Καστοριά: Μαζική κλοπή οδικών πινακίδων – Τις πωλούν για το μέταλλο - OlaDeka

Καστοριά: Μαζική κλοπή οδικών πινακίδων – Τις πωλούν για το μέταλλο

Καστοριά: Μαζική κλοπή οδικών πινακίδων – Τις πωλούν για το μέταλλο

Χρήστος Παρχαρίδης: Οι κλοπές και καταστροφές παραπληροφορούν τους οδηγούς

Έχει καταντήσει πλέον γραφικό και έχει χιλιοειπωθεί, το γεγονός, ότι και οι Δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση και αρκετές φορές δεν είναι σε θέση να καλύψουν

διάφορες ανάγκες. Η κατάσταση είναι όντως πολύ δύσκολη και καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι αιρετοί.

Ένα έντονο φαινόμενο έλλειψης που έχει σημειωθεί στο Δήμο Καστοριάς, είναι σε ό,τι αφορά στα σήματα οδικής ασφάλειας. Δεν υπάρχει κάποιο σημείο συγκεκριμένο, αλλά σε όλο τον ευρύτερο Καλλικρατικό Δήμο, εντοπίζονται ελλείψεις, παρόλο που είχε ειπωθεί και απαιτηθεί εξαρχής, έπειτα από τη συνένωση των Δήμων, να αντικατασταθούν οι πινακίδες των νέων ορίων. Μάλιστα το Υπουργείο Εσωτερικών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας-Ηπείρου, είχαν αποστείλει έγγραφο προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές.
Οι κλοπές και οι αλλαγές κοστίζουν
Οι όποιες αλλαγές δεν είναι δωρεάν, αλλά έχουν ένα άλφα κόστος. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Χρήστο Παρχαρίδη, είχε δρομολογηθεί το κόστος της αντικατάστασης των σημάτων οδικής ασφάλειας, όπως επίσης είχε πραγματοποιηθεί και η μελέτη «Προκειμένου να γίνουν αυτές οι εργασίες, καταλήξαμε στο ότι χρειάζονται 10.000 ευρώ. Ωστόσο, λόγω της όλης διαδικασίας, την οποία όμως υποβάλλαμε στο αρμόδιο Υπουργείο, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη σύμβαση. Βέβαια, έχουμε πάρει ήδη προσφορές, αλλά καθυστερούμε, καθώς δεν έχουμε προβεί ακόμα στη σύμβαση έργου, ώστε να δοθεί η παραγγελία».
Βάσει της μελέτης πρέπει να γίνουν αντικαταστάσεις των πινακίδων στους πρώην Δήμους Αγίων  Αναργύρων, Μεσοποταμίας , Αγίας Τριάδας και άλλων «Πρέπει να προβούμε σε αυτές τις ενέργειες, έτσι ώστε να αναγράφονται τα όρια του Καλλικρατικού Δήμου Καστοριάς. Πρέπει να ξέρει ο οποιοσδήποτε που εισέρχεται ή που φεύγει από την περιοχή μας, πού αρχίζουν και πού τελειώνουν τα όριά της».
Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι, η αντικατάσταση των κλεμμένων πινακίδων, όπου σύμφωνα με τον κ. Παρχαρίδη, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι έντονο το φαινόμενο των κλοπών και ιδιαίτερα των πληροφοριακών πινακίδων εντός των οικισμών«Είχαμε δρομολογήσει και αυτό το έργο, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα η σύμβαση. Αναμένουμε από μέρα σε μέρα, να δούμε πότε θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε».
Εκμετάλλευση των… κομμένων πινακίδων
Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, για ποιο λόγο να κλέψει κάποιος τις πληροφοριακές πινακίδες. Πολλοί μπορούν να σκεφτούν ότι πρόκειται για πράξη αγανάκτησης, οργής ή εκδίκησης. Τα φαινόμενα όμως απατούν, καθώς ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, πιστεύει πως όλες αυτές οι ενέργειες, έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση των μετάλλων «Η μαζική κλοπή των πινακίδων, οδηγεί, με απλή λογική, στην εκμετάλλευση των μετάλλων. Καταγγείλαμε το περιστατικό στην Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς και προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε ποιός εμπορεύεται μέταλλα, καθώς οι κλοπές αφορούν και άλλα υλικά, όπως είναι τα φρεάτια, οι στύλοι φωτιστικών σωμάτων, τα τμήματα από στύλους και πολλά ακόμα υλικά. Η πιο τραγική περίπτωση κλοπής, ήταν όταν άγνωστοι είχαν κόψει και είχαν αφαιρέσει ολόκληρη στάση λεωφορείου».
Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι υποψίες για τις κλοπές, δεν βαραίνουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή κάποια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων. Ωστόσο εικάζεται πως πρόκειται για άτομα, τα οποία δεν μένουν μόνιμα στα όρια του Δήμου Καστοριάς αλλά «Είναι μετακινούμενα, έρχονται στην περιοχή μας και εμπορεύονται τα κλεμμένα μέταλλα», συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος.
Πολλά τα περιστατικά, λίγα τα χρήματα
Ο κ. Παρχαρίδης, ενημέρωσε επίσης, πως τα κρούσματα των κλοπών στα διάφορα υλικά του Δήμου, τα οποία βρίσκονται σε κοινοχρήστους χώρους και εξυπηρετούν τους πολίτες είναι πολλά. Μάλιστα η Τεχνική Υπηρεσία, έκανε αυτοψία και κατέγραψε όλα τα περιστατικά «Η αρμόδια Υπηρεσία, πραγματοποίησε μια ευρύτερη έρευνα στο Δήμο και κατέληξε στο ποιες πινακίδες θα πρέπει να αντικατασταθούν και ποιές θα πρέπει να συμπληρωθούν. Εννοείται πως έχουμε μια σχετική εικόνα και έναν συγκεκριμένο αριθμό των “εξαφανισμένων” πινακίδων. Όμως, η περίοδος αυτή που διανύουμε, είναι πάρα πολύ δύσκολη στον οικονομικό τομέα και τα όποια χρήματα δικαιούται ο Δήμος Καστοριάς, και όχι μόνο, δεν έρχονται λόγω της ευρύτερης κρίσης που υπάρχει στη χώρα μας».
Επιπλέον, υπάρχει άλλο ένα τρωτό σημείο σε ό, τι αφορά στο οδικό δίκτυο του Δήμου. Ουκ ολίγοι οδηγοί έχουν παρατηρήσει ότι σε διάφορα σημεία των δρόμων ότι υπάρχουν λακκούβες και έτσι απευθύνονται στην Τεχνική Υπηρεσία, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα «Η οδική ασφάλεια, είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, μιας και οι δρόμοι χρησιμοποιούνται από όλους τους συνδημότες μας», δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ενημέρωσε για ποιους λόγους υπάρχει η καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων «Ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει στη σύμβαση του έργου, παρόλο που έχουν πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες μελέτες. Οι δυσμενείς οικονομικές μεταβολές, μέρες με τη μέρα, είναι όλο και πιο έντονες. Δυστυχώς αυτή την κατάσταση, πιστεύω πως τη ζούμε όλοι».
Παρ’ αυτά ο κόσμος της Καστοριάς, φαίνεται πως κατανοεί εν μέρει το πρόβλημα και δεν έχει άγρια ξεσπάσματα και τρελές απαιτήσεις «Η κοινωνίας μας δείχνει μια σοφία ή μια γνώση», ήταν τα λόγια του κ. Παρχαρίδη «Αντιλαμβάνεται πραγματικά, ότι διανύουμε δύσκολους καιρούς. Σε συζητήσεις που έχουμε, μας ενημερώνουν για τα προβλήματά τους, αλλά δεν απαιτούν. Δεν υπάρχει πλέον η τόσο έντονη απαίτηση που υπήρχε στους προηγούμενους Δήμους και τις Δημοτικές Αρχές».
Κατανοούν όλοι το πρόβλημα;
Δεν είναι όλα ρόδινα όμως στην κοινωνία της Καστοριάς, καθώς υπάρχει μια μικρή μερίδα ανθρώπων που όχι μόνο δεν είναι σε θέση να κατανοήσει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα, φροντίζει με τις πράξεις να το γιγαντώσει. Έχουν καταγραφεί διάφορα περιστατικά, όπου άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας προκαλούν καταστροφές στη δημόσια περιούσια, σπάζοντας ή γράφοντας με σπρέι τις πινακίδες, και αυτό είτε για να κάνουν το κέφι τους, είτε για να εκφράσουν κάποιου είδους αντίδραση «Πάντα το νεαρό της ηλικίας προκαλεί ενθουσιασμό. Πρόκειται για πράξεις απερισκεψίας και εντοπίζονται περισσότερα στα φωτιστικά σώματα, τα οποία βρίσκονται κοντά σε κέντρα διασκέδασης και αναψυχής», θέλησε να δικαιολογήσει ο κ. Παρχαρίδης αυτές τις συμπεριφορές των νεαρών δημοτών, αλλά και να τους επιστήσει την προσοχή, τονίζοντας πως όταν κάτι καταστρέφεται είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί εξαιτίας όλων των προαναφερθέντων λόγων.
Υπάρχει και φιλότιμο…
Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σχεδόν σε όλα τα υλικά, τα οποία τα χρειάζεται άμεσα η Τεχνική Υπηρεσία, προκείμενου να προσφέρει όλα όσα αξίζουν οι δημότες του Δήμου Καστοριάς «Ή δεν έχουμε υλικά, ή αυτά που έχουμε, πολύ απλά δεν επαρκούν. Στους λαμπτήρες για παράδειγμα, έχουμε μια άλφα δυσκολία και λόγω των εξελίξεων, θα πάμε δύο μήνες πίσω στην προμήθεια τους. Ακόμη, έχουμε ενημερώσει όλους τους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων, να μας ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα. Γνωρίζουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι πόσο άσχημα είναι τα πράγματα και για αυτό προσπαθούμε για το καλύτερο», κατέληξε ο κ. Παρχαρίδης.
Για τους Ορίζοντες
Χρύσα Κοσμίδου
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria