Στα περσινά επιπεδα η παραγωγή μήλου στην Καστοριά – Μειωμένη σε Πήλιο και Τρίπολη - OlaDeka

Στα περσινά επιπεδα η παραγωγή μήλου στην Καστοριά – Μειωμένη σε Πήλιο και Τρίπολη

Στα περσινά επιπεδα η παραγωγή μήλου στην Καστοριά – Μειωμένη σε Πήλιο και Τρίπολη
Ξεκινάει το επόμενο διάστημα (περίπου στις 10 Σεπτεμβρίου), η συγκομιδή μήλων στις περισσότερες μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Και ενώ σε περιοχές όπως στην Αγιά Λάρισας και στην Καστοριά η παραγωγή αναμένεται στα ίδια επίπεδα, σε Πήλιο και Τρίπολη αναμένεται μειωμένη. Να σημειωθεί ότι η πρώτη περιοχή που έχει ξεκινήσει την συγκομιδή είναι η Καστοριά και μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ) πραγματοποίησε τις πρώτες εξαγωγές προς την Αίγυπτο. Όσον αφορά την περιοχή του Πηλίου, σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Διονύσης Βαλασσάς, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς: Η μείωση που περιμένουμε στην φετινή παραγωγή ίσως φθάσει το 20% σε σχέση με πέρσι. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες περιοχές στο Πήλιο όπου οι καλλιέργειες έχουν πληγεί από το χαλάζι οπότε εκεί το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.
Και προσθέτει: «Η συγκομιδή μας θα ξεκινήσει στις 10 με 15 Σεπτεμβρίου. Τα μήλα πάντως μέχρι στιγμής (με εξαίρεση τις χαλαζόπληκτες περιοχές) σε μέγεθος και χρώμα εξελίσσονται πολύ καλά».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις εξαγωγές ο κ. Βαλασσάς μας έκανε γνωστό ότι αυτό το διάστημα είναι σε επαφές με τους πελάτες τους και παραμένει το ενδιαφέρον από την αγορά της Αιγύπτου παρά τις αναταραχές που υπάρχουν στην χώρα.

Τρίπολη

Για μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής λόγω των ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Νίκος Χαραλαμπάκης, παράγωγός από την Τρίπολη, ο οποίος καλλιεργεί την ποικιλία ΠΟΠ Delicious Πιλαφά. «Φέτος είναι μια πρώιμη χρονιά. Συνήθως η συγκομιδή σε εμάς ξεκινάει περίπου στις 20 Οκτωβρίου ωστόσο φέτος από τις 15 θα έχουμε ξεκινήσει. Η παραγωγή μας όμως και η ποιότητα αναμένονται μειωμένες αφού οι καταστροφές που είχαμε από το χαλάζι ήταν πραγματικά πολύ μεγάλες. Ειδικά στις περιοχές Τεγέας και Κορινθίου (δήμος Τριπόλεως) κάποιοι παραγωγοί δεν θα μπουν καν στα χωράφια τους».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ, ο κ. Χαραλαμπάκης μας εξηγεί ότι λόγω του μειωμένου προσωπικού στον ΕΛΓΑ Τρίπολης, η εξατομίκευση των ζημιών ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση. «Οι εξατομικεύσεις από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ γίνονται ακόμα. Πολύ φοβάμαι ότι θα μπούμε στην συγκομιδή και δεν θα έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα αυτών», σημειώνει ο παραγωγός από την Τρίπολη.

Καστοριά

Για την φετινή χρονιά στην περιοχή της Καστοριάς μιλήσαμε με τον κ. Δημοσθένη Μωυσίδη, Πρόεδρο στη Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ). Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι: «στην περιοχή μας η συγκομιδή ξεκίνησε και μάλιστα χθες έφυγε το πρώτο φορτίο για την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η παραγωγή θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι (περίπου 25.000 τόνους το 2012)».
Σε ερώτησή μας για τις χώρες που θα εξαχθούν φέτος τα μήλα της περιοχής, ο Πρόεδρος στη Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς μας είπε ότι εκτός από την Αίγυπτο αυτή την περίοδο κλείνουμε και άλλες συμφωνίες με Ντουμπάι, Σουδάν, Ιορδανία, Ουκρανία, Ρωσία κ.α.».

Αγιά Λάρισας

Όσον αφορά την καλλιέργεια μήλων της Αγιάς στην Λάρισα (τα οποία ως επί το πλείστον εξάγονται σε χώρες όπως το Ιράκ) ο παραγωγός, κ. Χαράλαμπος Χατζηκομίτσας μας τονίζει: «η συγκομιδή ξεκινάει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με τις μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες η παραγωγή μας αναμένεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Το μόνο που μας προβληματίζει αυτό το διάστημα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Ευτυχώς στην Αγιά οι ζημιές που προκλήθηκαν στα μήλα από το χαλάζι είναι πάρα πολύ μικρές και δεν ξεπερνούν το 1% της συνολικής καλλιέργειας.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
agrotypos.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria