ΗΠΑ: Συνεχίζεται το αδιέξοδο - OlaDeka

ΗΠΑ: Συνεχίζεται το αδιέξοδο

ΗΠΑ: Συνεχίζεται το αδιέξοδο

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αμερικανού πρόέδρου Μπαράκ Ομπάμα με την ηγεσία του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο για το θέμα του προϋπολογισμού
Μετά το τέλος της συνάντησης ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως ο Oμπάμα επανέλαβε πως δεν θα διαπραγματευτεί για το shutdown και το ανώτατο όριο δανεισμού.”Έχουμε μια διαιρεμένη κυβέρνηση”, παραδέχτηκε.

“Είχαμε μία ωραία συζήτηση, ήπιων τόνων συζήτηση, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία που το Κογκρέσο μας ανέθεσε να φέρουμε εις πέρας. Το μόνο που ζητάμε είναι διαπραγμάτευση και δικαιοσύνη για τον αμερικανικό λαό σε ό,τι αφορά το νόμο Obamacare”, πρόσθεσε ο Μπόνερ.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης πως ο Ομπάμα ήταν “πάρα, μα πάρα πολύ δυναμικός” και ξεκαθάρισε πως δεν θα συμφωνήσει με το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων για το νόμο της υγείας.


Την ελπίδα πως οι δύο πλευρές θα γεφυρώσουν το χάσμα εξέφρασε η επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόζι. Με τη σειρά της, τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί το ταβάνι του χρέους και να φύγει από το τραπέζι. Όπως είπε, οι Δημοκρατικοί έχουν δείξει προθυμία να συμβιβαστούν.

Oι ηγέτες του Κογκρέσου μετέβησαν στον Λευκό Οίκο μετά από πρόσκληση του ίδιου του Ομπάμα, προκειμένου να συζητήσουν τη μερική διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης αλλά και την επαπειλούμενη κρίση για το ανώτατο όριο δανεισμού, καθώς το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ έχει υπολογίζει πως η κυβέρνηση θα χάσει τη δυνατότητά της να δανείζεται στις 17 Οκτωβρίου.


Οργισμένος ο Ομπάμα στο CNBC

Ακριβώς πριν τη συνάντηση ο Ομπάμα είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικάνους για τον προϋπολογισμό εάν δεν “ανοίξουν” ξανά την κυβέρνηση και δεν αυξήσουν το “ταβάνι” του χρέους χωρίς όρους -όπως η τροποποίηση του προγράμματος περίθαλψης και ασφάλισης.

Η υποχώρηση στα αιτήματα των Ρεπουμπλικανών προτού περάσουν αυτά τα δύο μέτρα, θα καταφέρει μόνο να αυξήσει τις πιέσεις για περαιτέρω παραχωρήσεις, τόνισε. Σημείωσε δε πως το μέτρο επαναλειτουργίας της κυβέρνησης θα έχει διάρκεια δύο μηνών, μετά το πέρας των οποίων μπορεί να γίνουν και νέα αιτήματα.

“Μέχρι να το πετύχουμε αυτό, να διασφαλίσουμε πως το Κογκρέσο θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιεί τις πληρωμές που το ίδιο το Κογκρέσο έχει εξουσιοδοτήσει, δεν θα συμμετέχουμε σε διαπραγματεύσεις”, είπε ο Ομπάμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ετοιμάζονται να ψηφίσουν την Τετάρτη μια σειρά νομοσχεδίων που θα επιτρέψουν να επαναλειτουργήσει εν μέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μολονότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο σε αποσπασματικά μέτρα.

Τα πέντε μίνι-νομοσχέδια που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί αφορούν τη χρηματοδότηση των μουσείων και εθνικών μνημείων, των υπηρεσιών που παρέχουν αρωγή στους βετεράνους, της πόλης της Ουάσιγκτον, των εφέδρων του στρατού και της έρευνας για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί το πότε ακριβώς θα γίνουν οι ψηφοφορίες.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, χαρακτήρισε «τρελή» την ιδέα των ρεπουμπλικάνων βουλευτών. «Το να ξανανοίξουν μόνο τις κρατικές υπηρεσίες που τους αρέσουν δεν είναι υπεύθυνη λύση», τόνισε.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria