Κάλεσμα Τσίπρα προς όλους και ... "στο βάθος" συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ; - OlaDeka

Κάλεσμα Τσίπρα προς όλους και … “στο βάθος” συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ;

Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτήν την ώρα από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ, αλλά συμπλήρωσε λέγοντας ότι «δεν θα προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μόνο, αλλά μίας κυβέρνησης από ικανούς, άξιους και έντιμους και όχι μόνο από στελέχη του κόμματος».

Είναι κοινό μυστικό ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει συμμαχίες. Το ΚΚΕ αποκλείεται να δεχθεί κυβερνητική συμμαχία, οι Οικολόγοι είναι μάλλον απίθανο να μπουν στη Βουλή, άρα μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΠΑΣΟΚ και αν μπει στη Βουλή και η ΔΗΜΑΡ. Αν θεωρήσουμε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κοντά στη νυν ΚΟ της ΝΔ έχουμε περίου 130 βουλευτές και από εκεί και πέρα εξαρτάται από το πόσες έδρες θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι.

Βάσει των μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεων περί τους 15-20 βουλευτές. Άρα με την (δεδομένη, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και τις παρασκηνιακές κουβέντες που γίονται) ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητων Ελλήνων και ίσως της ΔΗΜΑΡ σχηματίζεται κυβέρνηση ικανή να επιβιώσει και να λειτουργήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (με χρωματικές παραλλαγές, φυσικά…) που λειτουργεί και η νυν συγκυβέρηση.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο σενάριο που ακούσει στο όνομα “κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ” κάτι που επιθυμούν οι δανειστές.

Παρά τα περί του αντιθέτου φαινόμενα, υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι και η επικοινωνία είναι συνεχής μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Ευάγγελος Μεϊμαράκης είναι από αυτούς που έχουν άριστη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και λειτουργεί ως “γεφυροποιός” μεταξύ των δύο κομμάτων.

Μόνο τυχαία δεν ήταν προ δύο μηνών η τοποθέτησή του ως αυτόκλητου υπερασπιστή της κόρης του αντιπροέδρου της Βουλής του Γ.Δραγασάκη και η στήριξη που παρείχε στο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεχόταν την επίθεση του Λαϊκού Συνδέσμου.

Από την άλλη πλευρά και ο Γ.Δραγασάκης είναι από αυτούς που μιλάνε συχνά και είναι θετικός σε συνεργασία – υπό προϋποθέσεις – με τη ΝΔ…

Οι δανειστές από την άλλη θέλουν διακαώς μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία και έχουν την δυνατότητα να την επιβάλλουν, όπωςς συνέβη με την αλλαγή πολιτικής του Α.Σαμαρά από αντιμνημονιακό κόμμα σε φανατικό υποστηρικτή των Μνημονίων το Νοέμβριο του 2011. Το ίδιο θεωρούν ότι μπορεί να συμβεί και με τον Α.Τσίπρα.

Όπως και ο Α.Σαμαράς θα καταγράψει πιθανόν κάποιες εσωκομματικές απώλειες, αλλά “η δουλειά θα γίνει” όπως σχολίαζε παλαιός κοινοβουλευτικός…

Σήμερα, πάντως, με τραγούδια που ακούγονταν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ μέχρι πρότινος υποδέχθηκε το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα τους δημοσιογράφους και τους άλλους καλεσμένους, βουλευτές και στελέχη του κόμματος, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

«Όπως έπεσαν οι δύο μνημονιακές κυβερνήσεις, έτσι θα πέσει σύντομα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και πρόσθεσε πως ο κ. Σαμαράς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι και ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός από εκλογές, που διεξήχθησαν πριν από τη λήξη της τετραετίας.

«Δεν ανυπομονούμε να βρεθούμε στην εξουσία», δήλωσε και σημείωσε πως οι εκλογές και η αλλαγή στην κυβέρνηση είναι όρος για την επιβίωση των χαμηλά εισοδηματικά στρωμάτων και την κυριαρχία της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης πως αν γίνονταν τώρα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε «απόλυτη πλειοψηφία» στη Βουλή και τόνισε πως θα βρεθούν δυνάμεις που θα στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και στην κυβέρνηση αυτή δεν θα αξιοποιηθούν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πανηγυρικές εξαγγελίες, αλλά μίλησε για τα αυτονόητα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση και χρέος μας είναι να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για να μπορέσει ο κάθε πολίτης να ζήσει με αξιοπρέπεια», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια δραματική κατάσταση και οφείλουμε να προσδιορίσουμε την ελαχίστη δυνατή βοήθεια γα να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση».

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας μίλησε και για το βίαιο επεισόδιο στο Πέραμα, όπου το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι “επιτέθηκαν σε αφισοκολλητές του μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου”, αναφερόμενος στην«θεωρία των δύο άκρων» που, όπως είπε, «έχει κατασκευάσει η κυβέρνηση Σαμαρά».

Αυτή η δυναμική -εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας- θα πολλαπλασιαστεί, «θα πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές». Στη συνέχεια, όπως προέβλεψε, «θα βρεθούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα στηρίξουν το έργο μας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του,ακόμα και αν κερίσει τις εκλογές με επόλυτη πλειοψηφία «δεν θα προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μόνο, αλλά μίας κυβέρνησης από ικανούς, άξιους και έντιμους και όχι μόνο από στελέχη του κόμματος».

defencenet

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria