Φεύγει ο στρατός από την Καστοριά - OlaDeka

Φεύγει ο στρατός από την Καστοριά

Φεύγει ο στρατός από την Καστοριά
Οι επιτελείς του ΓΕΣ έχουν εντυπωσιασθεί από την… αδράνεια των τοπικών φορέων
Αδειάζουν κυριολεκτικά όλα τα στρατόπεδα του νομού Καστοριάς, μετά την υποβάθμιση της 15ης Ταξιαρχίας σε Σύνταγμα, που δρομολογήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στα πλαίσια του νέου στρατιωτικού δόγματος, για την αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων, με

καταληκτική ημερομηνία την 30 Νοεμβρίου 2013.

  Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η Ταξιαρχία υποβαθμίζεται σε Σύνταγμα και παραμένει στην έδρα της αλλά με ελάχιστο δυναμικό, που συνοψίζεται σε πέντε αξιωματικούς και δέκα περίπου οπλίτες ως λόχος διοικήσεως. 
Οι υπόλοιπες μονάδες που παραμένουν, αλλά με ελάχιστο προσωπικό είναι το 585 Τάγμα Πεζικού στο Άργος Ορεστικό, το 574 Τάγμα Προκαλύψεως, που θα εξακολουθήσει να επανδρώνει τα φυλάκια Ιεροπηγής και Διποταμίας και τα δύο Τάγματα Εθνοφυλακής Καστοριάς και Νεστορίου. 
  Η δυσμενής αυτή εξέλιξη για την παρυσία του στρατού, έρχεται σε μια περίοδο που κλονίζεται σοβαρά το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων του νομού, μετά τα τελευταία γεγονότα στην γειτονική Αλβανία όπου ο θρησκευτικός φανατισμός πυροδότησε φαινόμενα εθνικιστικής έξαρσης. 
  Το θέμα της απομάκρυνσης του στρατού από την περιοχή δεν είναι πρόσφατο.
Είχε τεθεί για πρώτη φορά παραμονές των εθνικών εκλογών του 2004 από τον τότε υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης του Πασόκ αλλά η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. ανακάλεσε, κάτω από την πίεση τοπικών παραγόντων, την προηγούμενη απόφαση και προχώρησε στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στο νομό, με την μεταφορά του ΚΕΒΟΠ από το Χαϊδάρι. 
Έκτοτε οι αποφάσεις του υπουργείου έφθαναν με ρυθμό “σκοτζέζικου ντους”, ανάλογα με τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνταν από τους τοπικούς φορείς. 
Τελευταία όμως, υπήρξε μια ανεπίτρεπτη αδράνεια, από την πλευρά των τοπικών παραγόντων, που  για ορισμένους αγγίζει τα όρια της “εθνικής μειοδοσίας”, με αποτέλεσμα ο νομός της Καστοριάς να “αποψιλωθεί” πλήρως από την στρατιωτική δύναμη. 
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες, που αναφέρουν ότι ακόμα και οι επιτελείς του ΓΕΣ έχουν εντυπωσιασθεί από την… αδράνεια των τοπικών φορέων, που οδήγησε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση, για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria