Γαλλία: Τέλος στον αποκλεισμό από το ίντερνετ για το «κατέβασμα» πειρατικού περιεχομένου - OlaDeka

Γαλλία: Τέλος στον αποκλεισμό από το ίντερνετ για το «κατέβασμα» πειρατικού περιεχομένου

Γαλλία: Τέλος στον αποκλεισμό από το ίντερνετ για το «κατέβασμα» πειρατικού περιεχομένου

Η τιμωρία ήταν «δυσανάλογη», σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού.

Όσοι χρήστες «κατεβάζουν» πειρατικό περιεχόμενο δεν θα απειλούνται πλέον με τη διακοπή της ιντερνετικής τους σύνδεσης. Αυτό αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση, καταργώντας τη σχετική ποινή που προέβλεπε ο αμφιλεγόμενος «νόμος των τριών χτυπημάτων».

Ο διαβόητος νόμος είχε ψηφισθεί το 2009 από την κυβέρνηση Σαρκοζί και έδινε τη δυνατότητα στην εποπτεύουσα αρχή Hadopi να συστήσει τον αποκλεισμό των «πειρατών» από το ίντερνετ, έπειτα από τρία «χτυπήματα» (προειδοποιήσεις). Σύμφωνα όμως με τη σημερινή υπουργό Πολιτισμού Aurélie Filippetti, η ποινή αυτή ήταν «δυσανάλογη» του αδικήματος.

Βέβαια, το «κατέβασμα» πειρατικών ταινιών, μουσικής και λογισμικού θα συνεχίσει να τιμωρείται με χρηματικά πρόστιμα, τα οποία φτάνουν μέχρι και τα 1.500 ευρώ. Ωστόσο, για την καταπολέμηση της πειρατείας, η τωρινή κυβέρνηση θεωρεί πως θα πρέπει να στρέψει τις προσπάθειές της στα σάιτ που διακινούν τέτοιο υλικό, κερδίζοντας χρήματα από τις διαφημίσεις, και όχι στους μεμονωμένους χρήστες.

Ο «νόμος των τριών χτυπημάτων» (three-strikes law) έδινε τη δυνατότητα στην ειδική αρχή (Hadopi) να αποστέλλει προειδοποιητικά μηνύματα μέσω e-mail και επιστολών στους χρήστες που «κατεβάζουν» πειρατικό περιεχόμενο. Σε περίπτωση που κάποιος αγνοούσε και το τρίτο «χτύπημα» (προειδοποίηση) της αρχής, τότε η Hadopi μπορούσε να τον παραπέμψει στο δικαστήριο.

Έκθεση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ανέφερε πως μέχρι τότε είχαν σταλεί 1,6 εκατομμύρια πρώτες ειδοποιήσεις, ενώ 139.000 χρήστες είχαν προειδοποιηθεί για δεύτερη φορά από την αρχή. Επίσης, 20 περιπτώσεις είχαν παραπεμφθεί στο δικαστήριο, με τη σύσταση διακοπής της ιντερνετικής σύνδεσης.

Πάντως, σύμφωνα με το BBC, μέχρι σήμερα μόλις μία 43χρονη Γαλλίδα έχει τιμωρηθεί με προσωρινό αποκλεισμό από το ίντερνετ, για 15 ημέρες.secnews

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria