“Youth in Action”: Νέοι από όλη την Ευρώπη στην Καστοριά (ρεπορτάζ) - OlaDeka

“Youth in Action”: Νέοι από όλη την Ευρώπη στην Καστοριά (ρεπορτάζ)

Η Τέχνη της Ειρήνης
– Μύρισε Ευρώπη στην πλατεία Βαν Φλιτ, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, η οποία πλημμύρισε από νέους από όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος Ανταλλαγής

Νέων«YouthinAction”.

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της δράσης «ArtofPeace” και εντάσσεται στον άξονα 3.1. Το πρόγραμμα αφορά σε πληθυσμούς που γειτνιάζουν και στόχος του είναι η προαγωγή ειρήνης μεταξύ των λαών. Νέοι μεταξύ 13-30 ετών συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ένα μέρος του οποίου έλαβε χώρα στο κέντρο της Καστοριάς. Ελλάδα, Ισπανία, Εσθονία, Γεωργία, Ρουμανία, Ρωσία, Πορτογαλία, Ουκρανία, Τουρκία είναι οι χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με 45 νέους . Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EACEA.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 15 μήνες και οι υπεύθυνοι έφτασαν στη χώρα μας για τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές διαδικασίες τον Μάιο. «Το κοινό των Ορεστών» είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Άργος Ορεστικό και συνδιοργανώνει  και φιλοξενεί τις συγκεκριμένες δράσεις.
Ο Ισπανός Jose Antonio Alvarez Pacheco, οργανωτής και διευκολυντής του συγκεκριμένου προγράμματος μίλησε στην εφημερίδα «Ορίζοντες» και ανέφερε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα. «Κύριος στόχος του προγράμματος «Νέοι σε Δράση»είναι να έρθουν οι νέοι από όλο τον κόσμο, από διαφορετικές χώρες, σε επαφή μεταξύ τους». Ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεγονός πως οι γειτνιάζουσες χώρες συνήθως δεν έχουν καλές σχέσεις και συνεπώς ένα τμήμα του προγράμματος είναι να βελτιώσει αυτές τις σχέσεις. «Η επίλυση των συγκρούσεων αποτελεί ένα κύριο μέρος της δράσης. Η ειρηνική επίλυση της διαμάχης μεταξύ δύο λαών που βρίσκονται σε σύγκρουση ή σε ανταγωνισμό, όπως η Ρωσία με την Ουκρανία, ή η Τουρκία με την Ελλάδα, ή η Ισπανία με την Πορτογαλία» ανέφερε ο κ. Αλβάρεθ.
Η τέχνη αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο ολόκληρης της εκστρατείας.
Η έκφραση μέσα από την τέχνη, η χρήση του σώματος, της φωνής, της επαφής, τα τραγούδια, ο χορός, οι κατασκευές. Ο κ. Αλβάρεθ αναφέρει πως η τέχνη χρησιμοποιείται σε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι οικουμενική. Η τέχνη δεν χρειάζεται γλώσσα, γίνεται κατανοητή από όλους, και αποτελεί έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των λαών. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι καλλιτεχνικό, θέλουμε οι νέοι να ανακαλύψουν καλλιτεχνικούς τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων. Μουσική, ποίηση, ζωγραφική είναι όλες τέχνες πανανθρώπινες» ανέφερε ο κ. Αλβάρεθ.
Από τις 20 έως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η εκστρατεία των νέων , ενώ το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες από τον περασμένο Δεκέμβρη. Οι περιοχές που θα επισκεφθεί η ομάδα είναι εκτός από την πόλη της Καστοριάς, στους ξενώνες της Αμμουδάρας, του Αϊ Λια και θα καταλήξουν στις κατασκηνώσεις του Βογατσικού.Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τις δράσεις αυτές, καθώς ήταν οι ίδιοι που αποφάσισαν για το εύρος και την ποικιλία των δραστηριοτήτων.
Ο ίδιος ο κ. Αλβάρεθ σχολίασε την ευελιξία που έχουν οι συμμετέχοντες και την ευθύνη που αναλαμβάνουν επιλέγοντας οι ίδιοι τον τρόπο μάθησης που τους ταιριάζει περισσότερο. Μια δράση φιλόδοξη, αισιόδοξη, ευφάνταστη και ιδιαίτερα δημιουργική που αποπνέει ελπίδα τις στιγμές που ο εγωκεντρισμός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις διαπροσωπικές σχέσεις. Μια δράση διαπολιτισμική που θυμίζει λίγο από τις εκστρατείες μεγάλων φορέων για την καταπολέμηση των συγκρούσεων μεταξύ των λαών.
Βασίλης Κιοσσές
orizontespress
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria