Ρέγκλινγκ: Άνευ ουσίας οι στόχοι για τη μείωση του ελληνικού χρέους - OlaDeka

Ρέγκλινγκ: Άνευ ουσίας οι στόχοι για τη μείωση του ελληνικού χρέους

«Άνευ ουσίας» χαρακτήρισε τους στόχους για μείωση του ελληνικού χρέους που απετέλεσαν το επίκεντρο του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του ΕΜΣ εξέφρασε αμφιβολίες ως προς τις επίσημες εκτιμήσεις για το κατά πόσο το ελληνικό χρέος επιβαρύνει στην πραγματικότητα την οικονομία της χώρας, ενώ σε μια τελευταία ένδειξη η ευρωζώνη υποχωρεί από τις αρχικές της δεσμεύσεις για μείωση του υπέρογκου ελληνικού χρέους, όπως σημειώνεται.

Συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΣ δήλωσε ότι για την ακριβή αποτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που καταβάλλει η Αθήνα, καθώς και στα μακροχρόνια χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής-προϋποθέσεις που διαφοροποιούν την περίπτωση της Ελλάδας από άλλες χώρες.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι υπολογισμοί, γνωστοί ως ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη τους εξαιρετικά καλούς όρους του ελληνικού δανείου, που «όταν τους προσθέσεις συνολικά, πρόκειται για ένα τεράστιο στοιχείο επιχορήγησης, που οικονομικά ισοδυναμεί με κούρεμα του χρέους». «Εκπλήσσομαι που ορισμένοι αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του χρέους» τόνισε χαρακτηριστικά, σε μια δήλωση που εναρμονίζεται με τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εμμένει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι πρόσθεσε δε πως οι ισχύοντες κανονισμοί δεν επιτρέπουν στο ΕΜΣ να υποστεί απώλειες από δάνεια.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι τα σχόλια του κ. Ρέγκλινγκ παρέχουν επιχειρήματα στη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν παραδεχθεί ότι η Αθήνα θα χρειαστεί ενδεχομένως ένα τρίτο δάνειο, ωστόσο ανθίστανται στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για παραγραφή μέρους του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, τονίζεται ότι οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ προετοιμάζουν την ευρωζώνη για μια αντιπαράθεση με το ΔΝΤ, καθώς αυτό διαθέτει μια σαφώς προσδιορισμένη μέθοδο για τον υπολογισμό της βιωσιμότητας των εθνικών χρεών.

Τέλος, σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria