Καστοριά: “Με είχε 20 λεπτά και με παρακαλούσε να μην του κόψω απόδειξη”! - OlaDeka

Καστοριά: “Με είχε 20 λεπτά και με παρακαλούσε να μην του κόψω απόδειξη”!

Καστοριά: “Με είχε 20 λεπτά και με παρακαλούσε να μην του κόψω απόδειξη”!
Η χαμένη καλοκαιρινή τιμή των αποδείξεων
Όταν οι επιχειρηματίες εφευρίσκουν τρόπους για να αποφύγουν τη φορολόγηση
Της Λινας Γιανναρου
Κάθε πρωί, στον φούρνο του λιμανιού σχηματιζόταν ουρά. Κουλούρια, ψωμί, τυρόπιτες, καφέδες

«έφευγαν» κατά δεκάδες. Ο Δ. Μπ. στάθηκε με τη γυναίκα του μπροστά στο ταμείο και παρήγγειλε δύο καφέδες και δύο σφολιατοειδή. Η παραγγελία «χτυπήθηκε» κανονικά στη μηχανή. Οπως συνηθίζει να κάνει από τότε που οι αποδείξεις άρχισαν να «μετράνε» στην εφορία, ο Δ. Μπ. πήρε το χαρτάκι και το έβαλε στην τσέπη του. Τότε, πρόσεξε ότι στον πάγκο οι χτυπημένες αποδείξεις σχημάτιζαν σωρό. «Αυτές τις θέλετε;» ρώτησε τον υπάλληλο (ίσως και ιδιοκτήτη του φούρνου). «Τις αφήνουν και φεύγουν», είπε εκείνος. «Αν τις θέλετε, ευχαρίστως να σας τις δώσω». Εφτιαξε ένα χοντρό μασουράκι με τις αποδείξεις και το έδωσε στον πελάτη του. Ηταν μόνο ύστερα από μέρες, όταν ο Δ. Μπ. ανακάλυψε ότι σχεδόν όλες οι αποδείξεις -και ήταν δεκάδες- ήταν κομμένες στο ποσό των 10-20 λεπτών.

Η μικρή αυτή ιστορία που έλαβε χώρα σε νησί των Κυκλάδων στις αρχές Αυγούστου αποτυπώνει και τη «διπολικότητα» που χαρακτηρίζει σήμερα τη στάση επιχειρηματιών αλλά και κοινού στο θέμα των αποδείξεων. Παρότι οι περισσότεροι μοιάζει να έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των οικονομικών αρχών για έκδοση αποδείξεων, αρκετοί εξακολουθούν να εφευρίσκουν τρόπους να αποφύγουν τη φορολόγηση, με αποτέλεσμα να μη λείπουν οι εντάσεις με τους καταναλωτές. Οι ταξιδιώτες του φετινού καλοκαιριού επέστρεψαν με κάθε είδους τέτοιες ιστορίες στις αποσκευές τους.
“Μιλημένοι”
Ένας από τους φετινούς «κανόνες» ήταν ότι οι φίλοι δεν κόβουν αποδείξεις. Όσοι πήγαν «μιλημένοι» σε εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ως «φίλοι φίλων», «από τον τάδε» κ.λπ., ανταπέδωσαν τη φιλοξενία μη απαιτώντας απόδειξη. «Μάθαμε για το δωμάτιο από φίλους», λέει στην «Κ» ο Π.Ι. «Από την πρώτη στιγμή, η ιδιοκτήτρια μάς είπε ότι η τιμή είναι χαμηλή (σ.σ. 50 ευρώ ένα στούντιο δύο δωματίων, σε δημοφιλές νησί των Κυκλάδων) γιατί δεν κόβει αποδείξεις. Τα δωμάτιά της δεν είναι δηλωμένα ως ενοικιαζόμενα, γι’ αυτό η διαφήμιση γίνεται από στόμα σε στόμα. Ολοι είναι με έναν τρόπο γνωστοί». Ανάλογη εμπειρία είχε μια άλλη παρέα σε ταβέρνα της Κυπαρισσίας. «Πήγαμε μέσω κάτι οικογενειακών φίλων της ιδιοκτήτριας. Μας έκοψε απόδειξη μόνο την πρώτη μέρα. Τις υπόλοιπες έφερνε απλώς το δελτίο παραγγελίας, αλλά κι εμείς δεν ζητούσαμε. Θα ήταν άκομψο», αναφέρει η Τ.Γ. στην «Κ».
Κατά κοινή ομολογία, επίσης, φέτος «αμέλησαν» να κόψουν αποδείξεις οι ιδιοκτήτες των πλοιαρίων που κάνουν σύντομες εκδρομές στις πιο απομακρυσμένες παραλίες των νησιών. Ενώ παλαιότερα, οι περισσότεροι έκοβαν εισιτήριο που είχε και τον ρόλο της απόδειξης, φέτος οι βόλτες γίνονταν χωρίς κανένα αποδεικτικό. Παρατηρήθηκε επίσης ελαφρά αύξηση της τιμής της διαδρομής.
Σύνηθες ήταν το φαινόμενο να κόβονται αποδείξεις χαμηλότερου ποσού. Σύμφωνα με καταγγελία στο σάιτ ekatanalotis, σε μπαρ της Πρέβεζας όταν ζητήθηκε απόδειξη για μια μπίρα, η αναγραφόμενη τιμή ήταν… 0,05 ευρώ.
Οι εμπειρίες διαφέρουν ανάλογα την περιοχή. Στη Χίο, λέει ο Χ.Φ. δεν έκοβε φέτος σχεδόν κανένας απόδειξη, ενώ αντίθετα η αίσθηση που αποκόμισε από τη Μάνη ήταν ότι υπήρξε πλήρης συμμόρφωση. «Μέχρι και τα περίπτερα έκοβαν, μου έκανε εντύπωση», λέει χαρακτηριστικά. Μαρτυρίες αναφέρουν επίσης ότι στην Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη, όλοι έκοβαν απόδειξη κανονικά. «Από τα μπαρ των παραλιών και τις ξαπλώστρες μέχρι τις ταβέρνες, ποτέ δεν χρειάστηκε να έρθουμε σε δύσκολη θέση και να ζητήσουμε απόδειξη». Η Χαλκιδική επίσης φιγουράρει ανάμεσα στις «νομοταγείς» περιοχές. Τα κάμπινγκ, οι πιτσαρίες, τα μεζεδοπωλεία είτε στα τουριστικά θέρετρα είτε στην ορεινή Χαλκιδική, έκοβαν κανονικά απόδειξη. Θετικές κριτικές έλαβαν και οι Μικρές Κυκλάδες, όπως η Δονούσα και τα Κουφονήσια, που φέτος «βούλιαξαν» από τουρίστες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΣΔΟΕ, σε 1.256 ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκιά του το διάστημα 6-18 Αυγούστου, καταλογίστηκαν 5.668 παραβάσεις, κυρίως για μη έκδοση αποδείξεων. Η μέση παραβατικότητα διαμορφώθηκε στο 46,5%. Στην πρώτη θέση βρέθηκαν επιχειρήσεις σε Αμοργό, Παξούς και Σύμη. Το ποσοστό παραβατικότητας; Ηταν 100%…
Κάποιοι δεν ζητάνε από… ιδεολογία
Εκτός από αυτούς που ζητούν επιτακτικά απόδειξη, υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν επιτακτικά… να μην τους κοπεί απόδειξη. Για το παράξενο αυτό είδος πελάτη μίλησε στην «Κ» ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Καστοριά. «Με είχε 20 λεπτά και με παρακαλούσε να μην του κόψω απόδειξη γιατί λέει αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχουμε οι μικροεπιχειρηματίες. Στην αρχή πίστεψα ότι είναι από το ΣΔΟΕ και προσπαθεί να με εξωθήσει στην παρανομία, αλλά τελικά ήταν απλώς… ιδεολόγος. Θα τον έχανα από πελάτη αν δεν δεχόμουν τουλάχιστον να κόψω απόδειξη για χαμηλότερο ποσό. Ετσι και έκανα».
Ο Κ.Λ. παραδέχεται στην «Κ» ότι δεν ζητάει ποτέ απόδειξη από μικρά μαγαζιά. «Συνήθως δεν μου δίνουν, αλλά κι εγώ δεν ζητάω. Ο κόσμος δυσκολεύεται να επιβιώσει, δεν θα τους βάλω και το χέρι στον λαιμό» λέει. Πράγματι πολλοί ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων, θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά δυσκολεύονται. Οπως λέει καταστηματάρχης ημιτουριστικής περιοχής «έχει μειωθεί ο τζίρος στο ναδίρ, μας έκοψαν το αφορολόγητο και έχω να πληρώσω και 650 ευρώ χαράτσι μόνο και μόνο γιατί έχω ένα μαγαζί που μπαίνει μέσα». Η μόνη διέξοδος είναι τουλάχιστον να μην κόβει όλες τις αποδείξεις. «Δεν είναι κάτι που επιθυμώ. Κι εγώ καταναλωτής είμαι. Αλλά μας έχουν εξωθήσει στην παρανομία».
Όταν οι “ράμπο” δέχονται απειλές
Μιλώντας με έναν από τους καλούμενους «ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) αντιλαμβάνεσαι εύκολα ότι δεν είναι μόνο μία ή δύο οι ιστορίες τρέλας που έχει να σου διηγηθεί είτε από ίδια εμπειρία, είτε από περιστατικά που έζησε κάποιος συνάδελφός του. Φέτος το καλοκαίρι, υπήρξαν και πάλι δεκάδες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ ήρθαν αντιμέτωποι «με την οργή του κόσμου» ή με τις αντιδράσεις υπό έλεγχο επιχειρηματιών ή και με την αδιαφορία των τελευταίων στο να συνετιστούν με τα πρόστιμα και τις ποινές που προβλέπει ο νόμος.
Κάποια περιστατικά, όμως, ξεπερνούν τα όρια θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων του ΣΔΟΕ. Φέτος, η πρώτη μεγάλη «εξέγερση» έναντι κλιμακίου του ΣΔΟΕ πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη. Οι ελεγκτές του Σώματος βρέθηκαν στην πλατεία των Αρχανών, στον νομό Ηρακλείου, βεβαιώνοντας παραβάσεις σε δύο επιχειρήσεις. Την επομένη επανήλθαν για να πραγματοποιήσουν ελέγχους και σε άλλες επιχειρήσεις, αλλά έγιναν αποδέκτες οξύτατης αντίδρασης πελατών μιας ταβέρνας και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν φοβούμενοι τα χειρότερα… Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι ιδιοκτήτες επιχείρησης συμμετείχαν «στη διακοπή του ελέγχου», με αποτέλεσμα να κλείσει η επιχείρηση για ένα μήνα με απόφαση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών.
Σε άλλη περίπτωση, κέντρο διασκέδασης στη Χαλκιδική «σφραγίστηκε» για 48 ώρες ύστερα από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Ωστόσο, προτού περάσουν 24 ώρες οι ιδιοκτήτες το άνοιξαν ξανά κανονικά συνεχίζοντας να μην «κόβουν» αποδείξεις στους πελάτες.
news.kathimerini.gr
Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria