Εφ’ όπλου λόγχης για το σχέδιο Γεωργιάδη – Casus Belli το ένα Νοσοκομείο στη Δυτική Μακεδονία - OlaDeka

Εφ’ όπλου λόγχης για το σχέδιο Γεωργιάδη – Casus Belli το ένα Νοσοκομείο στη Δυτική Μακεδονία

Εφ’ όπλου λόγχης για το σχέδιο Γεωργιάδη – Casus Belli το ένα Νοσοκομείο στη Δυτική Μακεδονία
του Μιχάλη Αγραφιώτη
Ακραίο μεν αλλά πιθανό το σενάριο που διαρρέεται εντέχνως από το Υπουργείο Υγείας για τη Δυτική Μακεδονία και προβλέπει ένα Νοσοκομείο με πιθανότερο το Μποδοσάκειο και τέσσερα κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥ Α/Τ) σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και

Γρεβενά, ενώ συζητείται η διατήρηση των υπολοίπων Κέντρων Υγείας(ΚΥ) στις υπόλοιπες κωμοπόλεις. Εύλογα ερωτήματα δημιουργούνται αν είναι λογικό πόλεις όπως η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Καστοριά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στους από τα ΚΥ Α/Τ.

Ίσως αποτελέσει τη βασική συζήτηση το Σεπτέμβριο και αφορμή για κινητοποιήσεις. Με τον ενδεχόμενο σχεδιασμό του Υπουργείου να αφήσει ένα Νοσοκομείο στη Δυτική Μακεδονία και αυτό να είναι ή το Μποδοσάκειο ή το Μαμάτσειο ουσιαστικά μένουν 5 μεγάλες πόλεις της περιοχής χωρίς δευτεροβάθμια περίθαλψη και υποβιβάζουν τις δομές Υγείας στο χαμηλότερο επίπεδο.
Πολλοί επισημάνουν ότι και τα Νοσοκομεία που υπήρχαν μέχρι σήμερα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, οπότε χρειαζόταν μια αναδιάρθρωση. Όταν όμως οι οντότητες των Νοσοκομείων δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται, θα τις τηρήσουν τα κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου; Πιστεύει κανείς ότι το κράτος θα είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του για πληρότητα σε προσωπικό και εξοπλισμό; Μήπως είναι το πρώτο βήμα για «νόμιμη και ηθική» υποβάθμιση των δομών και το δεύτερο βήμα είναι η πλήρης κατάργηση των περισσοτέρων και την ύπαρξη ΚΥ Α/Τ μόνο στις πρωτεύουσες των Νομών;
Ποια θα πρέπει να είναι η ανταπόδοση για την υποβάθμιση; Ασθενοφόρα, οδηγοί, πληρότητα στα ΚΥ, πληρότητα στις κλινικές του ενός Νοσοκομείου. Είναι διατεθειμένος ο κ. Γεωργιάδης να προβεί στις ανάλογες ενέργειες ή θα μείνουν μόνο οι υποσχέσεις όπως στις άλλες περιπτώσεις; Αυτό που προσωπικά με φοβίζει δεν είναι η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση των δομών. Ίσως είναι απαραίτητη και αναγκαία. Αυτό που με φοβίζει είναι ότι θα αποδεχτούμε την υποβάθμιση στα ήδη υποβαθμισμένα, αλλά το γεγονός αυτό θα είναι αφορμή για περαιτέρω υποβάθμιση των δομών Υγείας.
Αυτό που θα δημιουργήσει ιδιαίτερα αλγεινές εντυπώσεις είναι το γεγονός ότι ενώ η Κοζάνη τα προηγούμενα χρόνια περίμενε μεγάλο Περιφερειακό Νοσοκομείο να βλέπει να μετατρέπεται το «Μαμάτσειο Νοσοκομείο» σε «Μαμάτσειο Κέντρο Υγείας». Πάντως, θα ήταν πολύ «βαρύ» η Δυτική Μακεδονία να μείνει με ένα Νοσοκομείο στην επικράτεια της και η πρωτεύουσα της με ΚΥ Α/Τ.
kozan.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria