Ανυπόστατες οι φήμες για κλείσιμο του Αεροδρομίου Καστοριάς «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»; (ρεπορτάζ) - OlaDeka

Ανυπόστατες οι φήμες για κλείσιμο του Αεροδρομίου Καστοριάς «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»; (ρεπορτάζ)

Στο προσκήνιο βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες το αεροδρόμιο  «Αριστοτέλης», μετά από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, η τρόικα σκοπεύει να προτείνει στην κυβέρνηση το κλείσιμο  22 περιφερειακών  αεροδρομίων,  μεταξύ των οποίων και της Καστοριάς.

Την πληροφορία  αυτή διέψευσε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων  Μιχάλης Παπαδόπουλος, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι: «τα περιφερειακά αεροδρόμια δεν πρόκειται να κλείσουν, αλλά θα συνεχίσουν τη  λειτουργία τους υπό τον έλεγχο ενός δημοσίου φορέα, ακόμα και αν το  ΤΑΙΠΕΔ δεν επιδείξει ενδιαφέρον».
Μπορεί το αεροδρόμιο της Καστοριάς σύμφωνα με τα λεγόμενα του  υφυπουργού, να μην κλείνει, ωστόσο, αυτό που είχε χαρακτηριστεί  διεθνές ύστερα από την κατασκευή ενός  μεγάλου  μήκους αεροδιαδρόμου, μόνο  ως διεθνές δεν λειτουργεί, καθώς δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές .
Πριν από αρκετά χρόνια είχε ξεκινήσει η κατασκευή του πύργου ελέγχου, ο οποίος παρέμεινε ημιτελής, καθώς το πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί η κατασκευή του  (εθνικοί πόροι)  σταμάτησε το  2009, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να  χρηματοδοτηθεί πλέον η συνέχιση του έργου.
«Η ελληνική πολιτεία μέσω προγραμμάτων έχει  ξοδέψει αρκετά μεγάλα κονδύλια τόσο  για την επιμήκυνση του  αεροδιαδρόμου όσο για τον χώρο του πεδίου ελιγμών, με αποτέλεσμα να είναι ένα αεροδρόμιο που έχει τον μεγαλύτερο  αεροδιάδρομο στη Βόρεια Ελλάδα το οποίο  όμως μένει  αναξιοποίητο.
Η αίσθησή μου είναι ότι  σ΄αυτή την ιστορία  δεν εμπλέκονται μόνο οι  τοπικού  φορείς αλλά είναι και θέμα της ΥΠΑ, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει το αεροδρόμιο πολύ διαφορετικά. Πιθανόν με  κάποια  δρομολόγια  Cargo   σε συνεργασία με εταιρείες. Υποτίθεται ότι  έγινε για να υπάρχουν πτήσεις  τσάρτερ   από Ρωσία ή αλλού λόγω της γούνας, ποτέ δεν είδαμε κανένα αεροπλάνο και αν  ήλθαν κάποιοι  ήταν ιδιωτική πρωτοβουλία», δήλωσε ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει έρθει πολλές φορές σε επαφή με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία  τα οποία εξυπηρετούν κυρίως Ρώσους που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Η απάντηση όμως που πήρε από τους υπεύθυνους ήταν ότι  για να έρθουν στην Καστοριά,  θα πρέπει να έχουν από κάποιον φορέα οικονομική στήριξη γιατί τα έξοδα που απαιτούνται είναι υπέρογκα.
Με το θέμα του  αεροδρομίου της περιοχής μας έχει ασχοληθεί αρκετές  φορές ο Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς  Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, με την κατάθεση ερωτήσεων προς την κυβέρνηση.
«Εγώ προσωπικά δεν έχω βάλει λίγες φορές το  θέμα του  αεροδρομίου, επισημαίνουμε  σε κάθε μας  πρόταση  ότι πρέπει  να ανατραπεί αυτή η πολιτική της λιτότητας , πρέπει αυτή η κυβέρνηση να φύγει μια ώρα αρχύτερα, κάθε λεπτό  που περνάει καταστρέφει τον τόπο», σημείωσε  ο κ. Διαμαντόπουλος και κάλεσε  τον κόσμο της Καστοριάς να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση .
Εξάλλου, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι βουλευτές ΣΥΡΖΑ Δυτικής Μακεδονίας  υποστηρίζουν ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια κινδυνεύουν να κλείσουν.
Στην ανακοίνωση τους επισημαίνουν χαρακτηριστικά: <<Δυστυχώς, αν δεν ανατραπεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση, τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια  κινδυνεύουν  να κλείσουν παρά την πανομοιότυπη  διάψευση του υφυπουργού Μεταφορών κ. Παπαδόπουλου και του  ΤΑΙΠΕΔ.
Η διάψευση τους αυτή  έχει  τόση αξιοπιστία όση έχουν και οι κατ΄επανάληψη διαβεβαιώσεις  της  κυβέρνησης ότι « δε θα ληφθούν νέα μέτρα», αλλά κάθε μέρα επιβάλλονται νέα μέτρα.>>
Συνάντηση με την ηγεσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας  ενημέρωσε ότι θα έχει το προσεχές  διάστημα η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου.
Στη συνάντηση αυτή όπως ανέφερε, θα θέσει κυρίως το θέμα της κατασκευής του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου.
Ελένη Ψωμαδάκη
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria