Οι Ρομά παραμένουν στην Κολοκυνθού μέχρι νεωτέρας! (αναλυτικό ρεπορτάζ) - OlaDeka

Οι Ρομά παραμένουν στην Κολοκυνθού μέχρι νεωτέρας! (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Οι Ρομά παραμένουν στην Κολοκυνθού μέχρι νεωτέρας! (αναλυτικό ρεπορτάζ)
Το Δημοτικό  Συμβούλιο Καστοριάς δεν έδωσε λύση στο θέμα των Ρομά, οι οποίοι εδώ και πολλά  χρόνια  είναι  εγκατεστημένοι  κάτω από άθλιες συνθήκες  στην Κολοκυνθού  και δημιουργούνσύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, συνεχώς προβλήματα.

Το θέμα της  εγκατάστασης τους σε άλλο σημείο, συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς που έγινε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.
Στην εισήγησή της  η επιτροπή  που είχε οριστεί το 2011 με σκοπό  να  βρεθεί  ο  κατάλληλος  τόπος   για τη στέγαση των αθίγγανων, πρότεινε ως τόπο  προσωρινής  εγκατάστασής τους  τον χώρο  πίσω από το  Κτηνιατρείο  στην Κολοκυνθού.
Η επιτροπή πρότεινε επίσης να  γίνουν στον χώρο οι απαραίτητες υποδομές, οι οποίες θα εξασφαλίσουν στους Ρομά που θα εγκατασταθούν εκεί, κατάλληλες  συνθήκες  διαβίωσης.
Οι κάτοικοι της Κολοκυνθούς  αλλά και των Μανιάκων οι οποίοι  γειτνιάζουν με την περιοχή που προτείνεται, εξέφρασαν την αντίθεσή τους  στην πρόταση της επιτροπής.
«Πρέπει η επιτροπή να εισηγηθεί να εγκατασταθούν σε κάποιο  χώρο ο οποίος να απέχει  τουλάχιστον  10 χιλιόμετρα από κατοικημένη  περιοχή, γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις». Πρότεινε ο πρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου  Δημήτριος  Στεργίου.
«Πρέπει να  δούμε πώς μπορούμε αυτή την ομάδα των Ρομά να την εντάξουμε σίγα-σιγά στον  δικό μας πολιτισμό. Αυτό για να  γίνει πρέπει να μεταφερθούν κάπου όπου  θα υπάρχουν συνθήκες υγιεινής. Από κει  και πέρα,  χρέος μας θεωρώ είναι, να μπορέσουμε να βρούμε  χώρο  και αυτός που υποδείξαμε, θεωρώ ότι  είναι ο κατάλληλος προσωρινά  για να δώσει  λύση.  Όπου  και αν πήγαμε, δεν είχαμε τη συναίνεση των κατοίκων», ανέφερε ο  επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού  Συμβουλίου και μέλος της επιτροπής Λεωνίδας Ζέγας.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και των υπολοίπων  Δημοτικών  Συμβούλων οι περισσότεροι από τους οποίους  εξέφραζαν τη  διαφωνία τους με την πρόταση της επιτροπής και πρότειναν να ξαναγίνουν ενέργειες προκειμένου να  βρεθεί άλλος  χώρος για την εγκατάσταση των  Ρομά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο Δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης απέστειλε έγγραφα  στους φορείς καις τις υπηρεσίες  ( μεταξύ των οποίων η ΔΟΥ Καστοριάς για να ελεγχθούν τυχόν φορολογικές παραβάσεις)  στις οποίες ανέφερε το πρόβλημα.
Η  ενέργεια αυτή του  Δημάρχου, προκάλεσε τη μήνη του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος  μειοψηφίας Νίκου Καραμανίδη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Χατζησυμεωνίδη για ρατσιστική  συμπεριφορά.
«Εγώ βλέπω από την πλευρά του  κ. Χατζησυμεωνίδη ένα πογκρόμ  διώξεων σε μια κατηγορία συμπολιτών  μας η οποία αντί  να αντιμετωπιστεί  ως θέμα  της  κοινωνικής  τους ενσωμάτωσης, αντιμετωπίζεται με  μια διάθεση όχι  απλά  φασιστικής νοοτροπίας, αλλά  και αντίληψης  διωκτικής», είπε μεταξύ  άλλων ο κ. Καραμανίδης.
Ακολούθησε έντονος  διάλογος και ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών, κυρίως μεταξύ των κ. Χατζησυμεωνίδη και Καραμανίδη.
Στη συνέχεια, πήραν  τον λόγο  κάτοικοι της Κολοκυνθούς οι οποίοι αναφέρθηκαν  στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Εμείς ζητάμε ισονομία. Όπως αντιμετωπιζόμαστε εμείς από τους φορείς, από το κράτος, να αντιμετωπιστούν κι αυτοί το ίδιο.  Όταν υπάρχει μια παραβατική συμπεριφορά επειδή λέγονται Ρομά πρέπει να τους καλύπτουμε; Εμείς σαν κάτοικοι τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τα παιδιά μας τον εαυτό μας; Οι Κολοκυθιώτες δεν έχουμε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στους Ρομά. Από μέρους μας δεν υπάρχει κανένας ρατσισμός, αλλά  δεν έχουμε δει από αυτούς κανένα  βήμα καλής  θελήσεως».
Στη συνεδρίαση μίλησαν επίσης και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων οι οποίοι επισήμαναν ότι πρέπει να  βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την εγκατάσταση των αθίγγανων.
Τέλος, έγινε ονομαστική ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της οποίας απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση της επιτροπής.
Η απόρριψη της εισήγησης έχει ως  αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει άλυτο, αφού  δεν πρόκειται τα άτομα αυτά να μετακινηθούν από την Κολοκυνθού.
Μετά το πέρας της  ψηφοφορίας  έλαβε τον λόγο ο Δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, ο οποίος πρότεινε να  κινηθεί η  διαδικασία της  διοικητικής αποβολής την οποία θα εκτελέσει στη συνέχεια η αστυνομία.
Ελένη Ψωμαδάκη
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria