Ο ισχυρότερος στρατός του αραβικού κόσμου είναι ικανός να αντισταθεί στη Δύση; - Το οπλοστάσιο της Συρίας είναι… γεμάτο και την ευθύνη γι’ αυτό κατέχει η… Ρωσία - Βιολογικά και χημικά όπλα «σπέρνουν» τον φόβο - OlaDeka

Ο ισχυρότερος στρατός του αραβικού κόσμου είναι ικανός να αντισταθεί στη Δύση; – Το οπλοστάσιο της Συρίας είναι… γεμάτο και την ευθύνη γι’ αυτό κατέχει η… Ρωσία – Βιολογικά και χημικά όπλα «σπέρνουν» τον φόβο

Ο ισχυρότερος στρατός του αραβικού κόσμου είναι ικανός να αντισταθεί στη Δύση; - Το οπλοστάσιο της Συρίας είναι… γεμάτο και την ευθύνη γι’ αυτό κατέχει η… Ρωσία - Βιολογικά και χημικά όπλα «σπέρνουν» τον φόβο

Η στρατιωτική επέμβαση της Δύσης και του ΝΑΤΟ στη Συρία θεωρείται σχεδόν ειλημμένη. Οι πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν πως η επίθεση θα διαθέτει γρήγορο, αιφνιδιαστικό και στοχευμένο χαρακτήρα.
Ωστόσο, ερωτηματικό προκαλεί η ισχύς του συριακού οπλοστασίου, το οποίο παραμένει στο… σκοτάδι.
Αναμφίβολα βέβαια, η αποτελεσματικότητα και το εύρος δύναμής των συριακών ενόπλων δυνάμεων έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, έπειτα από δύο συναπτά έτη εμφυλίου πολέμου.
Παρά ταύτα, οι πολεμικές δυνάμεις του Bashar al-Assad παραμένουν ένας εκ των ισχυρότερων στρατών του αραβικού κόσμου.
Η ισχύς οφείλεται κατά κύριο λόγο, στις στενές σχέσεις του Σύριο Προέδρου με την Ρωσία.
Όπως εκτιμούν οι αμερικανικές αρχές, η Ρωσία, το διάστημα 1950-1990, τροφοδότησε το συριακό καθεστώς με ρωσικά όπλα, συνολικής αξίας 35 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, μόνο το 2011, η Συρία παρέλαβε από την Μόσχα 36 αντιαεροπορικά συστήματα, διεκπεραίωσε τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων και των αρμάτων μάχης, ενώ ενίσχυσε την δύναμή της με 40 πυραυλικά συστήματα και συστοιχίες πυραύλων.
Το 2012, οι δύο χώρες επέκτειναν την συνεργασία τους, με την αγορά όπλων αξίας 550 εκατ. ευρώ αλλά και την πώληση 36 αεροσκαφών τύπου Yak-130.
Στις άνωθεν εκτιμήσεις προστίθενται και οι καταγγελίες της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ,H. Clinton, περί πώλησης εκ μέρους της Ρωσίας σύγχρονων πολεμικών ελικοπτέρων.
Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών καθιστά σαφές πως ο συριακός στρατός διαθέτει περίπου 5.000 άρματα μάχης, 4.000 ελαφρά άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα.
Στο οπλοστάσιο του Bashar al-Assad προστίθενται νάρκες, ρωσικής κατασκευής και πύραυλοι, επίσης ρωσικής προέλευσης.
Μάλιστα, οι εν λόγω πύραυλοι διαθέτουν τεράστια ισχύ, με βεληνεκές άνω των 900 μιλίων.
Ωστόσο, ένα εκ των ισχυρότερων όπλων που διαθέτει, η χρήση του οποίου στάθηκε η αιτία – ή η αφορμή – της στρατιωτικής επέμβασης, είναι τα χημικά και βιολογικά όπλα…

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria