Αγαπάτε το μπάρμπεγκιου και το ψητό στα κάρβουνα, αλλά είστε σίγουροι ότι είστε εντελώς προφυλαγμένοι από τον κίνδυνο δηλητηρίασης; Μερικά tips παρακάτω θα σας βοηθήσουν να μην χρειαστείτε ποτέ το Κέντρο Δηλητηριάσεων…
Ήρθε το καλοκαίρι, καταφέρατε να φτιάξετε την ταράτσα, «στριμωχτήκατε» οικονομικά και βάλατε και την πέργκολα, φυτέψατε και ένα αναρριχητικό, βάλατε και μια φουσκωτή πισίνα στη μέση της ταράτσας και είστε έτοιμοι να ανοίξετε το roof garden για τους φίλους σας, που δεν θα πάνε διακοπές τον Αύγουστο. Η ζωή όμως, στην πόλη το καλοκαίρι μπορεί έχει και τις χάρες της. Οργανώστε ένα μπάρμπεκιου και καλέσετε όσους απέμειναν στην πόλη.
Τα μπάρμπεκιου είναι ομολογουμένως μια από τις σχετικά οικονομικές επιλογές για φαγητό. Αν δεν το έχετε ξανακάνει όμως και είστε άπειρος ακόμα και με το πώς ανοίγει η ψησταριά, καλό είναι να κάνετε μια προετοιμασία και στην ανάγκη να βρείτε κάποιο φίλο που ξέρει πώς να ανάβει τα κάρβουνα και να αφήσετε σε εκείνον το κοπιαστικό πόστο του ψήστη.
Όπως και να έχει, πριν έρθει η μεγάλη μέρα, που θα φορέσετε την καινούργια σας ποδιά και θα πάρετε παραμάσχαλα τη σπάτουλα για να υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας, φροντίστε να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω, για να αποφύγετε δυσάρεστες εξελίξεις από το κακό ψήσιμο, αλλά και το Κέντρο Δηλητηριάσεων βεβαίως βεβαίως.
Ακολουθήστε τις παρακάτω «συμβουλές ασφαλείας», κάντε και το σταυρό σας και όλοι θα φύγουν χορτάτοι, ευτυχισμένοι και υγιείς…
1. Διατηρείστε τη φωτιά σε χαμηλά επίπεδα
Αν χρησιμοποιείτε κάρβουνα, που είναι και το καλύτερο, αφήστε να καούν μέχρι να γίνουν λευκά και τότε αρχίστε το ψήσιμο. Αν βιαστείτε και η δύναμη της φωτιάς είναι μεγάλη, το κρέας θα καεί στην επιφάνεια, ενώ δεν θα έχει μαγειρευτεί στο εσωτερικό του και παράλληλα, η μυρωδιά του κάρβουνου θα είναι πολύ έντονη στη γεύση του κρέατος.
2. Προμηθευτείτε καλό κρέας
Αφού θα κάνετε που θα κάνετε το έξοδο, φροντίστε να το ευχαριστηθείτε. Προτιμήστε ποιοτικό κρέας από έναν χασάπη που εμπιστεύεστε. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και αν δεν μαγειρευτεί καλά, δεν θα κινδυνεύετε να δηλητηριάσετε κανένα…
3. Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο
Πάντα να αφήνετε το κρέας, ακόμα και τα λουκάνικα, να «ηρεμήσουν» μετά τη φωτιά, προτού προβείτε στη λαίμαργη κατανάλωσή τους. Το ψήσιμο συνεχίζεται και αφού βγάλετε το κρέας από τη φωτιά, ακόμα και για 20 λεπτά, ενώ ο χρόνος ξεκούρασης επιτρέπει στα υγρά του κρέατος να μεταφερθούν σταδιακά από το κέντρο προς όλη την επιφάνεια.
4. Προσοχή στη rare εκδοχή
Εάν προτιμάτε τη μπριζόλα σας rare, φροντίστε να ψήσετε αρκετά καλά όλες τις εξωτερικές επιφάνειες του κρέατος. Αυτές είναι που έχουν έρθει σε επαφή με τον αέρα και πιθανόν να έχουν αναπτύξει βακτήρια και παθογόνους μικροοργανισμούς.
5. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο αν έχετε
Εάν έχετε ειδικό θερμόμετρο, καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε αξιόπιστα αν έχει ψηθεί το κρέας σας και στο εσωτερικό του. Οι θερμοκρασίες για τα είδη ψησίματος είναι οι εξής: 52οC για rare, 54 οC για medium-rare, 57 οC για medium, 65 οC για medium-well done και 70 οC για well done.
6. Σωστό ψήσιμο στο κοτόπουλο
Όταν ψήνετε κοτόπουλο, ένας είναι ο αδιάψευστος τρόπος να μάθετε αν έχει μαγειρευτεί σωστά: να το κόψετε στη μέση. Αν οι χυμοί του είναι καθαροί, είναι έτοιμο για την πιατέλα, αν οι χυμοί όμως, είναι ακόμα ροζ, τότε θα πρέπει να παρατείνετε την παραμονή του πάνω στη σχάρα για λίγο ακόμα.
7. Μην φέρνετε σε επαφή τα ωμά με τα ψημένα κρέατα
οτέ, μα ποτέ μην έχετε σε κοντινή απόσταση το ωμό με το μαγειρεμένο κρέας ή τουλάχιστον, να είστε σίγουροι ότι το μαγειρεμένο κρέας δεν ακούμπησε σε κανένα σημείο όπου πρωτύτερα είχε ακουμπήσει το ωμό. Τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στο ωμό κρέας είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τον οργανισμό μας.
πηγή: clickatlife