Γιατι τα βιζόν είναι για την Ελλάδα "big business" σε σχέση με άλλες χωρες - OlaDeka

Γιατι τα βιζόν είναι για την Ελλάδα “big business” σε σχέση με άλλες χωρες

 Γιατι τα βιζόν είναι για την Ελλάδα "big business" σε σχέση με άλλες χωρες

Παρ’όλη την οικονομική κρίση, η Ελλάδα ήταν σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές δερμάτων βιζόν ανα τον κόσμο. Από το 2010 οι εισαγωγές στα δέρματα βιζόν εχουν υπερδιπλασιαστεί. 

Τον Απρίλιο του 2013, η Ελλάδα ήταν τέταρτη σε εισαγωγές δερμάτων βιζόν από την Αμερική και έκτη στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου. 

Το 2012 η Ελλάδα εισήγαγε βιζόν αξίας 114 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή το 0,05% των συνολικών εισαγωγών της,  ποσοστό όμοιο με εκείνο των εισαγωγών των t-shirts. Τον Σεπτέμβριο του 2012, περίοδος εκτός σεζόν, η Ελλάδα ηταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας δερμάτων βιζόν από την Αμερική.

Με το ποσοστό ανεργίας της χώρας κοντά στο 30% και 14% μείωση του ΑΕΠ κατά τα τελευταία πέντε χρώνια, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη μεγάλη ζήτηση για ακριβά παλτό εκατομμυριων δολαρίων αν δεν γνωρίζει ότι όλα προορίζονται για εξαγωγές.

Η Αμερικάνικη βιομηχανία βιζόν,  βιώνει τις επιπτώσεις της ζήτησης απο την Κίνα τα τελευταία χρονια. Ο Michael Whelan, διευθυντής της επιτροπής για την γούνα στις ΗΠΑ, που εκπροσωπεί εκατοντάδες φαρμαδόρους στην Αμερική, λέει οτι οι κινέζοι αγοραστές έχουν ξεχωρίσει την Αμερικάνικη βιομηχανία βιζόν απο τυχόν επιπτώσεις της ύφεσης μετά την οικονομική κρίση. Αλλά οι ελληνικές εξαγωγες απευθύνονται σε καποιον άλλο αγοραστή- τη Ρωσία. Ο Whelan αναφέρει πως οι έλληνες είναι ένας σημαντικός προμηθευτής για τη ρώσικη αγορά, μετατρέποντας τα ακατέργαστα βιζόν δέρματα, αγορασμένα απο δημοπρασιές στο Σιατλ και Τορόντο, σε τελικά ενδύματα.

Το 2012, η Ρωσία αγόρασε γούνινα ενδύματα αξίας 139 εκατομμυρίων δολαρίων απο την Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας το 45,1% των εξαγόμενων γούνινων ενδυμάτων της Ελλάδας (ενα 37% εξάγεται σε αγοραστές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων). Αντίθετα η Ρωσία αγοράζει μόνο το 1,7% των ελληνικών εξαγωγών συνολικά. Παρ’όλα αυτά, η Ρωσία αγοράζει γούνες από παντού, καθώς το ΑΕΠ της έχει αυξηθεί κατά 20,8% από το 2008. Το 2012 η χώρα εισήγαγε 1,339 τόνους γούνινα εμπορεύματα απο 54 χώρες.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria