Αλλάζει όψη τo Σιδηροχώρι με 1.000.000 € για τη διαμόρφωση υπαίθριων χώρων (ρεπορτάζ – φωτορεπορτάζ) - OlaDeka

Αλλάζει όψη τo Σιδηροχώρι με 1.000.000 € για τη διαμόρφωση υπαίθριων χώρων (ρεπορτάζ – φωτορεπορτάζ)

Πριν από έναν περίπου μήνα, ο Δήμος Καστοριάς ξεκίνησε εργασίες ανάπλασης στο μεγαλύτερο κομμάτι του οικισμού.

Πρόκειται  για  ένα  έργο  ύψους 1.000.000 ευρώ το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και προβλέπει   παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την περεταίρω ανάδειξη της περιοχής και τη δημιουργία τουριστικών υποδομών.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
Την κατασκευή λιθόστρωτου σε τοπική οδό και κατασκευή πεζοδρομίου στην περιοχή της εκκλησίας. Συμπλήρωση  καθ’ ύψος και η επένδυση του τοιχίου της εκκλησίας με πέτρα, προκειμένου να εναρμονιστεί αισθητικά με το καλντερίμι,  μετατροπή της υφιστάμενης κλίμακας για ασφαλή πρόσβαση, καθώς και φωτισμό ανάδειξης του  μνημείου.
Τη δημιουργία στον χώρο του παλαιού σχολείου, πλατώματος στάσης, θέας, αναψυχής και συνάντησης με τις ανάλογες κατασκευές και επικάλυψη υφιστάμενου τοιχίου με πέτρα. Το σχολείο,  θα ηλεκτροφωτιστεί και θα κατασκευαστεί επίσης εκεί, ένα κιόσκι.
Λιθόστρωση  του δρόμου που οδηγεί στο παλαιό Κοινοτικό Κατάστημα .
Διαμόρφωση του  πλατώματος  του πρώην κοινοτικού καταστήματος  σε αμφιθέατρο  με κερκίδες, βαθμίδες, χώρο ορχήστρας και υπόστεγο (παρασκήνιο, χώρος εξοπλισμού),   για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Επένδυση του  τοίχου  της πλατείας  με πέτρα και ξύλο και τοποθέτηση κιγκλιδώματος.
Ασφαλτόστρωση οδών και δημιουργία λιθόστρωτων,  καθώς και κατασκευή κρήνης, πέργολας και υπόστεγου.
Την κατασκευή λιθόστρωτου στον δρόμο που διασχίζει τη μεσαία περιοχή κατοικιών και ξενώνων . Θα τοποθετηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα, παγκάκια και  φωτισμός.
Εξάλλου, σε αυτή  την έντονα κατηφορική περιοχή, θα δημιουργηθούν δυο υπαίθριες κλίμακες οι οποίες θα γεφυρώνουν υψομετρικές διάφορες 5,50 m και 6,50 m και θα  καθιστούν περισσότερο άμεση και ασφαλή την  πρόσβαση στον κεντρικό δρόμο για τους κατοίκους της περιοχής.
Το Σιδηροχώρι, επισκέφθηκαν την π. Παρασκευή  19 Ιουλίου ο Δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης και οι Αντιδήμαρχοι, Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος και Χρήστος Παρχαρίδης, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά την πορεία των εργασιών.
«Δίνουμε μια αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή μας, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους τουρίστες, γιατί ο τουρισμός είναι ένας ακόμη πυλώνας ανάπτυξης για την Καστοριά. Αυτό είναι ένα έργο κοντά στα πολλά άλλα που εκτελεί ο Δήμος. Γίνονται 32 συνολικά παρεμβάσεις στη διευρυμένη περιοχή», τόνισε ο Δήμαρχος Καστοριάς, Μανώλης  Χατζησυμεωνίδης.
«Είναι μια υποδομή η οποία προστίθεται στον παραδοσιακό χαρακτήρα που ούτως ή άλλως έχει η  τοπική κοινότητα του  Σιδηροχωρίου, συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημιουργία τουριστικών υποδομών για να αναδεχθεί και ο παραδοσιακός του χαρακτήρας», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος προγραμματισμού, ανάπτυξης, διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος.
«Το  συγκεκριμένο έργο,  θα δώσει νέα πνοή στον οικισμό πλην του φυσικού κάλους που έχει λόγω της θέσης του. Θα δημιουργήσουμε έναν οικισμό ο οποίος θα είναι ζηλευτός  ανά το πανελλήνιο. Το Σιδηροχώρι ήταν  και είναι στις προτεραιότητές μας», επισήμανε ο Αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής, Χρήστος Παρχαρίδης.
Για ένα  όνειρο  ζωής των κατοίκων το οποίο γίνεται πραγματικότητα, έκανε από την πλευρά του λόγο ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σιδηροχωρίου Δημήτρης Νότης , σημειώνοντας τα εξής: «Οι παρεμβάσεις αυτού του  είδους, σημαίνουν  ανάπτυξη για το  χωριό και τον τουρισμό μας. Πρόκειται για  ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο θέλαμε να υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια».
Η προθεσμία που έχει δοθεί για την ολοκλήρωση  των κατασκευών, είναι 25μήνες. Σύμφωνα με τον ανάδοχο  Στέργιο Καραβελιά, το έργο θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Ελένη Ψωμαδάκη
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria