Προ των πυλών το …ναυάγιο της μετατροπής της Διποταμίας σε «πράσινο» οικισμό - OlaDeka

Προ των πυλών το …ναυάγιο της μετατροπής της Διποταμίας σε «πράσινο» οικισμό

Τον κίνδυνο να χάσει μία πολύ σημαντική ευκαιρία ακόμη και για την …επιβίωσή της αντιμετωπίζει η ακριτική και ορεινή Διποταμία, που, ναι μεν έχει πάρει την θετική αξιολόγηση για τη μετατροπή της σε «πράσινο» οικισμό, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης», με το έργο να έχει συνολικό

προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια ευρώ, δε, όμως, η …αναλγησία της ΔΕΗ «απειλεί» να αποτελέσει «τροχοπέδη» στα σχέδια του δήμου για την ανάπτυξη του οικισμού.

Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, στις αρχές του2013, η Διποταμία, μαζί με άλλους 6 οικισμούς, επιλέγησαν για την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, ανάμεσα σε 42 προτάσεις που υποβλήθηκαν από δήμους της χώρας, προκειμένου να γίνουν σημαντικότατες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σπίτια, δημόσια κτίρια, στον οδοφωτισμό κ.τ.λ., αλλά και να δημιουργηθεί μία Κεντρική Μονάδα Τηλεθέρμανσης από βιομάζα, με συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην ….εκπνοή της προθεσμίας
Αυτό το τελευταίο, ωστόσο, που αποτελεί και τη σημαντικότερη παράμετρο του έργου, αφού η Μονάδα Τηλεθέρμανσης θα παρέχει δωρεάν θέρμανση σε όλους τους κατοίκους, είναι και το …μελανό σημείο της υπόθεσης, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από αυτήν, ισχύος 620 KW, θα πωλείται στη ΔΕΗ, με την εταιρία ηλεκτρισμού, ωστόσο, να κολλάει σε γραφειοκρατικές …αγκυλώσεις και να μην προχωρά στην εξέταση του φακέλου που έχει υποβληθεί από το δήμο. Η προθεσμία για την έγκριση του φακέλου, μάλιστα, λήγει σε έναν περίπου μήνα (6 Δεκεμβρίου), με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια να είναι εξαιρετικά στενά, κάτι που, όμως, δε φαίνεται να αγγίζει τη ΔΕΗ, που δεν αποκλείεται, τελικά, να οδηγήσει στο …ναυάγιο την όλη προσπάθεια και να χαθούν έτσι τα 8 εκατομμύρια ευρώ του έργου το οποίο, εφόσον εκπνεύσουν οι προθεσμίες, θα απενταχθεί από το πρόγραμμα.
”Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο και δε …σηκώνει άλλον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, τουλάχιστον στον άξονα Μεσοποταμία – Οινόη – Διποταμία, εξαιτίας των φωτοβολταϊκών που έχουν αναπτυχθεί εκεί. Όμως, το πρόβλημά μας δεν είναι εκεί, γιατί, αν μας πει η ΔΕΗ ότι χρειάζεται 400.000 ευρώ για τη δημιουργία νέου δικτύου, εμείς θα το χρηματοδοτήσουμε. Το πρόβλημά μας, ουσιαστικά, είναι στο να εξετάσει γρήγορα η ΔΕΗ την αίτησή μας, μέσα στις προθεσμίες που βάζει το πρόγραμμα” εξήγησε, μιλώντας στη ΣΕΝΤΡΑ, ο δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος.
Ευθύνες στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αίτηση στη ΔΕΗ από το δήμο Νεστορίου υποβλήθηκε από τις αρχές του 2013, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την εξέταση του φακέλου, με το τοπικό υποκατάστημα της εταιρίας, ωστόσο, να στέλνει τα δικαιολογητικά στα κεντρικά της γραφεία μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενα του κ. Γκοσλιόπουλου, με αποτέλεσμα να χαθεί υπερπολύτιμος χρόνος, ενώ, πλέον, η εκπνοή της σχετικής προθεσμίας είναι ζήτημα ημερών.
Τα χρήματα αυτά θα χαθούν, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για τη χώρα. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναβγεί στον… αέρα, με αποτέλεσμα τα 8 εκατομμύρια ευρώ να επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που τονίσαμε, βέβαια, προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι δεν είμαστε ιδιώτες που προσπαθούμε να …κερδίσουν κάτι από την υπόθεση, αλλά ένας δήμος που προσπαθεί να βοηθήσει ένα αγροτικό χωριό”, σημείωσε ο δήμαρχος.
Ζητούν την κατ’ εξαίρεση εξέταση του φακέλου
Ο δήμος, τώρα, ζητά την κατ’ εξαίρεση εξέταση του φακέλου από πλευράς ΔΕΗ, έτσι ώστε να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα, αφού, συνολικά, υπάρχουν 90 αιτήσεις άλλων φορέων και ιδιωτών, οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχουν πρόβλημα προθεσμιών, κάτι, που, όμως, δεν …έπεισε τη διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, παρά το γεγονός ότι και οι τοπικοί πολιτικοί φορείς, αλλά και τα αρμόδια υπουργεία άσκησαν πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην αντίπερα όχθη, αν όλα πάνε καλά και ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, το έργο θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο του 2015, προσφέροντας, μάλιστα, μεταξύ των άλλων ωφελειών του, και 7 θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής..ΣΕΝΤΡΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria