Περί αποζημιώσεων των αγροτών και ιδιοκτητών γης από τον ΤΑΡ

Αρχική » Διάφορα » Περί αποζημιώσεων των αγροτών και ιδιοκτητών γης από τον ΤΑΡ

Αποζημιώσεις και, μάλιστα, πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ το 2015 σκοπεύει να χορηγήσει σε περισσότερους από 20.000 Έλληνες αγρότες η κοινοπραξία

που διαχειρίζεται το έργο.

Πρόκειται για αγρότες που κατέχουν ή εκμεταλλεύονται αγροτεμάχια κατά μήκος της διαδρομής των 543 χιλιομέτρων στη
Βόρεια Ελλάδα απ’ όπου θα διέλθει ο αγωγός.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της υπηρεσίας κτηματολογίου του ΤΑΡ, το έργο θα περάσει από 12.000 περίπου αγροτεμάχια στα οποία αναλογούν κατά μέσο όρο 2 ή περισσότεροι ιδιοκτήτες.
«Στις συναντήσεις μας με τις τοπικές κοινωνίες και τους κατόχους γης, τους ενημερώνουμε ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν πριν την έναρξη των εργασιών, δηλαδή πριν το 2015, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις, καθώς επίσης ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιες. Θέλουμε να αποφύγουμε πάσει θυσία την λύση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, περιορίζοντάς τις στο ελάχιστο», δήλωσε την Τετάρτη σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο Ρίκαρντ Σκούφιας, υπεύθυνος για την Ελλάδα της κοινοπραξίας TAP.
Αθροιστικά, ο συνολικός αριθμός δικαιούχων αποζημίωσης σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, φτάνει τους 55.000. Τα δε, αγροτεμάχια στην Αλβανία απ’ όπου θα περάσει ο TAP υπολογίζονται σε κάτι λιγότερο απ’ ότι στην Ελλάδα, κοντά στα 11.000, και στην Ιταλία σε μόλις 250.
Μέχρι σήμερα, τα στελέχη του TAP έχουν ενημερώσει για τη περιβαλλοντική μελέτη του έργου 60 δήμους και 3 περιφέρειες, με στόχο ως τα τέλη Οκτωβρίου να έχουν ενημερωθεί όλες οι εμπλεκόμενες περιοχές, προκειμένου να διαμορφωθεί η οριστική χάραξη στα 543 χλμ της Β. Ελλάδας απ’ όπου θα διέρχεται.
Οι διαπραγματεύσεις με τους δικαιούχους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2015. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή, με στόχο το 2018 να αρχίσει να ρέει το αζέρικο αέριο στον αγωγό, ο οποίος το 2019 υπολογίζεται να έχει φτάσει στην Ιταλία.
Θυμίζουμε ότι η μετοχική σύνθεση του TAP έχει διαμορφωθεί από τον Ιούλιο και μετά ως εξής : BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) και Axpo (5%).
Αποζημιώσεις ανάλογα με την καλλιέργεια
Σύμφωνα με τον κ. Σκούφια, οι αποζημιώσεις θα ποικίλουν ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, το αν ο δικαιούχος είναι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής της γης. Σε κάθε περίπτωση, οι αποζημιώσεις θα είναι δύο κατηγοριών : Μία για την περίοδο κατασκευής (2015-2018) και μια για τα 30 χρόνια λειτουργίας του αγωγού.
Για την περίοδο κατασκευής, οι δικαιούχοι θα αποζημιωθούν τόσο για τη δουλεία διόδου που θα παραχωρήσουν, όσο και για το είδος της καλλιέργειας τους. Άρα, οι αποζημιώσεις θα είναι διαφορετικές ανάλογα με το αν ο αγρότης καλλιεργεί ελιές, κηπετυικά, αμπέλια, ροδάκινα, κ.ο.κ.
Για την περίοδο λειτουργίας του αγωγού, οι αγρότες θα αποζημιωθούν προκειμένου να παραχωρήσουν μια ζώνη δουλείας μήκους 8 μέτρων (4 μέτρα από κάθε πλευρά του αγωγού).
Απαγορεύεται σε αυτή τη ζώνη των 8 μέτρων, η καλλιέργεια βαθύριζων δέντρων, καθώς ο αγωγός θα διέρχεται σε βάθος 1- 1,5 μέτρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
(Πληροφορίες από energypress.gr) 
Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια