Καλαμπόκι: Ξεκίνησαν το αλώνισμα Αμύνταιο, Καστοριά και Πτολεμαΐδα με χαμηλές τιμές ενώ οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν από τους εμπόρους 20 με 25 λεπτά/κιλό - OlaDeka

Καλαμπόκι: Ξεκίνησαν το αλώνισμα Αμύνταιο, Καστοριά και Πτολεμαΐδα με χαμηλές τιμές ενώ οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν από τους εμπόρους 20 με 25 λεπτά/κιλό

Καλαμπόκι: Ξεκίνησαν το αλώνισμα Αμύνταιο, Καστοριά και Πτολεμαΐδα με χαμηλές τιμές ενώ οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν από τους εμπόρους 20 με 25 λεπτά/κιλό

Με τις χαμηλές τιμές της αγοράς (13 με 15 λεπτά το κιλό) μπαίνουν στο αλώνισμα καλαμποκιού οι περιοχές του Αμυνταίου, της Καστοριάς και της Πτολεμαΐδας οι οποίες παραδοσιακά συγκομίζουν προϊόν όταν οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχουν ολοκληρώσει. Ωστόσο την περίοδο αυτή οι εμπορικές πράξεις στην Μακεδονία είναι ελάχιστες και το καλαμπόκι ως επί το πλείστον αποθηκεύεται με την ελπίδα ότι τον Νοέμβριο οι τιμές θα σημειώσουν άνοδο.

Εκπρόσωποι ωστόσο των Ενώσεων που έχουν ολοκληρώσει φέτος την συγκομιδή εκτιμούν ότι η άνοδος αυτή δεν θα είναι θεαματική και ευελπιστούν να «καθίσει η μπίλια» στα 16 με 17 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι – σύμφωνα με όσα μας δηλώνουν εκπρόσωποι του κλάδου – όχι μόνο δεν «καρπώνονται» τις μειωμένες τιμές παραγωγού αλλά όσοι αγοράζουν από εμπόρους πληρώνουν την ζωοτροφή τους σε τιμές που φθάνουν και τα 25 λεπτά το κιλό (συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορικών).

Όσοι όμως αγοράζουν κατευθείαν από τους παραγωγούς, η τιμή της ζωοτροφής κυμαίνεται αυτή την περίοδο στα 18 λεπτά το κιλό (ανάλογα με την περιοχή). Όμως όπως μας αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Τάκης Πεβερέτος, η αγορά από το χωράφι έχει ρίσκο διότι το καλαμπόκι μπορεί να έχει κρατήσει υγρασία και μην είναι κατάλληλο για ζωοτροφή.

Κτηνοτρόφοι
«Αυτή τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι αγοράζουμε το καλαμπόκι για ζωοτροφή στα 20 με 25 λεπτά το κιλό. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι προσωπικά εγώ αγόρασα σήμερα προς 25 λεπτά το κιλό. Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα μεταφορικά. Αν αγοράσει κάποιος από το χωράφι βέβαια θα πληρώσει 20 λεπτά. Είναι γεγονός, ότι και φέτος παρά το γεγονός ότι οι αγρότες πούλησαν το καλαμπόκι τους σχεδόν τσάμπα (13 με 15 λεπτά/κιλό), οι κτηνοτρόφοι δεν επωφελήθηκαν και αγοράζουν στις ίδιες τιμές με πέρσι».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Νίκου Παλάσκα: «Οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι που αγοράζουν αυτή την περίοδο κατευθείαν από τους παραγωγούς πληρώνουν 17 με 18 λεπτά το κιλό. Μια τιμή που σε γενικές γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί καλή. Όσοι όμως απευθύνονται σε εμπόρους τότε οι τιμές κυμαίνονται από 23 έως 25 λεπτά το κιλό».

Αυτοί που ξεκινούν το αλώνισμα
Σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο για την φετινή χρονιά στο αλώνισμα καλαμποκιού που ξεκίνησε ουσιαστικά αυτές τις ημέρες, ο κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, Πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου: «Η συγκομιδή ξεκίνησε και στην Δυτική Μακεδονία όπου παραδοσιακά “κλείνει” την περίοδο συγκομιδής στη χώρα μας. Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 200.000 στρέμματα». Σε ερώτησή μας σχετικά με τις τιμές αυτή την περίοδο ο κ. Γιαννιτσόπουλος μας ενημέρωσε ότι η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 14 με 15 λεπτά το κιλό. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ωστόσο η εκτίμηση ότι τον Νοέμβριο θα σημειωθεί κάποια αύξηση στη τιμή παραγωγού».
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Διευθυντή της ΕΑΣ Εορδαίας Πτολεμαΐδας, κ. Αθανάσιο Σωτηριάδη, ο οποίος μας είπε «ο αλωνισμός στην Πτολεμαΐδα ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες. Αυτό το διάστημα οι παραγωγοί μαζεύουν το καλαμπόκι μικρού βιολογικού κύκλου. Οι αποδόσεις μας φέτος φαίνεται ότι θα είναι καλές αλλά οι τιμές που ακούγονται είναι πολύ χαμηλές και κυμαίνονται στα 13 με 14 λεπτά το κιλό».
Και πρόσθεσε: «η ΕΑΣ Εορδαίας για το επόμενο 20ήμερο θα αποθηκεύει καλαμπόκι και μετά θα βγει στην αγορά για λογαριασμό των αγροτών μελών της. Παραδοσιακά τον Νοέμβριο σημειώνεται άνοδος των τιμών και σε αυτό ελπίζουμε γιατί τώρα με τις τρέχουσες τιμές οι παραγωγοί μόνο ζημιές μπορεί να έχουν».

Αυτοί που ολοκλήρωσαν
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στην Θεσσαλία έχει ολοκληρωθεί το αλώνισμα και οι τιμές παραγωγού αυτές τις ημέρες κυμαίνονται στα 15 με 17 λεπτά το κιλό. Στα 17 λεπτά το κιλό παραμένει η τιμή παραγωγού και στην Ηλεία. Σύμφωνα με όσα μας λέει ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας, κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος, τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται η συγκομιδή σε κάποια τελευταία κτήματα στα ημιορεινά της Περιφερειακής Ενότητας. «Τον Νοέμβριο οι τιμές μπορεί να αυξάνονται κάθε χρόνο, όμως εμείς στην Ηλεία δίνουμε από τις υψηλότερες τιμές φέτος. Οπότε οι διαφοροποιήσεις θα είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτό που κάνει ζημιά στο εμπόριο, είναι ότι φέτος εισάγονται πολύ μεγάλες ποσότητες φθηνού καλαμποκιού από Βουλγαρία αλλά και Ουκρανία», σημειώνει ο κ. Καλλιμώρος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Θωμά Κουτσουπιά, αφού η Ένωση την οποία εκπροσωπεί φέτος έδωσε την υψηλότερη τιμή στη χώρα. «Η συγκομιδή στο Αγρίνιο ολοκληρώθηκε. Φέτος συγκομίσαμε 18 εκατ. κιλά εκ των οποίων αυτή την στιγμή έχουμε αποθηκευμένα τα 14 εκατ. κιλά. Η τιμή που δώσαμε εξ αρχής ήταν στα 18 λεπτά το κιλό (συν 1 λεπτό στα μέλη μας) και αυτή η τιμή ισχύει μέχρι και σήμερα. Στην περιοχή μας πάντως δεν βλέπω να σημειώνονται αλλαγές ως προς την τιμή το επόμενο διάστημα. Εκεί που ίσως υπάρξουν ανατιμήσεις θα είναι σε περιοχές όπου η τιμή παραγωγού ήταν στα 13 και 14 λεπτά/κιλό. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις τον Νοέμβριο σε αυτές τις περιοχές ίσως η τιμή φθάσει τα 16 λεπτά/κιλό», συμπληρώνει ο κ. Κουτσουπιάς.

Totheshelf
Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone σας και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και καλαμπόκι) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές – για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 2,69 ευρώ! Για να κατεβάσετε την εφαρμογή σε iPhone, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store με τη λέξη agrotypos.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
[email protected]

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria