοριάς κα. Αντωνίου ούτε καν υπέγραψε την επιστολή των βουλευτών της Νέας Πασοκρατίας (ΝΔ για τους τύπους) που ζητούσαν να καταργηθεί ο ΕΦΚ και να ανοίξουν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, προφανώς για να μην δυσαρεστήσει τον πολιτικό της προστάτη Σαμαρά. Προς τιμήν του ο βουλευτής Φλώρινας κος. Κωνσταντινίδης (ΝΔ) ήταν ένας από τους 15 που υπέγραψε και ταρακούνησε (έστω για τους τύπους) το Υπουργείο Οικονομικών.
Η ΝΟΔΕ Καστοριάς κοιμάται και ονειρεύεται πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,80 €/λίτρο, όπως έλεγε με θρασύτητα προεκλογικά ο κος. Καραμανίδης.
Ο βουλευτής Γρεβενών (ΝΔ) κος. Κοψαχείλης είναι ανύπαρκτος και κάνει επερωτήσεις να μην γίνονται μπουγέλα στα σχολεία.
Οι βουλευτές του νομού Κοζάνης είναι βολεμένοι με την τηλεθέρμανση σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, αφήνουν όμως το Βόΐο, τη Σιάτιστα, την Αιανή, τα Σέρβια και άλλες απομακρυσμένες κοινότητες στο έλεος του χιονιά.
Ο Διαμαντόπουλος του Συ.Ριζ.Α. ζεσταίνεται με τις μολότοφ στις Σκουριές και στη ΜΑΡΦΙΝ, ή κάνει διακοπές σε εύκρατα κλίματα…
Η Χρυσή Αυγή έχει κάνει επανειλημμένα ερωτήσεις για το μείζον ζήτημα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στις ακριτικές περιοχές που δεινοπαθούν το χειμώνα και έχει αναδείξει το πρόβλημα της Περιφέρειας μας στο ανώτερο επίπεδο.
Οι προτάσεις της Χρυσής Αυγής για την ανακούφιση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο στους πρατηριούχους της Δυτικής Μακεδονίας είναι:
Κατάργηση της εξίσωσης του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Εφαρμογή καθολικά σε όλους τους πρατηριούχους του συστήματος εισροών-εκροών.
Εφαρμογή συστήματος GPS στα βυτιοφόρα οχήματα.
Εντατικούς ελέγχους στην κίνηση και στην ποιότητα του πετρελαίου θέρμανσης, αυστηρά πρόστιμα σε επιτήδειους και κακούς επαγγελματίες που παρανομούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
Μέγιστη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90 €/λίτρο.
Επίδομα θέρμανσης στα σχολεία, σε άνεργους, πολύτεκνους, ανάπηρους.
Άμεσες ενέργειες για διάνοιξη της σήραγγας Κλεισούρας έτσι ώστε στο κοντινό μέλλον να μπορεί η Καστοριά, το Βόϊο και τα Γρεβενά να ζεσταίνονται με τηλεθέρμανση από τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος (ΑΗΣ) του λεκανοπεδίου Εορδαίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η πόλη της Φλώρινας θα είναι η επόμενη (μέσα στο 2015 το αργότερο) που θα έχει το αγαθό της τηλεθέρμανσης. Οι βουλευτές και οι αυτοδιοικητικοί της Καστοριάς τι κάνουν; Πότε επιτέλους θα κάνουν σοβαρές ενέργειες για τη διάνοιξη της σήραγγας Κλεισούρας; Για τον αγωγό ΤΑΡ των τουρκικών συμφερόντων που θα περάσει από τον τόπο μας ξέρουν να κάνουν τεμενάδες μέχρι το πάτωμα και να προπαγανδίζουν.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria