Σπάει κάθε ρεκόρ(35%) η ανεργία στην Καστοριά (αναλυτικό ρεπορτάζ) - OlaDeka

Σπάει κάθε ρεκόρ(35%) η ανεργία στην Καστοριά (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Mε…ξέφρενους ρυθμούς κινείται η ανεργία στην Καστοριά σπάζοντας μήνα με το μήνα κάθε προηγούμενο ρεκόρ, δημιουργώντας μια ζοφερή εικόνα στην τοπική αγορά εργασίας. 


Ένα άλλο στοιχείο που επιδεινώνει την ανεργία είναι και οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι οποίες θα πλήξουν καίρια την περιοχή μας. Εάν αυτές οι απολύσεις δεν αντισταθμιστούν άμεσα με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η Καστοριά δε θα καταφέρει εύκολα να… σηκώσει κεφάλι!

Της Θεοδώρας Ζήση-Κωτσοπούλου
Να κινηθούμε σε τρεις άξονες
Η κατάσταση επιδεινώνεται και από τα «λουκέτα» που σχεδόν καθημερινά μπαίνουν σε τοπικά καταστήματα. Η αγορά της Καστοριάς στενάζει, ρευστότητα «γιοκ», ενώ τα ‘‘μπιλιετάκια’’ της Εφορίας και τα άλλα «χαράτσια» τρέχουν! Από την άλλη, οι τράπεζες έκλεισαν τις κάνουλες χρηματοδότησης, επιδεικνύοντας το πιο σκληρό τους πρόσωπο σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες και νοικοκυριά. Πότε θα πέσει χρήμα στην αγορά για να κινηθούν τα τοπικά καταστήματα;
«Το ποσοστό της ανεργία έχει ξεπεράσει το 35% και τραβάει την ανηφόρα. Πριν τα χρόνια της κρίσης, οι άνεργοι ήταν 2.000-2500 και τώρα έχουν ξεπεράσει τους 6.000, έχουν διπλασιαστεί», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, κ. Γιώργος Μαλέας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όσον αφορά στο θέμα της ανεργίας, τα νούμερα πλέον έχουν χάσει τη σημασία τους.
Το θέμα, τόνισε, είναι πώς πραγματικά καταπολεμάς τη μαύρη εργασία και πώς μπαίνεις σε μια άλλη ιστορία. Να πεις ότι σε πρώτη φάση προσπαθούμε να υπάρχει ένας εργαζόμενος τουλάχιστον και αυτό να αυξάνεται προοδευτικά. Πλέον, πρέπει να δούμε, σημείωσε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας. Θα πρέπει ωστόσο να συνειδητοποιήσουμε ότι οι άνεργοι είναι άνθρωποι, υποστηρίζοντας πώς αν δεν υπάρξει πραγματικά ανάπτυξη για το νομό μας, η διάθεση να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία και αν δεν συνειδητοποιήσουν κάποιοι και κυρίως οι νέοι ότι και ο πρωτογενής τομέας μπορεί προσφέρει ευκαιρίες και με καλές προοπτικές, αν δε μπορέσουν δηλαδή οι νέοι άνθρωποι μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των οικονομικών καταστάσεων να σκεφτούν λίγο πιο ήρεμα και να δώσουν και άλλες επεκτάσεις, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα.
«Εδώ στο νομό μας, για να δούμε να πέφτει η ανεργία, θα πρέπει να κινηθούμε σε αυτούς τους τρεις άξονες, αναπτυξιακά έργα, καταπολέμηση μαύρης εργασίας και στροφή ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Και τονίζω τη μερίδα των νέων, γιατί οι νέοι μπορούν να συνδυάσουν τη στροφή με την ποιότητα, ένα πράγμα που έχει ανάγκη ο τόπος. Για να παταχθεί η μαύρη εργασία, θέλουμε πρωτίστως αλλαγή κουλτούρας. Δεν υπάρχει λόγος κανένας να δουλεύει μαύρα», δήλωσε ο κ Μαλέας.
Να δοθούν κίνητρα
Αυτό που κυρίως λείπει από την Καστοριά και γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι η έλλειψη επαγγελματικών κατευθύνσεων. Επειδή ο δημόσιος τομέας έχει «πεθάνει», αυτό που θα σώσει την παρτίδα είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία. Να δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους να κάνουν δικές τους δουλειές. Και δεν εννοούμε μόνο τις καφετέριες, την εύκολη λύση, στην οποία σήμερα καταφεύγουν οι περισσότεροι. Αλλά παραγωγικές επιχειρήσεις, που αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.
Κι αυτά είναι πολλά, αλλά ακόμη ανεκμετάλλευτα, αφού η στροφή στην παραγωγή εστιάζεται μόνο στην παραδοσιακή κτηνοτροφία. Υπάρχουν όμως εκτός από την κτηνοτροφία – που σημειώτεον αν γίνει στοχευμένα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης- η μελισσοκομία, η εκτροφή σαλιγκαριών, η αμπελουργία, αλλά και οι εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, που στο εξωτερικό κάνουν θραύση. Με δεδομένο ότι το κλίμα της Ελλάδας γενικά «σηκώνει» τις περισσότερες καλλιέργειες, δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για να ασχοληθούν οι νέοι σοβαρά και να επεκταθούν ακόμη και στο εξωτερικό.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να δούμε σε άλλη βάση την καταπολέμηση της ανεργίας. Επιβάλλεται, όπως είπε, να δούμε το θέμα της εισροής στη γουνοποιία και τι γίνεται με τη σχολή γουνοποιίας. Έτσι όπως την έχει ανακοινώσει φέτος ο ΟΑΕΔ, τόνισε, δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε βελτίωση φέτος.
«Με πιέσεις και διαλόγους, θα πρέπει να ανοίξει μια νέα σχολή, σε μια νέα βάση που να είναι ελκυστική στους νέους ανθρώπους και να τους δίνει και μια προοπτική. Υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, αλλά θα πρέπει να στρέψουμε εκεί την προσοχή μας. Αν δεν στρέψουμε νέο κόσμο στη γούνα και η γούνα δε θα έχει μέλλον», ήταν τα λόγια του.
Ημερίδα με θέμα το ασφαλιστικό και την οικονομική κατάσταση
Τέλος, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Καστοριάς ενημέρωσε, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το εργατικό κέντρο κάνει μια προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί μια ημερίδα με θέμα το ασφαλιστικό και την οικονομική κατάσταση με τον κ. Σάββα Γογόλη: «Θεωρώ ότι είναι καλός γνώστης του θέματος και καλό θα ήταν να την παρακολουθήσουν οι συμπολίτες μας. Ο ομιλητής, σε αυτές τις ημερίδες, θέλει να κατευθύνει το κοινό, ώστε να μπορεί να δει τα πράγματα λίγο πιο αισιόδοξα», έκλεισε την τοποθέτηση του ο κ. Μαλέας.
Καταγράφοντας αυτή τη δεινή εικόνα σήμερα στην αγορά εργασίας, αναρωτιέται κανείς αν θα υπάρξει κάποιο «φως στο τούνελ» ή θα περιμένουμε απλά να φύγουν για το εξωτερικό όλοι οι νέοι, το πιο παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού. Δεν φθάνουν μόνο τα προγράμματα – ασπιρίνη που εξαγγέλλουν τα αρμόδια υπουργεία, πιστεύοντας ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα και θα μειωθούν οι άνεργοι που σήμερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ φθάνουν το 1.403.698 άτομα!
Τα ανησυχητικά στοιχεία
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή το σύνολο των απασχολουμένων τον Ιούνιο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.628.421 άτομα.Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.403.698 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.334.690 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 128.998 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (-3,4%) και κατά 2.390 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2013 (μείωση 0,1%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 174.709 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (αύξηση 14,2%) και κατά 20.254 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2013 (αύξηση 1,5%). Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 23.155 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (μείωση 0,7%) και αυξήθηκαν κατά 14.844 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2013 (+0,4%).
neakastoria.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria